Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλλάζουν τα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα

Αλλάζουν τα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα

Αλλαγές επί των ποσοστών συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, φέρνει η εφαρμογή της νέας θετικής λίστας φαρμάκων που τίθεται σε ισχύ από την Τρίτη 26 Μαρτίου, με απόφαση του υπουργείου Υγείας. Αντικαρκινικά και αντιβιοτικά φάρμακα πάντως, καλύπτονται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αλλαγές επί των ποσοστών συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, φέρνει η εφαρμογή της νέας θετικής λίστας φαρμάκων που τίθεται σε ισχύ από την Τρίτη 26 Μαρτίου, με απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Η νέα θετική λίστα φαρμάκων χωρίζει τα φάρμακα σε θεραπευτικές κατηγορίες, εντάσσοντας σε κάθε μια εξ αυτών πρωτότυπα, γενόσημα και εκτός πατέντας σκευάσματα. Για κάθε ένα από αυτά ορίζεται μια ασφαλιστική τιμή που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, συν τη συμμετοχή του 25% ή μικρότερης συμμετοχής, ανάλογα με την πάθηση του ασθενή.

Σε ξεχωριστή κατηγορία εντάσσονται 180 δραστικές ουσίες που το θεραπευτικό τους αποτέλεσμα δικαιολογεί την πλήρη κάλυψή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται κυρίως για αντικαρκινικά φάρμακα και αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά στο MEGA, «ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει το φάρμακο ανεξάρτητα αν ειναι γενόσημο ή πρωτότυπο. Ο ασθενής θα καλύπτεται για κάθε θεραπευτική ομάδα με φάρμακα, που θα πληρώνει μόνο τη συμμετοχή. Τη διαφορά σε περίπτωσης χορήγησης πιο ακριβού σκευάσματος θα την καλύπτει κατά 50% ο ΕΟΠΥΥ».

Σύμφωνα με παράδειγμα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, για ένα φάρμακο αντιμετώπισης καρδιακών παθήσεων με λιανική τιμή 4,51 ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει μέχρι το ποσό των 2,73 ευρώ (που είναι η ασφαλιστική τιμή της κατηγορίας) και από κει και πάνω ο ασφαλισμένος θα πληρώνει το 50% της διαφοράς, εκτός από την συμμετοχή του.

Για αρκετές σημαντικές θεραπευτικές κατηγορίες, όπως είναι οι στατίνες (για την αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας) που αναλογούν στο 1/3 της φαρμακευτικής δαπάνης στην ελληνική αγορά, η νέα θετική λίστα δεν θα επιβαρύνει τους ασφαλισμένους, αφού οι λιανικές τιμές δεν ξεπερνούν την ασφαλιστική τιμή.

Το υπουργείο Υγείας μάλιστα υποστηρίζει ότι εάν οι γιατροί συνταγογραφούν εντός ασφαλιστικής τιμής, οι πολίτες θα εξοικονομήσουν έως και 50 εκατομμύρια ευρώ σε έναν χρόνο.

Σε δηλώσεις του στο MEGA ο Γιάννης Δαγρές, ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής εκτιμά ότι «η επιβάρυνση των ασφαλισμένων παρουσιάζει μεικτή εικόνα. Σε κάποιες περιπτώσεις θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα από την τσέπη τους με τη νέα θετική λίστα φαρμάκων και σε άλλες να πληρώσουν λιγότερα».

health.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024