Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Έλληνες ξέρουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη αλλά δεν κάνουν κάτι

Οι Έλληνες ξέρουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη αλλά δεν κάνουν κάτι

Μόνο οι μισοί Έλληνες γνωρίζουν την τιμή της χοληστερόλης τους και από αυτούς που τη γνωρίζουν μόνο οι μισοί κάνουν κάτι για να την μειώσουν, διαπιστώνεται από την αξιολόγηση στοιχείων που συλλέγονται στο πλαίσιο του «Μήνα Ελέγχου Χοληστερόλης» που υλοποιεί το  Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ).

Μόνο οι μισοί Έλληνες γνωρίζουν την τιμή της χοληστερόλης τους και από αυτούς που τη γνωρίζουν μόνο οι μισοί κάνουν κάτι για να την μειώσουν, διαπιστώνεται από την αξιολόγηση στοιχείων που συλλέγονται στο πλαίσιο του «Μήνα Ελέγχου Χοληστερόλης» που υλοποιεί το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ).

Ο «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης» υλοποιείται επί 11 συναπτά έτη από το ΕΛΙΚΑΡ και μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει στοιχεία για περισσότερα από 60.000 άτομα. «Πρόκειται για την πιο μεγάλη βάση δεδομένων για τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων στον ελληνικό πληθυσμό. Από τη μεγάλη αυτή προσπάθεια του ΕΛΙΚΑΡ μάθαμε ότι μόνο οι μισοί Έλληνες γνωρίζουν την τιμή της χοληστερόλης τους και ότι από αυτούς που τη γνωρίζουν μόνο οι μισοί κάνουν κάτι για να την μειώσουν», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 32ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας (21-22 Απριλίου) ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Γεώργιος Ανδρικόπουλος.

Και πρόσθεσε πως ένας στους έξι ασθενείς περίπου που λαμβάνουν υπολιπιδαιμική αγωγή αναγκάζεται να την διακόψει, λόγω αδυναμίας να ανταπεξέλθει στην οικονομική δαπάνη της συμμετοχής του, γεγονός που αναμένεται να απασχολήσει τους συνέδρους.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου επίσης θα γίνει εκτενής αναφορά στην μελέτη «Κορινθία» που εξετάζει την επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων και των ρύπων σε μία σειρά από νοσήματα, όπως αυτά του αναπνευστικού, του καρκίνου, αλλά και στην καρδιαγγειακή υγεία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Καρδιολογίας και διευθυντή της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Δημήτριο Τούσουλη, που ηγήθηκε ομάδας επιστημόνων στην εξέταση 1.700 εθελοντών από διάφορες περιοχές της Κορίνθου, «αναδεικνύεται η αξία της διατροφής και η αξία του πρωινού γεύματος, αφού φαίνεται πως όσοι καταναλώνουν τακτικά πρωινό εμφανίζουν μικρότερη επίπτωση περιφερικής αγγειακής νόσου και αθηροσκλήρωσης, όπως και αυτοί που καταναλώνουν μικρά και συχνά γεύματα».

Επίσης, από την έρευνα αναδείχθηκε η αξία διατροφικών συστατικών, όπως οι στερόλες και ο καφές, καθώς και μία σειρά από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, όπως το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση, το επίπεδο εκπαίδευσης, καθώς και ο ρόλος της ψυχικής υγείας και της σωματικής δραστηριότητας, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Ακόμα, τις εργασίες του συνεδρίου θα απασχολήσουν όλες οι εξελίξεις που αφορούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως οι σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης της κολπικής μαρμαρυγής, μιας ασθένειας που προκαλεί μεγάλο μέρος των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας, καθώς και μεγάλο μέρος των δαπανών για την καρδιαγγειακή υγεία, αφού προσβάλλει το 3% του πληθυσμού, δηλαδή 330.000 Έλληνες.

Τέλος, στο συνέδριο θα συζητηθεί η επέκταση της χρήσης των νεότερων αντιπηκτικών για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών και των πνευμονικών εμβολών σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και με φλεβοθρόμβωση, αλλά και η ανάπτυξη ειδικών αντιδότων για τα αντιπηκτικά αυτά, καθώς και το πρόβλημα της οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας, το οποίο στη χώρα μας περνά συχνά αδιάγνωστο και στις νέες θεραπευτικές δυνατότητες που παρέχουν οι PCSK9, η νέα αυτή φαρμακευτική κατηγορία που μειώνει την LDL χοληστερόλη κατά 60%.

health.in.gr

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024