Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιο ευάλωτα στον ιό Έμπολα τα μικρά παιδιά

Πιο ευάλωτα στον ιό Έμπολα τα μικρά παιδιά

Πιο επιθετικός είναι ο ιός Έμπολα στα παιδιά κάτω των πέντε ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Πιο επιθετικός είναι ο ιός Έμπολα στα παιδιά κάτω των πέντε ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Ερευνητές του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ανέλυσαν χιλιάδες πρόσφατα κρούσματα του ιού σε διάφορες αφρικανικές χώρες (Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε κ.α.), συγκρίνοντας τη σοβαρότητα των περιστατικών μεταξύ ανηλίκων και ενηλίκων.

Η επικεφαλής καθηγήτρια Επιδημιολογίας Κριστλ Ντόνελι, διαπίστωσε ότι αν και το ποσοστό λοίμωξης από τον ιό είναι μικρότερο στο παιδιά από ό,τι στους ενήλικες, εκείνα έχουν μικρότερες πιθανότητες να επιβιώσουν.

Μέχρι σήμερα σχεδόν 4.000 παιδιά κάτω των 16 ετών έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και το ποσοστό τους στο σύνολο των ασθενών (πάνω από 10.000) αυξάνει σταδιακά, για λόγους που δεν είναι σαφείς. Ο ιός σκοτώνει περίπου το 90% των παιδιών κάτω των 12 μηνών και το 80% των παιδιών έως τεσσάρων ετών. Η θνησιμότητα είναι της τάξης του 52% για τα παιδιά δέκα έως 15 ετών και 65% για τα άτομα 16 έως 44 ετών.

Η περίοδος που μεσολαβεί από την μόλυνση έως την εκδήλωση των συμπτωμάτων είναι μόνο επτά μέρες για τα βρέφη έως 12 μηνών, έναντι δέκα ημερών για τα παιδιά δέκα έως 15 ετών. Επίσης υπάρχει διαφορά στα συμπτώματα, καθώς τα μικρά παιδιά έχουν πυρετό και είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πόνους ή δυσκολία αναπνοής. Γενικότερα, τα παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου τρεις μέρες πριν τους ενηλίκους.

Ελπίδες ανοσίας μέσω ζωικών εμβολιασμών

Παράλληλα, επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Τζάρβις του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, ανακοίνωσαν μέσω του επιστημονικού εντύπου Vaccine, ότι ένα εμβόλιο που βασίζεται στον κυτταρομεγαλοϊό, φαίνεται να παρέχει μακρόχρονη ανοσία έναντι του ιού Έμπολα στους πιθήκους.

Οι άγριοι πληθυσμοί των μολυσμένων αφρικανικών πιθήκων ευθύνονται για την εξάπλωση της νόσου μεταξύ των ανθρώπων.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το εν λόγω εμβόλιο μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική στρατηγική προστασίας μελλοντικά. Αν υπάρξει ανοσία στους πιθήκους, αυτό θα μειώσει την πιθανότητα μιας επιδημίας μεταξύ των ανθρώπων στο μέλλον.

Οι ερευνητές «ποντάρουν» στο ότι, μετά από μερικούς αρχικούς εμβολιασμούς ζώων, η ανοσολογική προστασία θα εξαπλωθεί από μόνη της σταδιακά μεταξύ των άγριων ζώων μέσω της επαφής τους.

Τα πειράματα έδειξαν ότι η προστασία από τον ιό χάρη στο εμβόλιο διαρκεί για τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Ένα ανάλογο εμβόλιο σχεδιάζεται να δοκιμαστεί και στους ανθρώπους, πρέπει όμως να προηγηθούν δοκιμές σε μακάκους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024