Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προστασία και όχι στιγματισμό χρειάζονται οι ασθενείς με ηπατίτιδα

Προστασία και όχι στιγματισμό χρειάζονται οι ασθενείς με ηπατίτιδα

Την ανάπτυξη αποτελεσματικής στρατηγικής και σχεδίων δράσεις για την σωστή αντιμετώπιση της ηπατίτιδας περιλαμβάνει το νέο Πλαίσιο Δράσης που ανακοίνωσαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος με αφορμή την εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της νόσου.

Την ανάπτυξη αποτελεσματικής στρατηγικής και σχεδίων δράσεις για την σωστή αντιμετώπιση της ηπατίτιδας περιλαμβάνει το νέο Πλαίσιο Δράσης που ανακοίνωσαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος με αφορμή την εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της νόσου (28 Ιουλίου).

«Η Ηπατίτιδα είναι πιο κοντά από ό, τι νομίζετε, με περίπου 1 στους 12 ανθρώπους παγκόσμια (500.000.000) να πάσχουν από Ηπατίτιδα Β και C ενώ πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ασθένεια 1.500.000 άνθρωποι. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των φορέων του HIV / AIDS. Στην χώρα μας, 400.000 έλληνες πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β ή C και οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν», σημειώνει ο καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Κοσκίνας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος.

«Οι κατευθυντήριες οδηγίες και ενέργειες από τον ΠΟΥ είναι ένα ουσιαστικό βήμα στον αγώνα εναντίον αυτής της παγκόσμιας επιδημίας. Έρχονται δε δύο χρόνια μετά τη ανακοίνωση ενός ιστορικού Ψηφίσματος (WHA) σχετικά με την ιογενή ηπατίτιδα B&C (WHA63.18), η οποία για πρώτη φορά περιγράφει τις ενέργειες που πρέπει να υιοθετήσουν οι κυβερνήσεις για να βελτιώσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και τον έλεγχο, την παρακολούθηση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας από τους ειδικούς επαγγελματίες υγείας», εξηγεί ο κ.Κοσκινάς.

Σύμφωνα με αυτό το ψήφισμα, η Γραμματεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ενέταξε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα για την ύπουλη αυτή ασθένεια στο Τμήμα που αφορά τις πανδημίες και της επιδημίες. Η πρόκληση για τις κυβερνήσεις και βεβαίως και για την ελληνική είναι πλέον να ενεργοποιήσει αυτό το Σχέδιο Δράσης και να πετύχει μετρήσιμα αποτελέσματα στη μάχη κατά της Χρόνιας Ιογενούς Ηπατίτιδας.

Η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας δυσχεραίνει την θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με χρόνιες ιογενείς ηπατίτιδες γιατί αφενός μεν πολλοί ασθενείς δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ασφαλιστική κάλυψη, αφετέρου δε οι απαιτούμενες μοριακές τεχνικές διάγνωσης παραμένουν χωρίς κοστολόγηση.

Όχι στον στιγματισμό των ασθενών
«Το δεύτερο πολύ σημαντικό μήνυμα της φετινής 3ης Παγκόσμιας Ημέρας Ηπατίτιδας», σύμφωνα με τον Ιωάννη Βλαχογιαννάκο, επίκουρο καθηγητή Γαστρεντερολογίας στο ΕΚΠΑ και γενικός γραμματέας του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, «είναι η αντιμετώπιση του στιγματισμού των ασθενών και η καταπολέμηση της άγνοιας».

Αυτή η άγνοια οδηγεί τους ανθρώπους να υποθέσουν ότι δεν κινδυνεύουν, τους αποτρέπει από το να υποβληθούν σε εξετάσεις και να αρχίσουν θεραπεία και αποσπά την προσοχή της κοινής γνώμης από τα μηνύματα ευαισθητοποίησης. Έτσι, αφενός μεν αυξάνεται ο κίνδυνος περαιτέρω μετάδοσης της λοίμωξης, λόγω ανεπαρακούς ενημέρωσης για τους τρόπους μετάδοσης και αντιμετώπισης, αφετέρου δε ενισχύεται ο στιγματισμός των φορέων και των πασχόντων.

Η Χρόνια Ιογενής Ηπατίτιδα είναι ένα νόσημα που αντιμετωπίζεται και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ιαθεί πλήρως, εφόσον βέβαια υπάρξει αποτελεσματικότερος εντοπισμός των ασθενών και στη συνέχεια η χορήγηση της κατάλληλης αντιικής αγωγής.

Στη θεραπευτική προσέγγιση της χρόνιας ηπατίτιδας Β, βασικός στόχος είναι η επίτευξη μακροχρόνιας ιολογικής ύφεσης, ενώ στη χρόνια ηπατίτιδα C στόχος της θεραπείας είναι η εκρίζωση του ιού.

Η πρόληψη της λοίμωξης, από τους ιούς στηρίζεται στην ενημέρωση των ομάδων αυξημένου κινδύνου σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης και κυρίως στην εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού έναντι των ιών ηπατίτιδας Α και Β.

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο της ηπατίτιδας με συνεχή προσφορά στην πρόληψη, τη θεραπεία, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

health.in.gr

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024