Τρίτη 14 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Καμπανάκι» για ελλείψεις φαρμάκων από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

«Καμπανάκι» για ελλείψεις φαρμάκων από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

Για επικείμενη ανθρωπιστική κρίση προειδοποιούν οι φορείς του φαρμάκου σε περίπτωση περαιτέρω μείωσης της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης, κάτω από το «όριο ασφαλείας» των 2,25 δισ. ευρώ. Στην πρώτη κοινή τοποθέτησή τους οι εταίροι της εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου τονίζουν ότι ο περιορισμός στα 2 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει η Τρόικα για το 2014 ενέχει τον κίνδυνο ελλείψεων φαρμάκων από την αγορά και αποδόμησης της δημόσιας Υγείας.

Για επικείμενη ανθρωπιστική κρίση προειδοποιούν οι φορείς του φαρμάκου σε περίπτωση περαιτέρω μείωσης της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης, κάτω από το «όριο ασφαλείας» των 2,25 δισ. ευρώ. Στην πρώτη κοινή τοποθέτησή τους οι εταίροι της εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου τονίζουν ότι ο περιορισμός στα 2 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει η Τρόικα για το 2014 ενέχει τον κίνδυνο ελλείψεων φαρμάκων από την αγορά και αποδόμησης της δημόσιας Υγείας.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, οι πρόεδροι του ΣΦΕΕ, της ΠΕΦ, του ΠΙΣ, τοιυ ΠΦΣ, της ΟΣΦΕ και του ΠΣΦ με τη συμμετοχή των πρόέδρων του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» και του «Κ.Ε.Φ.Ι.», επεσήμαναν ότι η δημόσια δαπάνη δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τα 2,25 δισ. ευρώ χωρίς να επιβαρυνθούν οι ασθενείς και χωρίς να προκληθούν αναταραχές στην αγορά του φαρμάκου.

Παραδεχόμενοι ότι, η φαρμακευτική δαπάνη έπρεπε να περιοριστεί από τα 5 δισ. ευρώ, που κυμαινόταν την προηγούμενη τετραετία, σε λογικότερα πλαίσια, τόνισαν ότι η μείωση της φέτος στα 2,37 δισ. ευρώ δοκίμασε τις αντοχές του συστήματος, επιβάρυνε τα νοικοκυριά και συντέλεσε σε αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα.

Επικαλούμενος στοιχεία διεθνών μελετών, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Κωνσταντίνος Φρουζής τόνισε ότι ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης έχει συντελέσει ακόμη και σε μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης του έλληνα κατά τρία χρόνια, σε σχέση με τους υπόλοιπους δυτικοευρωπαίους πολίτες. Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 2011 η κατά κεφαλήν δημόσια δαπάνη υγείας της Ελλάδας ήταν 40% χαμηλότερη από τον μέσο όρο των χωρών του οργανισμού και για το 2013 προβλέπεται ότι η δημόσια εξωνοσοκομειακή κατά κεφαλήν δαπάνη στην Ελλάδα θα είναι 65% χαμηλότερη από το μέσο όρο των χωρών-μελών της ΕΕ. Συνεπώς, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014 στα 2 δισ. ευρώ συνεπάγεται 60% χαμηλότερη κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα, από τον μέσο όρο των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

«Σήμερα, ήδη πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε θεραπείες και φάρμακα, είτε σε υπάρχουσες θεραπείες, είτε σε νέα καινοτόμα φάρμακα και ο κίνδυνος επιδείνωσης της κατάστασης την επόμενη χρόνια είναι σοβαρός. Γι’ αυτό κάνουμε έκκληση στην Πολιτεία, το υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Οικονομικών να περιφρουρήσουν το κατώτατο όριο των 2,25 δισ. ευρώ φαρμακευτικής περίθαλψης για χάρη των ασθενών, των πολιτών και των οικογενειών τους», υπογράμμισε ο κ.Φρουζής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Δημήτρης Δέμος, επεσήμενε ότι το φάρμακο αποτελεί μόνο το 20% των συνολικών δαπανών στην υγεία, αλλά οι απαιτήσεις της Τρόικα έχουν φτάσει στο σημείο που να προκαλούν ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. «Είτε προερχόμαστε από το χώρο των πολυεθνικών, είτε από τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρίες, είτε εισάγουμε καινοτόμα φάρμακα, είτε παράγουμε γενόσημα στην Ελλάδα, αντιλαμβανόμαστε ότι οι απαιτήσεις της Τρόικα για φαρμακευτική δαπάνη στα 2 δισ. ευρώ το 2014, δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, τότε πολλά πρωτότυπα και καινοτόμα φάρμακα μπορεί να μην έρθουν ποτέ στην Ελλάδα και πολλά απ’ αυτά που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά θα αποσυρθούν και με παράλληλες εξαγωγές θα διοχετευθούν στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα ο έλληνας ασθενής να μην τα βρίσκει στα ράφια των φαρμακείων», συμπλήρωσε ο κ.Δέμος.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, έκανε λόγο για επικίνδυνα φαινόμενα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών αφού «η μέχρι σήμερα πτώση της φαρμακευτικής δαπάνης έχει δημιουργήσει προβλήματα τόσο στην λειτουργία όσο και στην περίθαλψη των ασθενών. Η ‘έξοδος’ 3.000 γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση, καθώς οι ασθενείς θα μετακινηθούν προς τα δημόσια νοσοκομεία που ήδη δίνουν καθημερινό αγώνα για την διαχείριση της υγειονομικής αυτής κατάστασης. Η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης θα ωθήσει τους πολίτες, είτε να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στην αγορά των φαρμάκων, είτε να εγκαταλείψουν την θεραπεία τους γιατί δεν θα μπορούν να την πληρώσουν», υπογράμμισε ο κ. Βλασταράκος.

Απειλη για τη δημόσια υγεία η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης
Η μείωση των δαπανών υγείας έχει ήδη επιφέρει απτές αλλαγές προς το χειρότερο στη δημόσια υγεία, όπως προκύπτει και από στοιχεία διαφόρων μελετών που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, έρευνα της Εθνικής Σχολή Δημόσιας Υγείας που έγινε το διάστημα 19-20 Σεπτεμβρίου 2013, με τη συμμετοχή 1.227 ατόμων απ’ όλη την Ελλάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ένας στους τρεις ασθενείς αναγκάζεται να διαφοροποιήσει τη θεραπεία του, αραιώνοντας τη συχνότητα λήψης των φαρμάκων του, ώστε να διαρκούν περισσότερο, κυρίως λόγω της οικονομικής δυσκολίας που αντιμετωπίζει στην αγορά των φαρμάκων.

Επίσης μελέτη του Τομέα Οικονομικών της Εθνικής Σχολή Δημόσιας Υγείας, που έγινε το διάστημα Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2013, σε δείγμα 1.600 ασθενών έδειξε ότι:
– το 60% των χρονίως πασχόντων αντιμετωπίζουν οικονομικούς περιορισμούς ή λίστες αναμονής στην πρόσβαση τους σε υπηρεσίες υγείας,
– οι χρονίως πάσχοντες έχουν μειώσει κατά 30% τις επισκέψεις σε δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης την τριετία 2011-13,
– οι χρονίως πάσχοντες έχουν μειώσει κατά 50% τις δαπάνες για πρωτοβάθμια φροντίδα υγεία, επίσης την τριετία 2011-13,
– το επίπεδο αυτοεκτίμησης της υγείας των χρονίως πασχόντων έχει μειωθεί κατά 60% από το 2012.

Τέλος, έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας για την αποτύπωση της κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε σχέση με το 2011, το 2013 καταγράφηκε αύξηση κατά 50% της κλινικής μείζονας κατάθλιψης λόγω της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2008, δηλαδή πριν την κρίση, ήταν 3,3% και το 2009 ήταν 6,8%.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ήττα για τη Σάκκαρη από την Αζαρένκα (0-2)

Η Μαρία Σάκκαρη έχασε με 4-6, 1-6 από την Βικτόρια Αζαρένκα και αποχαιρέτησε τη Ρώμη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Μαϊου 2024