Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αίτημα εξαίρεσης των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων από τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας

Αίτημα εξαίρεσης των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων από τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας

Την εξαίρεση των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων από τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, με επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας.

Την εξαίρεση των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων από τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (ΠΟΝ), με επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας.

Οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς για να μπορέσουν να βοηθήσουν τον οργανισμό τους να διατηρήσει το μόσχευμα, πρέπει να παίρνουν συγκεκριμένα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για όλη τους τη ζωή. Τα φάρμακα αυτά καθορίζουν τη διατήρηση του μοσχεύματος και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα και σταθερά. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς υποβάλλονται τακτικά σε συγκεκριμένες εξετάσεις.

Ωστόσο, από την 1η Οκτωβρίου, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει πλέον μόνο την τιμή αναφοράς ανά κατηγορία φαρμάκου (ανώτατη τιμή αποζημίωσης) και δραστική ουσία, δηλαδή τη χαμηλότερη τιμή, και ο γιατρός θα συνταγογραφεί τη δραστική ουσία και την εμπορική ονομασία του φαρμάκου. Στην περίπτωση που το προτεινόμενο φάρμακο είναι ακριβότερο από την τιμή αναφοράς της κατηγορίας του, τότε ο γιατρός πρέπει να ενημερώσει τον ασφαλισμένο ότι εκτός από την προβλεπόμενη συμμετοχή του επί της τιμής αναφοράς θα επιβαρυνθεί και με την διαφορά τιμής.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος ΠΟΝ Γ.Καστρινάκης, με το μέτρο αυτό καταδικάζονται οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν συμμετοχή για τα φάρμακά τους, με άμεσο κίνδυνο απόρριψης του μοσχεύματός τους. Αυτό συμβαίνει, όταν, για καθαρά οικονομικούς λόγους αναγκάζονται να αλλάζουν τα φάρμακά που χρειάζονται ανάλογα με την τιμή τους αλλά και τη δυνατότητα που έχουν να πληρώσουν, με αποτέλεσμα να μην έχουν, τη συγκεκριμένη και σταθερή αγωγή που θα μπορεί να διατηρήσει τα σταθερά επίπεδα που χρειάζονται.

«Οι οικονομικοί λόγοι δεν μπορεί να αποτελούν τη μοναδική προτεραιότητα σε θέματα υγείας, ειδικά στις περιπτώσεις των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων τα οποία είναι απαραίτητα όχι μόνο για τη διατήρηση του μοσχεύματος αλλά και της ίδιας της ζωής των μεταμοσχευμένων», υπογραμμίζει ο κ.Καστρινάκης.

health.in.gr

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024