Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κέντρα Πρόληψης Υγείας αποκτούν 14 δήμοι

Κέντρα Πρόληψης Υγείας αποκτούν 14 δήμοι

Κέντρα ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης υγείας αποκτούν 13 δήμοι της Αττικής και ένας στην Θεσσαλονίκη, με στόχο την πρόώθηση δράσεων δημόσιας υγείας, την πρόληψη νοσημάτων και την εκπόνηση προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Κέντρα ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης υγείας αποκτούν 13 δήμοι της Αττικής και ένας στην Θεσσαλονίκη, με στόχο την πρόώθηση δράσεων δημόσιας υγείας, την πρόληψη νοσημάτων και την εκπόνηση προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Μέσω του υπάρχοντος Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγής υγείας, οι δήμαρχοι Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, Αγ. Παρασκευής, Β. Ζορμπάς, Γαλατσίου, Κ. Τσίρος, Αγ. Αναργύρων- Καματερού, Ν. Σαράντης, Αλίμου, Α. Ορφανός, Βύρωνα, Ν. Χαρδαλιάς, Γλυφάδας, Κ. Κοκόρης, Ηρακλείου, Π. Βλασσόπουλος, Λαυρεωτικής, Κ. Λεβαντής, Μαραθώνα, Ι. Λουίζος, Μεταμόρφωσης, Μ. Καρπέτας, Π. Φαλήρου, Δ. Χατζηδάκης, Περιστερίου, Α. Παχατουρίδης, και Πυλαίας-Χορτιάτη, Ι. Καϊτεζίδης, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου την ίδρυση των ΚΕΠ Υγείας, με απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-13»).

Αρχικά, τα ΚΕΠ Υγείας θα εκπονήσουν προγράμματα πρωτογενούς προληπτικής ιατρικής με στόχο την ευαισθητοποίηση των υγιών ατόμων και προληπτικού ελέγχου σε συγκεκριμένες ομάδες δημοτών με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο ασθενειών. Ειδικότερα, θα διενεργηθεί ολοκληρωμένος έλεγχος για επτά νοσήματα (καρκίνος προστάτη, καρκίνος μαστού, καρκίνος τραχήλου της μήτρας, καρκίνος παχέος εντέρου, μελάνωμα, ανεύρυσμα αορτής και καρδιαγγειακά νοσήματα).

Για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου θα κληθούν να υποβληθούν σε εξέταση Mayer Κοπράνων, άτομα 50-75 ετών, μια φορά τον χρόνο για τρία συνεχόμενα έτη. Για τον καρκίνο του προστάτη, θα συστηθεί εξέταση PSA σε άνδρες 50-60 ετών μια φορά ανά διετία και μία φορά τον χρόνο σε άνδρες 60-70 ετών.

Για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο έλεγχος θα γίνει με τεστ Παπανικολάου σε γυναίκες 25-65 ετών ανά τριετία. Για τον καρκίνο του μαστού, μαστογραφία σε γυναίκες 40-50 ετών μια φορά ανά διετία και σε γυναίκες 50-70 ετών, μια φορά ετησίως.

Για την πρόληψη του μελανώματος θα πραγματοποιηθούν κλινικές εξετάσεις για την ανεύρεση σπίλων >6mm ανά εξάμηνο, ενώ για την πρόληψη της ρήξης ανευρύσματος στην κοιλιακή αορτή θα συστηθεί υπερηχογράφημα σε άνδρες 65-75 ετών. Τέλος, για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου θα πραγματοποιηθούν μετρήσης της αρτηριακής πίεσης του αίματος και της χοληστερόλης, ενώ θα συγκεντρωθούν στοιχεία για το φύλο του πολίτη και τη συνήθεια του καπνίσματος.

Ποιους αφορούν τα ΚΕΠ Υγείας
Από τα προγράμματα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου των δημοτικών ΚΕΠ Υγείας μπορούν να επωφεληθούν τόσο οι ανασφάλιστοι και άποροι δημότες, όσο και οι έχοντες ασφαλιστική κάλυψη.

Για τους μεν ανασφάλιστους και άπορους πολίτες, τα προγράμματα θα παρέχονται εντελώς δωρεάν (ενώ θα γίνονται και σχετικές διοικητικές ενέργειες για την διευκόλυνση στην περίπτωση που απαιτείται νοσηλεία τους σε δημόσιες δομές υγείας), ενώ οι ασφαλισμένοι δημότες θα προσκομίζουν παραπεμπτικό από γιατρό συμβεβλημένο με τον ασφαλιστικό τους φορέα, προκειμένου να μετάσχουν στα προγράμματα.

Τα ΚΕΠ Υγείας θα λειτουργούν πρωί – απόγευμα και θα στελεχωθούν από το υπάρχον προσωπικό των δήμων, ενώ το ιατρικό προσωπικό θα προέρχεται από εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα συμβεβλημένα με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων. Θα στεγαστούν σε υπάρχουσες κτιριακές δομές των δήμων, ενώ τον συντονισμό θα αναλάβει το κεντρικό ΚΕΠ Υγείας, που λειτουργεί στον δήμο Αμαρουσίου.

Μελλοντικός στόχος των δημάρχων είναι να επεκταθούν τα ΚΕΠ Υγείας και στους 160 δήμους που εκπονούν προγράμματα προαγωγής υγείας, μέσω του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, καθώς και η Κάρτα Υγείας του Πολίτη που θα αποτελεί έναν ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024