Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δικαστική δικαίωση της Bayer για τα αντισυλληπτικά 4ης γενιάς

Δικαστική δικαίωση της Bayer για τα αντισυλληπτικά 4ης γενιάς

Δικαιώθηκε η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Bayer από την ελβετική δικαιοσύνη στη δικαστική διαμάχη που είχε με οικογένεια 22χρονης γυναίκας, η οποία υπέστη πνευμονική εμβολη μετά την χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού Yasmin, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Δικαιώθηκε η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Bayer από την ελβετική δικαιοσύνη στη δικαστική διαμάχη που είχε με οικογένεια 22χρονης γυναίκας, η οποία υπέστη πνευμονική εμβολη μετά την χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού Yasmin, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Το δικαστήριο της περιφέρειας της Ζυρίχης απέρριψε μήνυση της οικογένειας του θύματος τον περασμένο Αύγουστο και οι ενάγοντες άσκησαν έφεση. Η δικαστική απόφαση έγινε γνωστή μέσω της ενημερωτικής εκπομπής Rundschau της ελβετικής τηλεόρασης, και η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο των δικαστικών αρχών της Ζυρίχης.

Η οικογένεια της 22χρονης ζητά αποζημίωση 5,3 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (4,41 εκατομμύρια ευρώ) και επιπλέον 400.000 ελβετικών φράγκων για ηθική βλάβη. Το δικαστήριο, που αποφάσισε σε πρώτο βαθμό, απέρριψε το αίτημα αυτό. Το δικαστήριο επίσης καταδίκασε την οικογένεια να πληρώσει 120.000 ελβετικά φράγκα (100.000 ευρώ) για δικαστικά έξοδα στη Bayer.

Σύμφωνα με την εκπομπή Rundschau, η ενάγουσα δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι τα αντισυλληπτικά που πήρε παρουσίαζαν παρενέργειες. Η ευθύνη του προϊόντος συνεπώς δεν μπορεί να αποδειχθεί. Το Yasmin είναι αντισυλληπτικό 4ης γενιάς και περιέχει δροσπιρενόνη.

Η ελβετική ασφαλιστική εταιρία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης CSS, επίσης ενάγουσα καθώς η νέα γυναίκα ήταν ασφαλισμένη σε αυτήν, άσκησε επίσης έφεση. Ζητά από την Bayer να της πληρώσει χιλιάδες ελβετικά φράγκα που δαπάνησε για την περίθαλψη της νεαρής γυναίκας που δηλώνει ότι υπέστη τις παρενέργειες του αντισυλληπτικού Yasmin, όπως δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας στο ελβετικό γερμανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο SRF.

Η CSS, η οποία δαπάνησε τουλάχιστον 600.000 ελβετικά φράγμα (500.000 ευρώ) για την περίθαλψη του θύματος, το οποίο φέρει πλέον βαριά αναπηρία ύστερα από θρόμβωση που υπέστη στην ηλικία των 16 ετών, συμμετέχει στη μήνυση της οικογένειας του θύματος. Για την CSS «είναι απαράδεκτο το ασφαλιστικό ταμείο να πληρώνει από τη μια πλευρά, ενώ ο φαρμακευτικός όμιλος να εισπράττει τα κέρδη», δήλωσε ο δικηγόρος της.

Στις ΗΠΑ, η Bayer πλήρωσε τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε χιλιάδες ενάγουσες στο πλαίσιο φιλικού διακανονισμού, χωρίς ωστόσο η ευθύνη του φαρμακευτικού ομίλου να έχει προσδιοριστεί.

Σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal, ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι διπλάσιος με τα αντισυλληπυικά χάπια 3ης και 4ης γενιάς σε σχέση με τα αυτά της 2ης γενιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις ΗΠΑ έχουν ήδη κατατεθεί περίπου 13.500 μηνύσεις κατά της Bayer για το αντισυλληπτικό χάπι Yaz, επίσης 4ης γενιάς. Στη Γαλλία, τα χάπια 3ης γενιάς, που ενοχοποιούνται για αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης, δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία πλέον από τα τέλη Μαρτίου. Μάλιστα, το γαλλικό υπουργείο υγείας έχει εκδόσει οδηγία σύμφωνα με την οποία το «χάπι 2ης γενιάς να προτιμάται συστηματικά» σε σχέση με τα αντίστοιχα 3ης και 4ης γενιάς.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024