Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

«Βόμβα» στα θεμέλια του ΕΣΥ οι ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία

«Υγειονομική βόμβα» στα θεμέλια του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζει η ΟΕΝΓΕ την έλλειψη ιατρικού προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, την ώρα που παρατηρείται τεράστιο κύμα φυγής νέων γιατρών στο εξωτερικό. Με ανοιχτή επιστολή προς το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί ότι «οι γιατροί της χώρας δεν θα συνεχίσουν να εφημερεύουν απλήρωτοι».

«Υγειονομική βόμβα» στα θεμέλια του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) την έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, την ώρα που παρατηρείται τεράστιο κύμα φυγής νέων γιατρών στο εξωτερικό.

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο σύστημα δημόσιας περίθαλψης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας. Συνολικά, με βάση τους υπάρχοντες οργανισμούς των Νοσοκομείων, λείπουν σήμερα περισσότεροι από 6.000 γιατροί, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται ένα τεράστιο κύμα φυγής νέων γιατρών στο εξωτερικό.

«Η εθνική αυτή αιμορραγία σε νέο επιστημονικό δυναμικό συντελείται την ώρα που τα κενά ιατρικής στελέχωσης είναι εκρηκτικά και στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Την τελευταία τριετία εκτιμάται ότι έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό για λόγους δουλειάς περισσότεροι από 7.000 νέοι γιατροί.

Ο κ. Βαρνάβας μάλιστα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, λέγοντας ότι «ο φυσικός πολιτικός χώρος του κ. Γεωργιάδη είναι η Χρυσή Αυγή, οι πρακτικές του είναι όμοιες με εκείνες του Κασιδιάρη και καθοδηγητής του είναι ο Κώστας Πλεύρης».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ απέστειλε την Πέμπτη ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας για τις απλήρωτες εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών, ζητώντας από τον κ. Γεωργιάδη «να κάνει ένα μικρό διάλειμμα από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις και να προβεί σε νομική ρύθμιση του καυτού προβλήματος της αποπληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών», προειδοποιώντας ότι «οι γιατροί της χώρας δεν θα συνεχίσουν να εφημερεύουν απλήρωτοι».

Εφημερίες τέλος
Παρουσιάζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο κ. Βαρνάβας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο Νοσοκομείο Βέροιας, λόγω υποστελέχωσης, κλείνουν τα προγράμματα εφημεριών της Χειρουργικής, της Γυναικολογικής και της Ορθοπεδικής Κλινικής, στο Νοσοκομείο Κατερίνης η Ορθοπεδική Κλινική διακόπτει το πρόγραμμα εφημεριών, στο Νοσοκομείο Μαγνησίας έκλεισαν η Γαστρεντερολογική και Οφθαλμολογική Κλινική και το Ογκολογικό και Αιματολογικό Τμήμα έμειναν με έναν γιατρό, στη Λάρισα κινδυνεύουν να κλείσουν άμεσα η Παιδιατρική και Γυναικολογική Κλινική, ενώ η Αγγειοχειρουργική Κλινική δεν μπορεί να καλύψει όλο το πρόγραμμα εφημεριών της, στη Χαλκίδα η Ορθοπεδική Κλινική του νοσοκομείου έμεινε με δύο γιατρούς, στους οποίους η διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας έδωσε εντολή να εφημερεύουν από 15 μέρες ο καθένας.

Κενά, σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, υπάρχουν και στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ρόδου, Κιλκίς, Ρεθύμνου Αγίου Νικολάου, Λήμνου, Νάξου, Σάμου, Μυτιλήνης, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Καρύστου, Κυθήρων, Χίου, Σύρου, Λέρου, Χανίων, Σερρών, Φλώρινας, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Καστοριάς, Χαλκιδικής, Πτολεμαΐδας, Έδεσσας, Δράμας, Θήβας, Πάτμου, Τήνου, Τζια, Πάρου, Κω, Σκοπέλου και Ικαρίας.

Ο υπουργός Υγείας κάλεσε την αστυνομία
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας, Αντώνης Γεωργόπουλος, ο οποίος έδωσε τη δική του εκδοχή σχετικά με τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα στο νοσοκομείο του νησιού, κατά τη διάρκεια ελέγχου από επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).

«Την αστυνομία την κάλεσε ο υπουργός Υγείας», είπε ο κ. Γεωργόπουλος, σημειώνοντας ότι οι ίδιοι οι επιθεωρητές ζητούσαν να μην έρθει αστυνομία στο νοσοκομείο, ενώ η επιθεωρήτρια του ΣΕΥΥΠ ξέσπασε σε κλάματα όταν ο υπουργός Υγείας της είπε στο τηλέφωνο να συνεχίσει τον έλεγχο για να μην διατάξει την απόλυσή της.

Ο κ. Γεωργόπουλος κατήγγειλε ότι οι δύο επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ αρνήθηκαν να καταγράψουν τα προβλήματα του νοσοκομείου, ακόμη και το γεγονός ότι «στο νοσοκομείο οι φυσιολογικοί τοκετοί πραγματοποιούνται μέσα στον θάλαμο νοσηλείας της μαιευτικής κλινικής», όπως είπε.

«Τα πορίσματα του ΣΕΥΥΠ είναι διάτρητα», συμπλήρωσε ο κ. Βαρνάβας καθώς «εκδίδονται κατ’ εντολή της πολιτικής ηγεσίας, ενώ οι έλεγχοι τους οποίους διενεργεί το Σώμα δεν είναι αξιόπιστοι, αφού οι επιθεωρητές εκτελούν μόνο διατεταγμένη υπηρεσία».

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Χωρίς Παπανικολάου στη Βαρκελώνη ο Ολυμπιακός – Διαθέσιμος ο Γουόκαπ

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στην Βαρκελώνη για τα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς με την Μπαρτσελόνα, χωρίς τον αρχηγό του Κώστα Παπανικολάου – Κανονικά στην αποστολή ο Τόμας Γουόκαπ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024