Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Αγκάθι» η υποδήλωση των κρουσμάτων φυματίωσης για τον έλεγχο της νόσου

«Αγκάθι» η υποδήλωση των κρουσμάτων φυματίωσης για τον έλεγχο της νόσου

«Ας ενωθούμε για να θέσουμε τέρμα στη Φυματίωση», είναι το φετινό σύνθημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με αφορμή τους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου, στις 24 Μαρτίου. Κάνοντας πράξη το σύνθημα η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) και το ΚΕΕΛΠΝΟ ενώνουν τις δυνάμεις τους να προκειμένου να ενταθούν οι προσπάθειες εξάλειψης της νόσου, αλλά και να συνεχιστούν οι ενέργειες για την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή θεραπεία των ασθενών.

«Ας ενωθούμε για να θέσουμε τέρμα στη Φυματίωση», είναι το φετινό σύνθημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με αφορμή τους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου, στις 24 Μαρτίου. Κάνοντας πράξη το σύνθημα η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) και το ΚΕΕΛΠΝΟ ενώνουν τις δυνάμεις τους να προκειμένου να ενταθούν οι προσπάθειες εξάλειψης της νόσου, αλλά και να συνεχιστούν οι ενέργειες για την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή θεραπεία των ασθενών.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο φορέων «υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στην επιστημονική πρόοδο που έχει βιώσει η ανθρωπότητα και της ύπαρξης της φυματίωσης. Μιας νόσου που εξακολουθεί να υπάρχει για περισσότερα από 100 χρόνια, προσβάλλοντας άτομα παραγωγικής ηλικίας και που παρά τα κονδύλια που έχουν δαπανηθεί, σήμερα, εξακολουθούμε να μην έχουν νέα αποτελεσματικά φάρμακα και σύγχρονα διαγνωστικά μέσα που να μας δίνουν την πολυτέλεια της έγκαιρης διάγνωσης. Το ΚΕΕΛΠΝΟ συμπράττει με την ΕΠΕ για την ίδρυση μιας ειδικής ομάδας με την ονομασία ’Γεωργία Σπάλα’, στη μνήμη της συναδέλφους που έφυγε πρόωρα από τη ζωή και είχε αφιερώσει το επιστημονικό της έργο στη μελέτη της φυματίωσης. Μάλιστα, το ΚΕΕΛΠΝΟ θα θεσπίσει και μια υποτροφία στη μνήμη της, με στόχο να προαχθεί η έρευνα για τη νόσο. Τέλος, σκοπός μας είναι να διευρύνουμε τις προσπάθειες για την βελτίωση των δομών νοσηλείας για τους ασθενείς με φυματίωση, όπως αυτών που υπάρχουν στο Νοσοκομείο ‘Σωτηρία’, αλλά ρίχνοντας βάρος στις ανθεκτικές μορφές της νόσου».

Παγκόσμια πρόκληση η υποδήλωση της φυματίωσης και οι ανθεκτικές μορφές της

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας αναφερόμενος στα κρούσματα φυματίωσης, παγκοσμίως, εξήγησε ότι δυστυχώς παρατηρείται υποδήλωση της νόσου σε ποσοστό 60-80%, γεγονός που δείχνει ότι «χρειάζεται περισσότερη δουλειά στο κομμάτι της έγκαιρης διάγνωσης και του εντοπισμού των ομάδων υψηλού κινδύνου, αφού πρόκειται για θεραπεύσιμη κατάσταση, αρκεί να γίνει σωστά η θεραπεία. Στόχος είναι το 2030 να έχει εξαλειφθεί η επιδημία της φυματίωσης, αλλά δυστυχώς προς το παρόν δεν είναι επιτεύξιμο αυτό, καθώς η παρατηρούμενη πτώση στα καταγραφόμενα κρούσματα δεν είναι αρκετή».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μιχάλης Τουμπής, παρουσιάζοντας το προφίλ της νόσου, παγκοσμίως και στην Ελλάδα είπε ότι «από τα διαθέσιμα επιδημιολογικά στοιχεία διαπιστώνεται μεταβολή της εικόνας της φυματίωσης και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν στοχευμένες δράσεις αντιμετώπισης του προβλήματος».

Μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί η εμφάνιση και διασπορά στελεχών μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης ανθεκτικών στα αντιφυματικά φάρμακα, καθώς θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί παγκόσμια όσον αφορά τη θεραπεία και τον έλεγχο της φυματίωσης. Κύριοι λόγοι της ανάδυσης και εξάπλωσης του φαινομένου της αντοχής είναι η πλημμελής διαχείριση της αντιφυματικής θεραπείας (ακατάλληλα θεραπευτικά σχήματα, πλημμελής συμμόρφωση, πρόωρη διακοπή της θεραπείας) και η μετάδοση των ανθεκτικών μορφών της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Στην περίπτωση της ανθεκτικής φυματίωσης (MDR/XDR TB), οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες, υψηλού κόστους και όχι πάντα διαθέσιμες, oι ασθενείς ενδέχεται να παρουσιάσουν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας θεραπείας και διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο δυσμενούς έκβασης. Το 2015, εκτιμάται ότι 480.000 ασθενείς σε όλον τον κόσμο νόσησαν από πολυανθεκτική φυματίωση και μόνο ένας στους πέντε από αυτούς έλαβε την κατάλληλη αντιφυματική αγωγή. Προκειμένου να ελεγχθεί το φαινόμενο της αντοχής, είναι απαραίτητη η εξασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στη διάγνωση της ανθεκτικής φυματίωσης και σε κατάλληλη αντιφυματική θεραπεία, η λήψη κατάλληλων μέτρων προφύλαξης έναντι της μετάδοσης της νόσου, καθώς και η ορθή χρήση των αντιφυματικών φαρμάκων.

Η φυματίωση σε αριθμούς

Η φυματίωση, μια λοιμώδης νόσος που οφείλεται στο μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και μεταδίδεται αερογενώς από άτομα που πάσχουν από ενεργό μεταδοτική μορφή της νόσου, αφορά στο ένα τρίτο του πληθυσμού της Γης. Ένας στους δέκα από τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί πρόκειται να εμφανίσει ενεργό νόσο στη διάρκεια της ζωής του.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), το 2015 εκτιμάται ότι σημειώθηκαν παγκοσμίως 10.400.000 νέες περιπτώσεις φυματίωσης, από τις οποίες οι 323.000 στην Ευρώπη. Παρά το γεγονός της ύπαρξης αποτελεσματικής θεραπείας, το 2015 η φυματίωση ήταν υπεύθυνη για το θάνατο 1,8 εκατομμυρίου ανθρώπων, 400.000 από τους οποίους ήταν ασθενείς με HIV λοίμωξη, αποτελώντας μία από τις 10 συχνότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και το συχνότερο αίτιο θανάτου από λοιμώδες νόσημα, προκαλώντας περισσότερους θανάτους από την HIV λοίμωξη και την ελονοσία. Πάνω από το 95% των θανάτων από φυματίωση σημειώνονται σε χώρες χαμηλού και μέτριου εισοδήματος, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη αντιμετώπισης των ανισοτήτων όσον αφορά την πρόσβαση στη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου. Η φυματίωση ευθύνεται για το 35% των θανάτων των ασθενών με HIV λοίμωξη, αποτελώντας κύριο αίτιο θανάτου σε αυτή την ομάδα πληθυσμού.

Στην Ελλάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, για το χρονικό διάστημα 2004-2015, δηλώνονται ετησίως κατά μέσο όρο 600 περιπτώσεις φυματίωσης, με τη μέση επίπτωση της νόσου να υπολογίζεται στις 4,6 περιπτώσεις ανά 100.00 πληθυσμού. Το 61% των δηλούμενων κρουσμάτων, κατά μέσο όρο, αφορούσε Έλληνες και το 38% αλλοδαπούς, ενώ για μικρό ποσοστό είναι άγνωστη η εθνικότητα. Σε ότι αφορά τις ηλικιακές ομάδες, η πλειοψηφία των δηλούμενων κρουσμάτων σε Έλληνες ανήκει στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, ενώ στους αλλοδαπούς στην ηλικιακή ομάδα των 15-44 ετών.

Από τα κρούσματα που δηλώθηκαν το 2015 στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το 84% ήταν νέες περιπτώσεις και το 9,6% είχε ιστορικό αντιφυματικής θεραπείας. Πολυανθεκτική φυματίωση (MDR/XDR) είχε το 4,3% των κρουσμάτων, ενώ μόνο ένα είχε εξαιρετικά ανθεκτική μορφή της νόσου.

«Σε γενικές γραμμές, κατά το προαναφερθέν διάστημα παρατηρήθηκε μικρή πτωτική τάση του ετήσιου αριθμού δηλούμενων περιπτώσεων, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει σημαντική υποδήλωση του νοσήματος, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται με σαφήνεια η επιδημιολογική εικόνα της φυματίωσης στη χώρα», σημείωσε ο κ. Τουμπής.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία, κατά την τελευταία πενταετία έχει παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων φυματίωσης σε ασθενείς που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ασθενείς με HIV λοίμωξη, κρατούμενους, χρήστες ουσιών).

Παρόλα αυτά, το διάστημα 2000–2015 σώθηκαν 49 εκατομμύρια ζωές μέσω της διάγνωσης και της αποτελεσματικής αντιφυματικής θεραπείας. Δυστυχώς όμως, εκτιμάται ότι 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, δηλαδή το 1/3 των ασθενών με φυματίωση, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ασθενείς με HIV λοίμωξη, κρατούμενοι, χρήστες ουσιών, μετακινούμενοι πληθυσμοί), δε διαγιγνώσκονται και δεν θεραπεύονται, λόγω αδυναμίας πρόσβασής τους σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Η αναζήτηση και η θεραπεία των ανθρώπων αυτών, αποτελεί βασικό βήμα για την επίτευξη του στόχου της εξάλειψης της φυματίωσης που έθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και συγκεκριμένα, της μείωσης της επίπτωσης και των θανάτων από φυματίωση μέχρι το 2035, κατά 90% και 95% αντίστοιχα, συγκριτικά με το 2015.

Ανάγκη ανάληψης δράσεων

Η ΕΠΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης επαναδιατυπώνει την ανάγκη ενός Εθνικού Προγράμματος για τον Έλεγχο της νόσου, με ενδυνάμωση της επιδημιολογικής επιτήρησης, δωρεάν αντιφυματική αγωγή για όλους τους ασθενείς, διαμόρφωση εθνικών πρωτοκόλλων ελέγχου με έμφαση σε φυλακές και κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών, εισαγωγή νέων αντιφυματικών φαρμάκων, ενίσχυση αντιφυματικών ιατρείων, αναβάθμιση της Ειδικής Μονάδας Πολυανθεκτικής Φυματίωσης, δημιουργία αντίστοιχης δομής στη Θεσσαλονίκη, σύνταξη κατευθυντήριων οδηγιών από το ΚΕΕΛΠΝΟ , κατασκευή 10 θαλάμων αρνητικής πίεσης στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και ενημερωτικές δράσεις για το κοινό και τους επιστήμονες.

«Όλες αυτές οι προτάσεις και πολλές ακόμη έχουν αναπτυχθεί στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Έχουμε ενημερώσει το υπουργείο Υγείας και τα κόμματα για την φυματίωση στην Ελλάδα και αναμένουμε τη συμβολή τους για την ανάληψη συντονισμένων δράσεων εξάλειψής της», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΠΕ, Μιχάλης Τουμπής.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024