Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η περιτομή «όπλο» στη μάχη κατά του AIDS στην υποσαχάρια Αφρική

Η περιτομή «όπλο» στη μάχη κατά του AIDS στην υποσαχάρια Αφρική

Η περιτομή θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην εκστρατεία κατά του AIDS στην υποσαχάρια Αφρική. Μελέτη που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο 20ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS στην Μελβούρνη, έδειξε ότι οι άνδρες που έχουν προχωρήσει σε περιτομή είναι απρόθυμη στη σύναψη σεξουαλικών σχέσεων χωρίς προφυλακτικό.

Η περιτομή θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην εκστρατεία κατά του AIDS στην υποσαχάρια Αφρική. Μελέτη που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο 20ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS στην Μελβούρνη, έδειξε ότι οι άνδρες που έχουν προχωρήσει σε περιτομή είναι απρόθυμη στη σύναψη σεξουαλικών σχέσεων χωρίς προφυλακτικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και προηγούμενες έρευνες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες που έχουν υποβληθεί σε περιτομή έχουν 60% μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό HIV.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γενικώς συστήνει την προληπτική περιτομή σε όσους το επιθυμούν, συνδυαστικά με την χρήση προφυλακτικού, ως τακτική πρόληψης έναντια στο AIDS. Ειδικότερα, την προτείνει ως προληπτική πρακτική σε 14 χώρες της ανατολικής και νότιας Αφρικής όπου ο ιός HIV καταγράφει πολύ υψηλά ποσοστά. Ωστόσο εμπειρογνώμονες έχουν κατά καιρούς διατυπώσει την άποψη ότι, οι άνδρες που έχουν υποβληθεί σε περιτομή θεωρούν την επέμβαση ως ασπίδα προστασίας και τελικά αμελούν τη χρήση προφυλακτικού.

Όμως, τα στοιχεία που παρουσίασε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις των ΗΠΑ και αφορούσαν 3.000 άνδρες, 18-35 ετών, στην επαρχία Νιάνζα της Κένυας (που είχαν ενημερωθεί για την περιτομή, τις σεξουαλικές σχέσεις με προφυλακτικό και τις εξετάσεις για το AIDS) έδειξαν ότι, οι μισοί τελικά υποβλήθηκαν σε περιτομή.

Επί δύο χρόνια, οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε ερωτηματολόγια για την σεξουαλική τους ζωή, από τα οποία προέκυψε ότι η σεξουαλική τους δραστηριότητα (περιτετμημένων και μη) αυξήθηκε, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών. Ωστόσο οι επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές (πολλοί ερωτικοί σύντροφοι, σύναψη σεξουαλικών σχέσεων αντί χρημάτων ή δώρων) μειώθηκαν, ενώ αυξήθηκε η χρήση των προφυλακτικών.

Οι περιτετμημένοι άνδρες πίστευαν ότι είχαν μειώσει τον κίνδυνο να προσβληθούν από το AIDS. Κι ενώ το 30% αυτών θεωρούνταν άτομα υψηλού κινδύνου πριν από την επέμβαση, το ποσοστό μειώθηκε σε 14% μετά την επέμβαση. Να σημειωθεί ότι, μεταξύ αυτών που αποφάσισαν να μην υποβληθούν σε περιτομή, το 24% θεωρείτο κατηγορία υψηλού κινδύνου στην αρχή της μελέτης, ενώ μετά το τέλος της μελέτης το ποσοστό είχε μειωθεί στο 21%.

«Συνεπώς, οι χώρες που σταμάτησαν τα προγράμματα περιτομής για ιατρικούς λόγους εξαιτίας της έλλειψης αποδείξεων για περιορισμό των κινδύνων δεν πρέπει πλέον να έχουν ανησυχίες για το θέμα αυτό», σχολιάζει η Δρ Νέλι Ουέστερκαμπ από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

Παράλληλα, άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο δείχνει ότι η προσφορά αποζημίωσης στους άνδρες, για παράδειγμα υπό μορφή κουπονιών για αγορά τροφίμων, αξίας 9 ή 15 δολαρίων (6,5 ή 11 ευρώ), είναι ένα καλό κίνητρο στην εκστρατεία υπέρ της περιτομής.

Αφορμή για την έρευνα ήταν η διαπίστωση ότι, πολλοί άνδρες δεν υποβάλλονται σε περιτομή για να μην υποβληθούν στα έξοδα της επέμβασης και της μεταφοράς προς και από την κλινική. Όμως το 9% αυτών που λάμβαναν το κουπόνι των 15 δολαρίων επέλεξαν να κάνουν περιτομή τους επόμενους δύο μήνες. Στην ομάδα που έλαβε το των 8,75 δολαρίων, μόνο το 6,6% εγχειρίστηκε, ενώ στην ομάδα που δόθηκε το κουπόνι των 2,50 δολαρίων το ποσοστό ήταν 1,9%. Στην ομάδα που δεν έλαβε καμιά αποζημίωση το ποσοστό αποδοχής ήταν 1,6% τους επόμενους δύο μήνες.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024