Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Λιγότερο υγιείς μεταβολικά οι άνθρωποι, παρά την αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Λιγότερο υγιείς μεταβολικά οι άνθρωποι, παρά την αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Αν και το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί, οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι οι ενήλικοι σήμερα είναι λιγότερο υγιείς από μεταβολική σκοπιά, συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές.

Αν και το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί, οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι οι ενήλικοι σήμερα είναι λιγότερο υγιείς από μεταβολική σκοπιά, συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου European Journal of Preventive Cardiology, ερευνητές του Ολλανδικού Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας και Περιβάλλοντος, με επικεφαλής τον Δρ Γκέρμπεν Χουλσέγκε, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 6.000 άτομα και συνέκριναν την μεταβολή διαφόρων παραγόντων μεταβολικού κινδύνου για την εμφάνιση της καρδιαγγειακής νόσου, στην πορεία του χρόνου.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δέκα πληθυσμιακές ομάδες ανάλογα με το φύλο και την ηλικία τους (ανά δεκαετίες ή «γενιές»). Βασικός στόχος ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο η κάθε γενιά είχε διαφορετικό «προφίλ» κινδύνου από την προηγούμενη, που είχε γεννηθεί πριν δέκα χρόνια.

Το κύριο συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι «οι πιο πρόσφατα γεννημένες γενιές τα πάνε χειρότερα από τις προηγούμενες» και προειδοποιούν ότι «οι παράγοντες μεταβολικού κινδύνου έχουν αυξηθεί και πιθανώς θα συνεχίσουν να αυξάνονται και στο μέλλον».

Αναλυτικότερα, διαπιστώθηκε ότι η παχυσαρκία και η υπέρταση αυξάνονταν σε όλες τις γενιές, καθώς οι άνθρωποι γερνούσαν, όμως στις πιο πρόσφατες γενιές το πρόβλημα είναι πιο έντονο. Για παράδειγμα, ενώ στην προηγούμενη γενιά το 40% των ανδρών ηλικίας 30 έως 40 ετών θεωρήθηκαν ως υπέρβαροι, 11 χρόνια αργότερα το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 52%.

Παρομοίως, παρατηρούνται με το πέρασμα των δεκαετιών αυξήσεις στο ποσοστό υπέρτασης και στα δύο φύλα, στα περιστατικά εμφάνισης διαβήτη στους άνδρες (αλλά όχι στις γυναίκες), ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει δια-γενεακή αύξηση στα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι αιτίες της μεταβολικής επιδείνωσης διαχρονικά δεν είναι σαφείς, αλλά θεωρούν ότι βασικό ρόλο παίζει η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Έτσι, τονίζουν την ανάγκη για έλεγχο του βάρους, περισσότερη άσκηση και πιο υγιεινή διατροφή, ιδίως μεταξύ των νέων.

Επίσης, εκτιμούν ότι στις ανεπτυγμένες χώρες, καθώς μειώνεται το ποσοστό των καπνιστών, θα υπάρχει μια διαρκής μείωση των παθήσεων που σχετίζονται με το τσιγάρο (όπως ο καρκίνος των πνευμόνων), αλλά μια αύξηση στις ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία (όπως ο διαβήτης).

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, είναι πιθανό ότι θα συνεχιστεί μεν η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και στο άμεσο μέλλον, όμως στο απώτερο μέλλον δεν αποκλείεται, λόγω κυρίως της παχυσαρκίας, να επιβραδυνθεί πλέον η αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Απείλησε με Κέιν η Μπάγερν – Εντυπωσιακή απόκρουση του Νόιερ σε σουτ του Βινίσιους (vids)

Στο 29’ ο Βρετανός έκανε το βολ-πλανέ, αλλά ο Λούνιν έπεσε στη γωνία του και απέκρουσε – Στο 40’ ο Νόιερ απέκρουσε το επικίνδυνο σουτ του Βινίσιους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024