Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανέφικτη η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του 2014, σύμφωνα με την ΠΕΦΝΙ

Ανέφικτη η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του 2014, σύμφωνα με την ΠΕΦΝΙ

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων χαρακτηρίζει τον στόχο της ετήσιας φαρμακευτικής νοσοκομειακής δαπάνης για το 2014 ανέφικτο, καθώς έχει οριστεί στα 535 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένος κατά 20% περίπου σε σχέση με το 2013. Προειδοποιεί μάλιστα ότι, η επίτευξη του στόχου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών που πάσχουν από χρόνια και σοβαρά νοσήματα.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων ([ΠΕΦΝΙ) χαρακτηρίζει τον στόχο της ετήσιας φαρμακευτικής νοσοκομειακής δαπάνης για το 2014 ανέφικτο, καθώς έχει οριστεί στα 535 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένος κατά 20% περίπου σε σχέση με το 2013. Προειδοποιεί μάλιστα ότι, η επίτευξη του στόχου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών που πάσχουν από χρόνια και σοβαρά νοσήματα.

Προτείνει λοιπόν, να αυξηθεί άμεσα ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων κατά τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά και με συνέπεια απέναντι στους ασθενείς τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι, σε συνέχεια της υπουργικής απόφασης 3457/2014 (ΦΕΚ Β 64/2014, άρθρο 11, παρ. 1) και προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, εστάλη εσωτερικό έγγραφο από την Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία του ώστε, να μην εξυπηρετούν τους ασθενείς που προσέρχονται με «στερείται» από τα νοσοκομεία και αυτό αφορά φάρμακα σοβαρών παθήσεων.

Αυτό μάλιστα έγινε χωρίς καμία προειδοποίηση από τον ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία και χωρίς τον απαιτούμενο χρόνο προσαρμογής (που αναφέρεται στην ΥΑ) και την προηγηθείσα οικονομική πρόβλεψη και ενίσχυση των νοσοκομείων από το υπουργείο Υγείας.

Το αποτέλεσμα είναι ασθενείς με σοβαρά νοσήματα να περιφέρονται στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να βρουν τα φάρμακά τους. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο (κυρίως στην επαρχία) στην παρούσα φάση, λόγω της μετάβασης του ΕΟΠΠΥ σε ΠΕΔΥ και της αναστολής λειτουργίας σχετικών περιφερειακών δομών.

Η ΠΕΦΝΙ υπενθυμίζει ότι την τρέχουσα πενταετία οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, κατάφεραν να
«πειθαρχήσουν» στην υποχρέωση για μείωση της δαπάνης κατά 50% η οποία έφτασε το 2013 στα 610 εκ. ευρώ, από 1,25 δις ευρώ που ήταν το 2009. Ταυτόχρονα κατάφεραν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς που προσήλθαν στα Νοσοκομεία, παρ’ όλο που παρουσίασαν αύξηση που άγγιξε το 35%.

«Η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία για το 2014 ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τους ασθενείς. Θέλουμε να γίνει κατανοητό ότι ο ρόλος μας ως επιστήμονες υγείας είναι πρωτίστως να διασφαλίζουμε την υγεία των πολιτών. Ωστόσο η μείωση του προϋπολογισμού καθιστά αδύνατο ακόμα και να παραγγείλουμε φάρμακα, εφόσον το κράτος μας επιβάλλει μηνιαίο πλαφόν στις παραγγελίες, χωρίς να τηρεί παράλληλα μέτρα ελέγχου και μείωσης του νοσοκομειακού φαρμακευτικού κόστους», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ΠΕΦΝΙ υποστηρίζει ότι, τα ποσοστά μείωσης των προϋπολογισμών των φαρμάκων δεν λαμβάνουν υπ’ όψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες λειτουργίας κάποιων νοσοκομείων, με συνέπεια την ταλαιπωρία των ασθενών των απομακρυσμένων περιοχών. Ενώ αντίθετα, οι νοσοκομειακές δαπάνες στις λοιπές υπηρεσίες των νοσοκομείων, όπως ασφάλεια, καθαριότητα, σίτιση, κ.λπ. έχουν μειωθεί μόλις κατά 25%, από το 2010 έως το 2013.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε 20 νοσοκομεία δεν υπάρχει νοσοκομειακός φαρμακοποιός με αποτέλεσμα η πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται οι ασθενείς να γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Πολλά φάρμακα έχουν ιδιαιτερότητες στη διαχείριση και τη φύλαξή τους (π.χ. ευπαθή φάρμακα που χρειάζονται ψυγείο, χημειοθεραπευτικά, βιολογικοί παράγοντες) και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται αυτή η διαχείριση από μη επιστήμονες υγείας, ή να μεταφέρεται σε άλλες εξωνοσοκομειακές δομές.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024