Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανακεφαλαιοποίηση οφειλών προτείνουν οι φαρμακευτικές εταιρίες στην Ελλάδα

Ανακεφαλαιοποίηση οφειλών προτείνουν οι φαρμακευτικές εταιρίες στην Ελλάδα

Οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες προτίθενται να προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση των οφειλών του ελληνικού δημοσίου ως προς τη φαρμακευτική δαπάνη, σε μια προσπάθεια επίλυσης της κρίσης που θέτει σε κίνδυνο τόσο την παροχή φαρμάκων προς τους ασθενείς, όσο και τα κέρδη των εταιρειών.

Οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες προτίθενται να προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση των οφειλών του ελληνικού δημοσίου ως προς τη φαρμακευτική δαπάνη, σε μια προσπάθεια επίλυσης της κρίσης που θέτει σε κίνδυνο τόσο την παροχή φαρμάκων προς τους ασθενείς, όσο και τα κέρδη των εταιρειών.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή της Efpia, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Εταιρειών, την οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η πρόταση έχει ήδη αποσταλεί προς τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας και Οικονομίας.

Σε αντάλλαγμα για το πλαφόν της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης της τάξης των 2,88 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2012, η Efpia ζητά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για αποπληρωμή όλων των χρεών και τη λήψη μέτρων για να αποτραπεί η μελλοντική συσσώρευση νέων οφειλών.

Σύμφωνα με το πλάνο, κάθε φαρμακευτική εταιρεία ξεχωριστά θα υποβληθεί σε clawback (αυτόματη επιστροφή) αν το πλαφόν παραβιαστεί, με βάσει το μερίδιο της στην ελληνική αγορά.

Η κίνηση της Efpia είναι απόρροια των αυξανόμενων ανησυχιών για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, αφού η τρικομματική κυβέρνηση τον περασμένο μήνα μέσω του ΕΟΦ έλαβε την απόφαση της αναστολής των εξαγωγών φαρμάκων, σε μια προσπάθεια πρόληψη τυχόν ελλείψεων.

Ο γενικός διευθυντής της Efpia, Ρίτσαρντ Μπεργκστρομ, εξηγεί ότι η πρόταση της φαρμακευτικής βιομηχανίας προς την Ελλάδα αντανακλά ένα νέο ρεαλισμό μεταξύ των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών που παρατηρούν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους να διακυβεύονται από τις ραγδαίες μειώσεις τιμών και τα ανεξόφλητα χρέη, στην Ευρώπη της οικονομικής κρίσης.

«Ο καθορισμός ενός πλαφόν δεν είναι κάτι που μας άρεσε να κάνουμε στο παρελθόν, αλλά στο σημερινό περιβάλλον είναι ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε σταθερότητα», διευκρινίζει ο κ.Μπεργκστρομ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες συμφωνίες σταθερότητας έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο, και το μοντέλο αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί μελλοντικά και σε άλλα κράτη.

«Έχουμε προτείνει ανάλογα μέτρα και σε άλλες κυβερνήσεις στο πλαίσιο προσέγγισης μιας συμφωνίας, σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης», συμπληρώνει ο κ.Μπέργκστρομ.

Τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και οι αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν πληγεί από την επιδείνωση της οικονομίας της Ευρώπης και τα διοικητικά στελέχη επικαλούνται την οικονομία της αγοράς ως το «βαρίδι» στα κέρδη, τα τελευταία χρόνια.

Ο Άντριου Γουίττι, εκτελεστικός διευθυντής της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας GlaxoSmithKline, την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι «δεν είναι λογικό οι κυβερνήσεις να πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να πιέζουν την βιομηχανία χωρίς σοβαρές επιπτώσεις».

Τέλος το αντικαρκινικό Erbitux στην Ελλάδα
Το τελευταίο σημάδι του τρόπου που η κρίση επηρεάζει την αλυσίδα εφοδιασμού των υπηρεσιών υγείας, είναι η απόφαση της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας Merck, από το Σάββατο 3 Νοεμβρίου να σταματήσει την προμήθεια του αντικαρκινικού φαρμάκου της Erbitux προς τα ελληνικά νοσοκομεία.

Η επίσης γερμανική εταιρεία Biotest, που παράγει προϊόντα από πλάσμα αίματος, είναι η πρώτη φαρμακευτική που έχει σταματήσει ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, την αποστολή των προϊόντων της στην Ελλάδα, λόγων των ανεξόφλητων οφειλών του ελληνικού δημοσίου.

health.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024