Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Πιο ευάλωτοι σε προβλήματα υγείας ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι

Οι ομοφυλόφιλοι, καθώς και οι αμφιφυλόφιλοι έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες, υποστηρίζει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Οι ομοφυλόφιλοι, καθώς και οι αμφιφυλόφιλοι έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες, υποστηρίζει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί, με επικεφαλής τον Γκίλμπερτ Γκονζάλες, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 69.000 άτομα κατά μέσο όρο 47 ετών, συσχετίζοντας τον σεξουαλικό προσανατολισμό καθενός με την κατάσταση της υγείας του, όπως δηλώθηκε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Όπως διαπίστωσαν οι ομοφυλόφιλοι «ήταν πιθανότερο να αναφέρουν μειωμένη σωματική και ψυχική υγεία, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και συχνή χρήση τσιγάρων, πιθανώς ως συνέπεια του στρες που βιώνουν λόγω των διακρίσεων σε βάρος τους».

Οι διαφορές αφορούσαν κυρίως την ψυχική και πολύ λιγότερο τη σωματική υγεία.

Οι ομοφυλόφιλες γυναίκες ήταν 91% πιθανότερο να έχουν γενικότερα χειρότερη υγεία και 51% πιθανότερο να έχουν πολλαπλές χρόνιες παθήσεις σε σχέση με τις ετεροφυλόφιλες, ενώ για τις αμφιφυλόφιλες ο κίνδυνος ήταν υπερδιπλάσιος.

Ενώ οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες εμφάνιζαν περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους, τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα για τους αμφιφυλόφιλους, σύμφωνα με την έρευνα. Έτσι, ενώ το 17% των ετεροφυλόφιλων ανδρών ανέφερε τούλαχιστον μέτριας έντασης ψυχολογικό στρες, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 26% για τους ομοφυλόφιλους άνδρες και 40% για τους αμφιφυλόφιλους.

Παρόμοια εικόνα προέκυψε και στις γυναίκες, με τα σχετικά ποσοστά τουλάχιστον μέτριου στρες να είναι 22% στις ετεροφυλόφιλες, 28% στις ομοφυλόφιλες και 46% στις αμφισεξουαλικές.

Οι αμφιφυλόφιλοι σε ποσοστό 11% έκαναν μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, έναντι 5,7% των ετεροφυλόφιλων και 5,1% των ομοφυλόφιλων. Η ίδια περίπου απόκλιση εμφανιζόταν και στο τσιγάρο, με τους αμφιφυλόφιλους να είναι οι πιο βαρείς καπνιστές (9,3%) και να ακολουθούν οι ομοφυλόφιλοι (6,2%) και οι ετεροφυλόφιλοι (6%).

Μεταξύ των γυναικών, οι αμφιφυλόφιλες ήταν αυτές που κατανάλωναν το περισσότερο αλκοόλ (12%), έναντι των ομοφυλόφιλων (9%) και των ετεροφυλόφιλων (5 %). Στο κάπνισμα, οι ομοφυλόφιλες ήταν επίσης βαριές καπνίστριες (5,2%) έναντι 4,2% των αμφιφυλόφιλων και 3,4% των ετεροφυλόφιλων γυναικών.

«Οι ανισότητες στην υγεία πιθανότατα οφείλονται στο στρες του να είναι κανείς μειονότητα, πράγμα που επιδεινώνεται στην περίπτωση των αμφισεξουαλικών ατόμων, τα οποία μπορεί να μην γίνονται αποδεκτά, ούτε από την κοινότητα των ομοφυλοφίλων» εξηγεί ο Δρ Γκονζάλες.

Αν και δεν έχουν υπάρξει πολλές μελέτες ειδικά για τους αμφιφυλόφιλους, οι έως τώρα ενδείξεις -που επιβεβαιώνονται από τη νέα έρευνα- είναι ότι πιθανώς αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα υγείας από όλους.

Εκτός του στρες λόγω των διακρίσεων, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων μπορεί να επιδρά αρνητικά στην υγεία τους με διάφορους τρόπους.

Πάντως, οι ανισότητες στην υγεία μεταξύ ετεροφυλοφίλων-ομοφυλοφίλων αναμένεται να μειώνονται, όσο περισσότερο οι σεξουαλικές μειονότητες γίνονται κοινωνικά αποδεκτές.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024