Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποια είναι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Ποια είναι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Ο βουλευτής Αρκαδίας Ανδρέας Λυκουρέντζος αναλαμβάνει νέος υπουργός Υγείας με αναπληρωτή τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριο Σαλμά. Υφυπουργός αναλαμβάνει η Φωτεινή Σκοπούλη, καθηγήτρια Παθολογίας-Ανοσολογίας. Μεταξύ των «καυτών» θεμάτων που καλείται να χειριστεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, οι διοικητικές συνενώσεις νοσοκομείων και η σταδιακή εξόφληση των οφειλών παρελθόντων ετών του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού.

Ο βουλευτής Αρκαδίας Ανδρέας Λυκουρέντζος αναλαμβάνει νέος υπουργός Υγείας με αναπληρωτή τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριο Σαλμά. Υφυπουργός αναλαμβάνει η Φωτεινή Σκοπούλη, καθηγήτρια Παθολογίας-Ανοσολογίας.
Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδ.Λυκουρέντζος γεννήθηκε το 1957 στην Τρίπολη και έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες. Έχει εργαστεί στην Ελληνική Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Την περίοδο 2007-2009 διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ενώ από τον Οκτώβριο του 2009 είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και μέλος της Ειδικής Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, του Κοινοβουλίου.

Ο Μάριος Σαλμάς επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με ειδικότητα χειρουργου-ορθοπεδικού και αθλητίατρου, έχει γεννηθεί το 1968, στην Αμφιλοχία. Το διάστημα 7/1/2009 – 5/10/2009 διετέλεσε υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ το 2009-2010 ήταν υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Ν.Δ..

Η Φωτεινή Σκοπούλη, καθηγήτρια Παθολογίας-Ανοσολογίας στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, αποφοίτησε το 1981 από την Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. και το 1985 απέκησε την ειδικότητα της Παθολογίας από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής του Χαροκόπειου και αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών και Εκπαίδευσης του ίδιου πανεπιστημίου. Διευθύνει την Γ’ Κλινική Παθολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας και το Εργαστήριο Ανοσολογίας της Ευρωκλινικής Αθηνών.

Η «καυτή» ατζέντα της Υγείας
Μεταξύ των «καυτών» θεμάτων που καλείται να χειριστεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, οι διοικητικές συνενώσεις νοσοκομείων και η σταδιακή εξόφληση των οφειλών παρελθόντων ετών του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού.

Το έργο της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας χαρακτηρίζεται ως αυξημένης δυσκολίας καθώς η χρηματοδότηση του έχει «στερέψει» προ πολλού με αποτέλεσμα να παρατηρείται τεράστια καθυστέρηση στην αποπληρωμή των οφειλών του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού.

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ξεμπλοκάρει τα εντάλματα πληρωμών προς τους προμηθευτές ιατροτεχνολογικού και υγειονομικού υλικού. Τα χρέη των Δημόσιων Νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ανέρχονται σε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η στάση πληρωμών έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά σε κεντρικά νοσοκομεία της χώρας. Σε ορισμένες περιπτώσεις ολόκληρες κλινικές απειλούνται με κλείσιμο, καθώς δεν έχουν τα βασικά είδη για τη λειτουργία τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι ίδιοι οι ασθενείς αγοράζουν το υγειονομικό υλικό.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα κληθεί να λύσει και τον γρίφο της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, η οποία σύμφωνα με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της ΝΔ θα γίνει από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η έλλειψη χρηματοδότησης έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει από τα φαρμακεία της χώρας αλλά και στην εξόφληση των οφειλών του οργανισμού προς τους γιατρούς που ειναι συμβεβλημένοι μαζί του.

Μόλις χθες Τετάρτη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, αποφάσισε τελικά να συνεχίσει να μην χορηγεί με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ενώ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος χορηγεί κανονικά φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων.

Τέλος, ο νέος υπουργός θα κληθεί να κάμψει τις αντιδράσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις διοικητικές συνενώσεις νοσοκομείων και κλινικών, με στόχο την περιστολή δαπανών που επιτάσσει το Μνημόνιο.

Προς την κατεύθυνση αυτή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του κ.Λυκουρέντζου στο θέμα των γενοσήμων φαρμάκων και την ενίσχυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

health.in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024