Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι γυναίκες πίνουν πλέον περισσότερο από τους άνδρες

Οι γυναίκες πίνουν πλέον περισσότερο από τους άνδρες

Ιστορικά οι άνδρες έπιναν συνήθως περισσότερο αλκοόλ από τις γυναίκες. Όμως, αυστραλιανή μελέτη δείχνει ότι η «ψαλίδα» τείνει να κλείσει, καθώς οι γυναίκες πίνουν πια όλο και πιο πολύ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.

Ιστορικά οι άνδρες έπιναν συνήθως περισσότερο αλκοόλ από τις γυναίκες. Όμως, αυστραλιανή μελέτη δείχνει ότι η «ψαλίδα» τείνει να κλείσει, καθώς οι γυναίκες πίνουν πια όλο και πιο πολύ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.

Μάλιστα, η τάση σύγκλισης ανάμεσα στα δύο φύλα είναι πιο αισθητή μεταξύ των νέων ατόμων, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γυναίκες που γεννήθηκαν μετά το 1981, πίνουν πλέον περισσότερο από τους άνδρες συνομηλίκους τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου BMJ Open, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, με επικεφαλής τον Δρ Τιμ Σλέιντ, αξιολόγησαν 68 διεθνείς έρευνες, που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1980-2014 και οι οποίες αφορούσαν στοιχεία που είχαν συλλεχθεί μεταξύ 1948-2014. Όλες οι έρευνες συνέκριναν τις συνήθειες των δύο φύλων στην κατανάλωση αλκοόλ και συνολικά αφορούσαν ένα δείγμα άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων ατόμων.

Η βασική διαπίστωση είναι ότι, όσο περνάνε τα χρόνια, μικραίνει η διαφορά ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, κυρίως επειδή οι τελευταίες πίνουν παραπάνω. Μια ανάλογη τάση έχει καταγραφεί και στο κάπνισμα, με τις γυναίκες να καπνίζουν πια περισσότερο, ενώ περισσότεροι άνδρες πλέον σταματούν να καπνίζουν.

Ενδεικτικά, οι άνδρες που γεννήθηκαν μεταξύ 1891-1910, είχαν 2,2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πίνουν αλκοόλ από ό,τι οι γυναίκες. Όμως, για τους άνδρες που γεννήθηκαν μεταξύ 1991-2000 η «ψαλίδα» με τις γυναίκες είχε πια σχεδόν κλείσει (μόνο 1,1 φορά μεγαλύτερη πιθανότητα να πίνουν οι άνδρες αλκοόλ).

Αλλά και για την προβληματική κατανάλωση αλκοόλ, την ίδια περίοδο η «ψαλίδα» υπέρ των ανδρών συρρικνώθηκε από το 3 στο 1,2.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι για κάθε πενταετία που περνούσε, το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ μειωνόταν κατά 3,2%. Η «ψαλίδα» άρχισε να κλείνει με ταχύτερο ρυθμό για τις γυναίκες και τους άνδρες που γεννήθηκαν μετά το 1966.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι «ιστορικά η χρήση και η κατάχρηση του αλκοόλ είχε θεωρηθεί ανδρικό φαινόμενο. Η νέα μελέτη θέτει πλέον σε αμφισβήτηση αυτή την υπόθεση και δείχνει ότι οι νέες γυναίκες θα πρέπει να αποτελέσουν τον κατ’ εξοχήν στόχο συντονισμένων προσπαθειών για τη μείωση των συνεπειών του αλκοόλ».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024