Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εγκρίθηκε η τεριφλουνομίδη στη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης

Εγκρίθηκε η τεριφλουνομίδη στη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη δραστική ουσία τεριφλουνομίδη (14 mg), χορηγούμενη μια φορά την ημέρα από του στόματος, στη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης, με θεραπευτική ένδειξη για ενήλικες ασθενείς με διαλείπουσα υποτροπιάζουσα μορφή της νόσου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη δραστική ουσία τεριφλουνομίδη (14 mg), χορηγούμενη μια φορά την ημέρα από του στόματος, στη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης, με θεραπευτική ένδειξη για ενήλικες ασθενείς με διαλείπουσα υποτροπιάζουσα μορφή της νόσου.

Η τεριφλουνομίδη είναι εγκεκριμένη για την θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, την Αργεντινή, την Χιλή και την Νότια Κορέα και βρίσκεται υπό αξιολόγηση και από άλλες ρυθμιστικές αρχές.

«Το γεγονός ότι η τεριφλουνομίδη 14 mg έχει δείξει θετικά αποτελέσματα ως προς την εξέλιξη της αναπηρίας σε δύο κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ, τονίζει την σημαντικότητά της ως μία νέα θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ)», δήλωσε ο καθηγητής Λουντβιγκ Καππος, διευθυντής Νευρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βασιλείας στην Ελβετία. «Ως νέα, θεραπευτική επιλογή χορηγούμενη από του στόματος άπαξ ημερησίως με καλά προσδιορισμένο προφίλ ασφαλείας και ανοχής, η Τεριφλουνομίδη θα μπορούσε να αποτελέσει μία ελκυστική επιλογή για ασθενείς που δεν ανέχονται τις παραδοσιακές ενέσιμες θεραπείες».

Η ευρωπαϊκή έγκριση της τεριφλουνομίδης βασίστηκε σε δεδομένα από δύο μελέτες Φάσης ΙΙΙ, την TEMSO (TEriflunomide Multiple Sclerosis Oral) και την TOWER (Teriflunomide Oral in people With relapsing remitting multiplE scleRosis). Σε αυτές τις μελέτες, η τεριφλουνομίδη μείωσε σημαντικά το ποσοστό υποτροπών και τον χρόνο έως την εξέλιξη της αναπηρίας, στα δύο έτη, έναντι του εικονικού φαρμάκου.

Η πολλαπλή σκλήρυνση υπολογίζεται ότι πλήττει περισσότερα από 2,1 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως. Στην Ευρώπη, περίπου 630.000 άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο.

Η Τεριφλουνομίδη είναι ένας ανοσοτροποποιητής με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Παρ’ ότι ο ακριβής μηχανισμός δράσης της τεριφλουνομίδης δεν είναι πλήρως κατανοητός, φαίνεται να εμπλέκει τη μείωση στον αριθμό των ενεργοποιημένων λεμφοκυττάρων μέσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Η τεριφλουνομίδη υποστηρίζεται από ένα από τα μεγαλύτερα κλινικά προγράμματα στην πολλαπλή σκλήρυνση, με περισσότερους από 5.000 συμμετέχοντες στις κλινικές μελέτες σε 36 χώρες. Μερικοί ασθενείς στην φάση επέκτασης των μελετών έχουν λάβει το φάρμακο μέχρι και για 10 έτη.

Η περίληψη χαρακτηριστικών της τεριφλουνομίδης περιλαμβάνει και τον κίνδυνο ηπατοτοξικότητας, και τερατογένεσης (βάσει αποτελεσμάτων από μελέτες ζώα).

Στις κλινικές μελέτες της πολλαπλής σκλήρυνσης με τεριφλουνομίδη, η επίπτωση σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν παρόμοια μεταξύ των ασθενών που έλαβαν τεριφλουνομίδη και των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίστηκαν με την τεριφλουνομίδη σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση ήταν αυξημένα επίπεδα ALT, τριχοαραίωση, διάρροια, γρίππη, ναυτία και παραισθησία. Η τεριφλουνομίδη είναι ο κύριος ενεργός μεταβολίτης της λεφλουνομίδης, η οποία ενδείκνυται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη για την θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η τεριφλουνομίδη αντενδείκνυται σε ασθενείς με σοβαρή ηπατική δυσλειτουργία, σε έγκυες γυναίκες και σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας οι οποίες δεν λαμβάνουν επαρκή αντισύλληψη, σε θηλάζουσες γυναίκες, σε ασθενείς σε κατάσταση ανοσοκαταστολής, σε ασθενείς με σοβαρή δυσλειτουργία του μυελού των οστών ή σημαντική αναιμία, λευκοπενία, ουδετεροπενία ή θρομβοπενία, σε ασθενείς με σοβαρή ενεργή λοίμωξη μέχρι επίλυσης, σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση και σε ασθενείς με υποπρωτεϊναιμία.

health.in.gr

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024