Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι υψηλές δημόσιες δαπάνες υγείας ενισχύουν την επιβίωση των καρκινοπαθών

Οι υψηλές δημόσιες δαπάνες υγείας ενισχύουν την επιβίωση των καρκινοπαθών

Όσα περισσότερα χρήματα δαπανά μια χώρα για την υγεία, τόσο λιγότεροι οι θάνατοι από καρκίνο, δείχνει ευρωπαϊκή μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο, στο Άμστερνταμ.

Όσα περισσότερα χρήματα δαπανά μια χώρα για την υγεία, τόσο λιγότεροι οι θάνατοι από καρκίνο, δείχνει ευρωπαϊκή μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο, στο Άμστερνταμ.

Ο Δρ Φελίπε Άντες του Τμήματος Ιατρικής Ογκολογίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι αφενός μία χώρα με αυξημένο πλούτο εμφανίζει αυξημένα περιστατικά καρκίνου και αφετέρου ότι οι αυξημένες κρατικές δαπάνες για την υγεία συνδέονται με μειωμένη θνησιμότητα από τον καρκίνο, κάτι που ισχύει ιδίως στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη καταγράφει σημαντικές διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, κυρίως μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών και των ανατολικοευρωπαϊκών, όσον αφορά τη σχέση δαπανών υγείας και θανάτων από καρκίνο. Η φτωχότερη Ανατολική Ευρώπη έχει λιγότερα περιστατικά καρκίνου, αλλά αναλογικά μεγαλύτερη θνησιμότητα λόγω λιγότερων δημοσίων δαπανών υγείας, ενώ στη Δυτική Ευρώπη συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή υπάρχουν περισσότερα περιστατικά καρκίνου, αλλά μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής των ασθενών χάρη στις αυξημένες ανά κεφαλή δημόσιες δαπάνες υγείας.

Στις χώρες όπου η ετήσια ανά κεφαλή δαπάνη υγείας είναι κάτω από 2.000 δολάρια (όπως η Ρουμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία κ.α.), πεθαίνουν περίπου το 60% των ασθενών μετά από διάγνωση καρκίνου. Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως η Μ. Βρετανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, όπου η ανά κεφαλή δαπάνη υγείας κινείται μεταξύ των 2.500 – 3.500 δολαρίων, το ποσοστό θανάτων κυμαίνεται από 40% έως 50%, ενώ στις χώρες εκείνες (όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο κ.α.) όπου η δαπάνη είναι αυξημένη περίπου στα 4.000 δολάρια, οι θάνατοι μετά τη διάγνωση καρκίνου είναι κάτω από το 40% των περιστατικών.

Αναφορικά με τα αυξημένα περιστατικά καρκίνου στην δυτική Ευρώπη, μια πιθανή εξήγηση, κατά την μελέτη, είναι ότι εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει πιο εξελιγμένα συστήματα διάγνωσης και έτσι εντοπίζουν περισσότερες περιπτώσεις ασθενών από ό,τι οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κορνέλις βαν ντε Βέλντε, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τον Καρκίνο (ECCO) «η ενδιαφέρουσα αυτή μελέτη επιβεβαιώνει ότι, όπως γενικότερα το προσδόκιμο ζωής είναι υψηλότερο στις χώρες που δαπανούν αναλογικά περισσότερα χρήματα για την υγεία, έτσι και η επιβίωση των καρκινοπαθών είναι μεγαλύτερη σε αυτές τις χώρες. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η σχέση είναι ακόμα πιο έντονη στις ασθενείς με καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις άλλες μορφές καρκίνου».

«Παράγοντες όπως το ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανάται για την υγεία, το επίπεδο της απασχόλησης και ο αριθμός των νοσοκομειακών κλινών σχετίζονται με μία ευνοϊκότερη πρόγνωση για τους ασθενείς με καρκίνο», καταλήγει ο Δρ βαν ντε Βέλντε.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024