Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη, αλλά κανένα κρούσμα στην Ελλάδα

Επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη, αλλά κανένα κρούσμα στην Ελλάδα

Από τη Ρουμανία και τη τη Γαλλία μέχρι την Ουκρανία, ο ανεπαρκής εμβολιασμός του πληθυσμού φέρνει επιδημία ιλαράς και αρκετούς θανάτους, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στην Ελλάδα, πάντως, κανένα κρούσμα δεν έχει αναφερθεί τον τελευταίο χρόνο.

Από τη Ρουμανία και τη τη Γαλλία μέχρι την Ουκρανία, ο ανεπαρκής εμβολιασμός του πληθυσμού φέρνει επιδημία ιλαράς και αρκετούς θανάτους, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στην Ελλάδα, πάντως, κανένα κρούσμα δεν έχει αναφερθεί τον τελευταίο χρόνο, δείχνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Η διεθνής κοινότητα έχει δεσμευτεί να εξαλείψει την ιλαρά από τον πλανήτη, όμως το κόστος του εμβολίου στις φτωχές χώρες, αλλά και ο παράλογος φόβος για τα εμβόλια σε ορισμένες Δυτικές χώρες, υπονομεύουν τις προσπάθειες.

Διαβάστε επίσης:

Ο ΠΟΥ κατέγραψε περισσότερα από 500 κρούσματα στην Ευρώπη, από τα οποία τα 474 σε επτά χώρες: τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Η Ιταλία, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από τα μισά κρούσματα (283) και η Ρουμανία, με 17 νεκρούς από τον Ιανουάριο του 2016, είναι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η ιλαρά, μια ιδιαίτερα μεταδοτική ιογενής λοίμωξη, η οποία συνοδεύεται από υψηλό πυρετό και ερυθηματώδες εξάνθημα, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 134.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο το 2015. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών.

Για την πρόληψη της ιλαράς υπάρχει ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, υπενθύμισε ο ΠΟΥ. Στις επτά χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού είναι μικρότερο του 95%, του ορίου που θεωρείται απαραίτητο να ξεπεραστεί για να εξαλειφθεί η επιδημία.

«Ενώ προοδεύαμε με συστηματικό τρόπο προς την εξάλειψη της ασθένειας τα δύο τελευταία χρόνια, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να βλέπουμε ότι τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται στην Ευρώπη» είπε η Σουζάνα Γιάκαμπ, η διευθύντρια του τομέα της Ευρώπης στον ΠΟΥ.

Στις φτωχότερες χώρες του κόσμου το κόστος του εμβολίου παραμένει σημαντικό εμπόδιο για τον εμβολιασμό, στην Ευρώπη όμως το πρόβλημα έγκειται μάλλον στον σκεπτικισμό που εκφράζουν ορισμένοι για τα εμβόλια, εκτιμά ο ΠΟΥ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024