Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ασθενείς με AIDS ζουν περισσότερο, λόγω καλύτερης πρόσβασης σε φάρμακα και θεραπείες

Οι ασθενείς με AIDS ζουν περισσότερο, λόγω καλύτερης πρόσβασης σε φάρμακα και θεραπείες

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, εξαιτίας της καλύτερης πρόσβασης στα αντιρετροϊκά φάρμακα και τις θεραπείες, που συντελούν στην βελτίωση της ποιότητας και του προσδόκιμου επιβίωσης των συγκεκριμένων ασθενών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται από το Πρόγραμμα για το AIDS του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNAIDS).

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, εξαιτίας της καλύτερης πρόσβασης στα αντιρετροϊκά φάρμακα και τις θεραπείες, που συντελούν στην βελτίωση της ποιότητας και του προσδόκιμου επιβίωσης των συγκεκριμένων ασθενών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται από το Πρόγραμμα για το AIDS του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNAIDS).

Στην ετήσια έκθεση για την πανδημία του AIDS αναφέρεται ότι ο αριθμός των ατόμων που πεθαίνουν από τη νόσο μειώθηκε στο 1,8 εκατ. το 2010, από τα 2,2 εκατ. στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.

Ο επικεφαλής του UNAIDS Μισελ Σιντιμπ εξηγεί ότι τους προηγούμενους 12 μήνες έχει σημειωθεί αλλαγή στην παγκόσμια μάχη κατά του AIDS.

Περίπου 2.5 εκατ. θάνατοι έχουν προληφθεί στις φτωχές και χώρες με μεσαίο εισόδημα, από το 1995, κυρίως λόγω των φαρμάκων κατά της ασθένειας και της πρόσβασης των ασθενών σ’ αυτά.
Το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας έχει σημειωθεί την τελευταία διετία καθώς ο αριθμός των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία, έχει αυξηθεί σημαντικά.

«Ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαμε τόσα επιστημονικά επιτεύγματα και καινοτομίες που να αποφέρουν τόσο άμεσα αποτελέσματα, μέσα σε μόλις 12 μήνες» δήλωσε τηλεφωνικά ο κ.Σιντιμπ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Ακόμα και την περίοδο της οικονομικής ύφεσης και της αβεβαιότητας που επικρατεί για τις χρηματοδοτήσεις, εμείς έχουμε αποτελέσματα. Περισσότερες χώρες από ποτέ, πετυχαίνουν μειώσεις στον αριθμό των νέων λοιμώξεων και στην σταθεροποίηση της επιδημίας», συμπληρώνει.

Από το ξέσπασμα της επιδημίας του AIDS το 1980, περισσότερα από 60 εκατ. άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιός HIV. Σήμερα είναι πλέον εφικτό μέσω φαρμακευτικών κοκτέιλ ο ιός να ελεγχθεί, χωρίς όμως προς το παρόν να υπάρχει πιθανότητα ίασης της ασθένειας.

Πρόσβαση στη θεραπεία
Το UNAIDS αναφέρει στην φετινή έκθεσή του ότι 34 εκατ. άτομα ζούσαν το 2010 με τον ιό του HIV, από 33,3 εκατ. το 2009.

Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών που σημειώθηκαν ήταν η ξαφνική μετάλλαξη στον αριθμό των ανθρώπων που υποβάλλονται σε θεραπεία, τη στιγμή που την έχουν ανάγκη.

Εκ των 14,2 εκατ. ατόμων που είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για θεραπεία σε χώρε με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, περίπου 6,6 εκατ. (47%) ήδη υποβάλλονται σε αντιρετροϊκή αγωγή και 11 φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες, έχουν πλέον πρόσβαση σε θεραπείες για τοn HIV, με την κάλυψη να φτάνει στο 80%.

Το 2009 μόνο το 36% των 15 εκατ. ατόμων που χρειάζονταν θεραπεία για το AIDS είχε τελικά πρόσβαση.

«Σε 12 μήνες καταφέραμε να προσθέσουμε 1,4 εκατ. άτομα σε θεραπευτικά προγράμματα», σημειώνει ο Άντριαν Λοβετ από το πρόγραμμα κατά της φτώχιας της ομάδας ΟΝΕ. Οι αριθμοί δείχνουν μια «τεράστια πρόοδο» αλλά υπογραμμίζουν επίσης «την μείζονα ώθηση που χρειάζεται για να τεθεί η επιδημία σε περιορισμό».

Η βελτιωμένη πρόσβαση στα φάρμακα σημαίνει όχι μόνο ότι λιγότερα άτομα πεθαίνουν από τη νόσο σε ετήσια βάση, αλλά επίσης μειώνονται οι πιθανότητες νέων λοιμώξεων.

Μια σειρά επιστημονικών ερευνών έχουν δείξει ότι η στοχευμένη χρονικά θεραπεία στους φορείς του HIV, μπορεί να μειώσει ουσιαστικά και τον αριθμό των ατόμων που μολύνονται από τον ιό.

Το 2010 καταγράφηκαν 2,7 εκατ. νέες λοιμώξεις, 15% λιγότερες από το 2001, και 21% κάτω από τον αριθμό των νέων περιπτώσεων στην κορύφωση της επιδημίας το 1997.

Η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF) σχολιάζει ότι ο αυξανόμενος αριθμός των θανάτων προλαμβάνονται πλέον χάρη στα φάρμακα, είναι σημαντική πρόοδος. Ωστόσο, ο αριθμός των ανθρώπων που υποβάλλονται σε αντιρετροϊκή αγωγή πρέπει να αυξηθεί, για να απολαύσει η ανθρωπότητα τα οφέλη της επιστήμης.

«Ποτέ μέχρι τώρα, σε μια δεκαετία θεραπείας ατόμων που ζουν με HIV/AIDS, δεν είχαμε φτάσει σε τέτοια στιγμή, που να μιλάμε για αναστροφή της επιδημίας», υπογραμμίζει ο Τίντο βον Σεν-Ανγκερερ των MSF.

Παρά την πρόοδο των θεραπειών και της πρόληψης του AIDS, η υποσαχάρια Αφρική εξακολουθεί να πλήττεται περισσότερο, συγκεντρώνοντας το 68% των ασθενών που ζουν με τον ιό, παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός της περιοχής αναλογεί μόλις στο 12% του συνόλου του πλανήτη. Το 70% των νέων λοιμώξεων το 2010 και σχεδόν οι μισοί όλων των θανάτων που σχετίζονται με το AIDS, σημειώθηκαν στην υποσαχάρια Αφρική.

health.in.gr

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024