Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αδιάβλητο το ελληνικό νομικό πλαίσιο για τις μεταμοσχεύσεις, αλλά δεν υπάρχουν δότες

Αδιάβλητο το ελληνικό νομικό πλαίσιο για τις μεταμοσχεύσεις, αλλά δεν υπάρχουν δότες

Η Ελλάδα διαθέτει το τελειότερο και το αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για τις μεταμοσχεύσεις σε όλη την Ευρώπη, το οποίο επιτρέπει να πραγματοποιούνται με απόλυτη διαφάνεια. Ωστόσο, η χώρα μας υστερεί ως προς την οργάνωση ενός συστήματος εύρεσης δωρητών οργάνων.

Η Ελλάδα διαθέτει το τελειότερο και το αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για τις μεταμοσχεύσεις σε όλη την Ευρώπη, το οποίο επιτρέπει να πραγματοποιούνται με απόλυτη διαφάνεια. Αν και τα κέντρα μεταμοσχεύσεων διαθέτουν τη δυνατότητα να γίνονται μεταμοσχεύσεις χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουν οι ασθενείς στο εξωτερικό εκείνο το οποίο χρειάζεται η χώρα μας είναι η οργάνωση ενός συστήματος εύρεσης δοτών και συντονισμού.

Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Δημήτρης Γάκης, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων (1η Νοεμβρίου), στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος και νεφρών και παγκρέατος ενώ έχει ζητηθεί και η δημιουργία ενός κέντρου μεταμοσχεύσεων καρδιάς και πνευμόνων στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ προκειμένου να καλυφθεί η Βόρεια Ελλάδα σε μεταμοσχεύσεις όλων των συμπαγών οργάνων. Με τη δημιουργία αυτού του νέου κέντρου θα διπλασιαστεί ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων.

Όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις ήπατος και πνευμόνων, ο κ.Γάκης τονίζει ότι υπάρχει διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία ενώ έχει υπογραφεί πρόγραμμα μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας για τη δημιουργία μιας ενιαίας οργανωτικής δομής για τις μεταμοσχεύσει ήπατος και νεφρών.

Ο κ.Γάκης επισημαίνει ότι ενώ το 2010 οι μεταμοσχεύσεις ήπατος στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ανήλθαν στις 25 φέτος έφτασαν στις 32 και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να φτάσουν στις 40-45.

Όπως εξάλλου αναφέρει ο καθηγητής Καρδιοχειρουργικής στο ΑΠΘ, Κυριάκος Αναστασιάδης, τα μοσχεύματα ανέρχονται στα 70 ανά έτος ενώ γίνονται 5-6 μεταμοσχεύσεις ανά αντικείμενο τη στιγμή που οι ασθενείς είναι πενταπλάσιοι σε σχέση με τα μοσχεύματα.

Παρόλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προώθηση της ιδέας της δωρεάς οργάνων ιστών ο αριθμών των δοτών στη χώρα μας είναι 10/1.000.000.

Όσον αφορά το θέμα της εικαζόμενης συναίνεσης δωρεάς οργάνων, βάσει της οποίας όλοι θεωρούνται δυνάμει δότες, επισημαίνεται ότι πάντα πριν αφαιρεθούν τα όργανα ερωτώνται οι συγγενείς του δότη.

«Οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια υπό τον έλεγχο του ΕΟΜ» υπενθυμίζει ο κ.Γάκης.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Γεώργιος Βέργουλας, βασιζόμενος σε στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για το 2010, σημειώνει ότι το 43% των ερωτηθέντων Ελλήνων θα δώριζε τα όργανά του μετά θάνατον. Όσον αφορά αυτούς που δεν επιθυμούν να δωρίσουν τα όργανά τους ποσοστό 45% δεν εμπιστεύεται το σύστημα, 31% φοβάται μη κατακρεουργηθεί το σώμα και ένα 10% επικαλείται θρησκευτικούς λόγους.

Ο κ.Βέργουλας διευκρινίζει ότι οι ζωντανοί δότες μπορούν να συνεχίσουν να ζουν μία φυσιολογική ζωή και επομένως δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται για τη μετέπειτα ζωή τους.

ΑΠΕ,health.in.gr

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024