Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μείωση των νέων λοιμώξεων HIV το 2016 στην Ελλάδα

Μείωση των νέων λοιμώξεων HIV το 2016 στην Ελλάδα

Σαφή μείωση των νέων κρουσμάτων της HIV λοίμωξης στην Ελλάδα, που ανέρχεται σε ποσοστό 40%, καταγράφεται για το έτος 2016, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, «ο αριθμός των περιστατικών μέχρι στιγμής φέτος είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από το 2010».

Σαφή μείωση των νέων κρουσμάτων της HIV λοίμωξης στην Ελλάδα, που ανέρχεται σε ποσοστό 40%, καταγράφεται για το έτος 2016, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Διαβάστε επίσης:

Συγκεκριμένα, στο σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2016, δηλώθηκαν 453 HIV λοιμώξεις, εκ των οποίων οι 367 (81%) αφορούσαν άνδρες και οι 86 (19%) γυναίκες.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης τη Δευτέρα στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών «ο αριθμός των περιστατικών μέχρι στιγμής φέτος είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από το 2010».

Διαχρονικά στο ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν δηλωθεί 15.795 περιστατικά HIV λοίμωξης, με το 82,7% να αφορούν άνδρες, ενώ από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.923 έχουν εμφανίσει AIDS και περίπου 8.600 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.662.

Να σημειθωθεί , ότι στο Τμήμα Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΑΚΚΑ) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση συνολικά 23 παιδιά που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV, με την Ελλάδα να κατέχει έναν από τους μικρότερους αριθμούς παιδιατρικών ασθενών πανευρωπαϊκά.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, με αφορμή το 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS (2-4 Δεκεμβρίου, Αθήνα), ο πρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας Μάριος Λαζανάς, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος συντονιστής διευθυντής στο Γ’ Παθολογικό Τμήμα-Μονάδα Λοιμώξεων του ΓΝΑ«Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ» εξήγησε ότι «στα νέα κρούσματα παρατηρείται σταθερή μείωση των νέων μολύνσεων μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ), αλλά για πρώτη φορά καταγράφεται και μείωση του ποσοστού στους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (ΜΣΜ), κάτι που θα πρέπει να επαναξιολογηθεί στο τέλος του έτους και να επιβεβαιωθεί το 2017».

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι βάσει εκτιμήσεων υπάρχει και ένα ποσοστό 20% των Ελλήνων που αγνοούν ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV. Το αντίστοιχο ποσοστό διεθνώς είναι 40%.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα του 2015, 36,7 εκατομμύρια άτομα ζουν παγκοσμίως με λοίμωξη HIV, εκ των οποίων τα 1,8 εκατομμύρια είναι παιδιά. Επίσης, το 2015 καταγράφηκαν 2,1 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις παγκοσμίως, μείωση δηλαδή κατά 6% την τελευταία πενταετία. Παράλληλα, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, καταγράφεται αύξηση των ατόμων που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή. Μέχρι το Δεκέμβριο του 2015, 17 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται υπό θεραπεία, έναντι 7,5 εκατομμυρίων το 2010, δηλαδή περίπου το 50% των ανθρώπων με HIV λοίμωξη έχουν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή αγωγή.

Ο Νικόλαος Σύψας, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ, υπεύθυνος της Μονάδας Λοιμώξεων του ΓΝΑ «Λαϊκό» σχολιάζοντας τα σταστικά στοιχεία υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. «Σύμφωνα με στοιχεία από το Νοσοκομείο ‘Ευαγγελισμός’ παρατηρείται τελευταία εφησυχασμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ως προς την προφύλαξή του από την έκθεση του στον ιό HIV εν ώρα καθήκοντος».

Σύμφωνα με τον Κ. Λαζανά «η χορήγηση προφυλακτικής αγωγής στην περίπτωση επαφής με τον ιό κατά λάθος θα πρέπει να γίνεται εντός μιας ώρας, ωστόσο πολλοί συνάδελφοι καθυστερούν να ξεκινήσουν την αντιρετροϊκή αγωγή, με μέσο όρο προσέλευσης της 30,5 ώρες».

Επίσης, μελέτες από Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων της Θεσσαλονίκης και του Νοσοκομείου «Αττικόν» δείχνουν ότι, η μη ελληνική καταγωγή, η μεγάλη ηλικία και η έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης είναι παράγοντες πλημμελούς ιατρικής παρακολούθησης, ενώ οι ετεροφυλόφιλοι προσέρχονται για ιατρική φροντίδα καθυστερημένα συγκριτικά με άλλες ομάδες.

Στον αντίποδα, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που αφορούν τα παιδιά με HIV στην Ελλάδα. Στο Τμήμα Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΑΚΚΑ) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση συνολικά 23 παιδιά, όλα υπό αντιρετροϊκή αγωγή, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι έχουν φυσιολογική σωματική ανάπτυξη και καλή σκελετική υγεία.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, Βασιλική Σπούλου, «ο μικρός αριθμός παιδιατρικών ασθενών με HIV οφείλεται στον καλό έλεγχο της κάθετης μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια του τοκετού. Όλα τα παιδιά βρίσκονται υπό θεραπεία, αναπτύσσονται σωστά αλλά δεν παύουμε να ανησυχούμε για τις ψυχοπνευματικές επιπτώσεις που θα έχει στην ενήλικη ζωή τους ο κοινωνικός στιγματισμός τους λόγω του HIV».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1/12), η κ. Σπούλου έκανε έκκληση προς την Πολιτεία να απλοποιήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την απόδοση του επιδόματος των 700 ευρώ μηνιαίως στα παιδιά με HIV λοίμωξη, ώστε να μην ταλαιπωρείται συνολικά η οικογένεια. Αντίστοιχου ύψους επίδομα λαμβάνουν και οι ενήλικες με HIV/AIDS, ενώ το κόστος της αντιρετροϊκής αγωγής καλύπτεται πλήρως από το κράτος.

Ένα κόσμημα για τα οροθετικά παιδιά του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία»

Για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών με HIV, φέτος η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS και η καταξιωμένη Ελληνίδα σχεδιάστρια Ιωάννα Ανδρίτσου συμπράττουν στον σχεδιασμό ενός μοναδικού κοσμήματος.

Το Twogether, που διατίθεται μέσω του e-shop www.noilence.com/product/twogether αποτυπώνει τη σημασία της συντροφικότητας και όλων όσων μπορούμε να καταφέρουμε «μαζί», με βάση την κατανόηση, την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη στήριξη για την αντιμετώπιση και την πρόληψη του AIDS.

Επίσης, το Twogether θα πωλείται και στο ξενοδοχείο Divani Caravel κατά τη διάρκεια του 28ου Πανελληνίου Συνεδρίου AIDS, από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου.

Όλα τα έσοδα από την πώληση του κοσμήματος θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση των οροθετικών παιδιών του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024