Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δύσκολη η πρόσβαση των ελλήνων ασθενών με καρκίνο του δέρματος στις νέες θεραπείες

Δύσκολη η πρόσβαση των ελλήνων ασθενών με καρκίνο του δέρματος στις νέες θεραπείες

«Εχθρικό» έδαφος για τις νέες και καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα, χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες την Ελλάδα, καθώς η επίσημη κυκλοφορία των νέων φαρμάκων, παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση, αφού δεν έχει εκδοθεί δελτίο τιμών για νέες θεραπείες, εδώ και 2,5 χρόνια.

«Εχθρικό» έδαφος για τις νέες και καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα, χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες την Ελλάδα, καθώς η επίσημη κυκλοφορία των νέων φαρμάκων, παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση, αφού δεν έχει εκδοθεί δελτίο τιμών για νέες θεραπείες, εδώ και 2,5 χρόνια.

«Τα τελευταία χρόνια επιτελείται μια διαρκής καταπάτηση των δικαιωμάτων των καρκινοπαθών. Όταν στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε φάρμακα και υλικά. Όταν δεν γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις, τότε η παραβίαση των δικαωμάτων τους είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Με αφορμή τη συμμετοχή μας στην ετήσια γενική συνέλευση της ECPC, ενός Ευρωπαικού Συνασπισμού Καρκινοπαθών στις Βρυξέλλες, μεταξύ των άλλων αιτημάτων που καταθέσαμε, ζητήσαμε και την υποστήριξη τους για την τιμολόγηση των νέων φαρμάκων (μεταξύ αυτών και του μεταστατικού μελανώματος). Στη χώρα μας εκκρεμούν αιτήσεις για την κυκλοφορία νέων φαρμάκων 2,5 χρόνια. Ο ΟΕΚΚ – Αγκαλιάζω διεκδίκησε και πέτυχε στο παρελθόν την κυκλοφορία νέων θεραπειών για τους καρκινοπαθείς. Έτσι λοιπόν και σήμερα εξακολουθεί με σεβασμό στη ζωή και την αξιοπρέπεια των ασθενών με καρκίνο να διεκδικεί δυναμικά τα δικαιώματα τους που αποτελεί τελικά το μοναδικό τρόπο για να ζούν και όχι να επιβιώνουν», εξηγεί η πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ, Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου.

Το κακόηθες μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο του δέρματος, παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ευθύνεται σχεδόν για το 80% των θανάτων που σημειώνονται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 130.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος διεθνώς, εκ των οποίων σχεδόν το 80% είναι στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Γενικότερα το μελάνωμα, θεωρείται μία ιάσιμη νόσος, στην περίπτωση που διαγνωσθεί εγκαίρως. Αν όμως, εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, είναι η πιο θανατηφόρα και η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Τα καλά νέα είναι ότι το 2011 και το 2012, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, βρέθηκαν και εφαρμόστηκαν στην κλινική πράξη, νέα αποτελεσματικά φάρμακα για το μεταστατικό μελάνωμα. Στην Ελλάδα όμως της οικονομικής κρίσης, η πρόσβαση των ασθενών που πάσχουν από προχωρημένο μελάνωμα σε αυτά τα φάρμακα είναι δύσκολη και ιδιαίτερα χρονοβόρος, παρά τις προσπάθειες του ΙΦΕΤ και του ΕΟΦ. Την ίδια στιγμή, αυτά τα φάρμακα κυκλοφορούν ελεύθερα σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές οι πληροφορίες που έρχονται από τον ιατρικό χώρο και οι οποίες επιβεβαιώνουν, ότι ο δρόμος για τη θεραπεία αυτής της μορφής καρκίνου, είναι ακόμα πιό αισιόδοξος. Η πρόοδος για την θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος που ξεκίνησε ουσιαστκά το 2011, συνεχίζεται με εντυπωσιακά βήματα μέχρι σήμερα.

Δυο νέα φάρμακα εγκρίθηκαν απο τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) της ΕΕ, πρίν απο ένα μήνα. Πρόκειται για το Dabrafenib που είναι φάρμακο της ομάδας των B-RAF αναστολέων, όπως είναι το Vemurafenib και το trametinib που είναι ΜΕΚ-αναστολέας. Ουσιαστικά με αυτά τα φάρμακα μπλοκάρεται το σήμα που ενεργοποιεί το μονοπάτι της μεταστατικής νόσου και προκαλεί καταστροφή (απόπτωση) των καρκινικών κυττάρων και βελτίωση της νόσου.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον συνδιασμό των δύο αυτών φαρμάκων. Βάσει των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) πρίν από έναν μήνα, το 76% των αρρώστων έδειξαν σημαντική βελτίωση της νόσου, ενώ το υπόλοιπο 24% πέτυχε σταθεροποίησή της. Το 41% ήταν ελεύθερο απο νέες μεταστάσει για περισσότερο απο ένα έτος, η δέ τοξικότητα του συνδιασμού ήταν μικρότερη απο ότι κάθε φάρμακο μόνο του.

Μια άλλη σημαντική πρόοδος είναι στον τομέα της ανοσοθεραπείας, που πιθανόν να αποτελεί τη λύση στη θεραπεία του μελανώματος. Δημοσιεύθηκαν και ανακοινώθηκαν αποτελέσματα με ένα νέο φάρμακο το Nivolumab, το οποίο είναι μονοκλωνικό αντίσωμα κατά της πρωτείνης PD-1 (programmed death- 1).

Οι ανταποκρίσεις ήταν 31% και πιο γρήγορες, απο ότι με το Ipilimumab, στο οποίο ανταποκρίνονται μόνο το 10% των ασθενών, ενώ το 40% των αρρώστων ήταν στη ζωή τρία χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας.

«Τώρα δοκιμάζονται συνδιασμοί ανοσοθεραπείας με B-RAF αναστολείς που φαίνεται οτι θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα. Οσοι ασχολούμαστε με το μελάνωμα πιστεύουμε οτι το μεταστατικό μελάνωμα θα αντιμετωπίζεται σαν μια χρόνια νόσος με τους συνδιασμούς των φαρμάκων, όπως σήμερα αντιμετωπίζεται το AIDS» εξηγεί ο Δρ Δημήτριος Μπαφαλούκος, Παθολόγος-Ογκολόγος, διευθυντής Α’ της Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος.

health.in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024