ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των γιατρών που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των γιατρών. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου γιατρού ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Πρόωρη εκσπερμάτιση: Τί θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν
Πρόωρη εκσπερμάτιση: Τί θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Τί θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν

Κωνσταντίνος Ρόκκας»

Δημοσίευση: 04 Αυγ. 2016  | Τελευταία ενημέρωση: 04 Αυγ. 2016

Γράφουν οι: Ρόκκας Κωνσταντίνος*, ουρολόγος - ανδρολόγος και Θεοδωρόπουλος Αργύρης**, ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μια από τις συχνότερες σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Εκτιμάται μάλιστα ότι πλήττει τον ανδρικό πληθυσμό σε ποσοστό που φτάνει έως και το 30%. Πρόκειται για ένα πρόβλημα ιδιαίτερα «οδυνηρό» καθώς όχι μόνο εμποδίζει τον ίδιο τον άνδρα να απολαύσει το σεξ αλλά και να ικανοποιήσει τη σύντροφό του.

Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια η θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης δεν ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Πράγματι, δεν είχε εξελιχτεί η γνώση και η διερεύνηση για το πρόβλημα και δεν υπήρχαν εξειδικευμένοι επιστήμονες. Όμως, τα τελευταία χρόνια η σεξουαλική αυτή δυσλειτουργία έχει μελετηθεί και αναλυθεί εκτενώς και επικρατούν διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Η ψυχολογική θεραπεία, που είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στην εποχή μας, εστιάζει στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά. Άνδρες που τελειώνουν γρήγορα στο σεξ φαίνεται ότι έχουν και άλλες συμπεριφορές βιασύνης, όπως το να κινούνται, να περπατούν με γρήγορο και νευρικό τρόπο, να τρώνε βιαστικά, να αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα στην οδήγηση και γενικότερα να διεκπεραιώνουν τις υποχρεώσεις τους γρήγορα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούν και εγκλωβίζονται σε ένα διαρκές άγχος, το οποίο πολλές φορές δεν μπορούν ούτε να αντιληφθούν.

Χαρακτηριστικά λένε στον ειδικό «μα δεν καταλαβαίνω ότι έχω άγχος». Το άγχος είναι ένα από τα σημαντικότερα αίτια εμφάνισης πολλών σεξουαλικών δυσλειτουργιών, όπως η πρόωρη εκσπερμάτιση. Το να αρχίσει ο άνδρας να αποδέχεται, να αναγνωρίζει και να παρατηρεί το άγχος του μέσα στην καθημερινότητα, το πώς το δημιουργεί και το ενισχύει, είναι ένα από τα πρώτα θετικά σημάδια της θεραπείας.

Επίσης, η γρήγορη εκσπερμάτιση μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας «λανθασμένης μάθησης» σχετικά με το σεξ. Άνδρες οι οποίοι από νεαρή ηλικία είχαν γρήγορο αυνανισμό, βιαστικές σεξουαλικές επαφές λόγω έλλειψης προσωπικού χώρου (π.χ. σεξ στο αυτοκίνητο) συνηθίζουν να εκσπερματίζουν γρήγορα. Επίσης, οι περιστασιακές σχέσεις και οι σεξουαλικές επαφές με «πληρωμένο έρωτα» δεν βοηθούν τον άνδρα να αποκτήσει έλεγχο στην εκσπερμάτισή του. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο ειδικός θεραπευτής (ψυχολόγος ή ψυχίατρος εξειδικευμένος στη σεξουαλική υγεία) μπορεί να προτείνει ασκήσεις και τεχνικές μέσα από τις οποίες μαθαίνει να αποκτά έλεγχο στην εκσπερμάτιση. Έτσι η σεξοθεραπεία, που αναπτύσσεται συνεχώς τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελεί μια μέθοδο με αυξημένα ποσοστά επιτυχίας.

Πολλές φορές, η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα σύμπτωμα μιας ψυχολογικής διαταραχής. Πράγματι, έχει διαπιστωθεί ότι άνδρες που πάσχουν από μια συναισθηματική διαταραχή και κυρίως από μια αγχώδη διαταραχή έχουν μεγάλη πιθανότητα να υποφέρουν και από πρόωρη εκσπερμάτιση. Ιδιαίτερα στους άνδρες με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, με ψυχαναγκαστική/ιδεοληπτική διαταραχή και φοβίες τα ποσοστά αυτά είναι πολύ υψηλά. Πολλοί ψυχοθεραπευτές παρατηρούν ότι όταν προχωράει η θεραπείας μιας αγχώδους διαταραχής ο άνδρας θεραπεύεται από την πρόωρη εκσπερμάτιση και μπορεί να έχει καλύτερη σεξουαλική ζωή.

Εκτός από την ψυχολογική προσέγγιση, η θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης μπορεί να περιλαμβάνει και τη φαρμακευτική αγωγή. Στο παρελθόν πολλοί άνδρες χρησιμοποιούσαν αλοιφές και σπρέι που περιείχαν ποσότητα αναισθητικού. Η αναισθητική ουσία προκαλούσε ήπια μείωση της σωματικής αίσθησης και καθυστερούσε την εκσπερμάτιση. Όμως, αυτή η μέθοδος είχε κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών καθώς το αναισθητικό μπορεί να προκαλούσε στυτική δυσλειτουργία ή ενόχληση στον κόλπο της γυναίκας.

Τις τελευταίες δεκαετίες η φαρμακευτική παρέμβαση για την πρόωρη εκσπερμάτιση περιλαμβάνει τη χρήση των αντικαταθλιπτικών, που έχουν ως μια ενέργειά τους την καθυστέρηση της εκσπερμάτισης. Η χορήγηση αντικαταθλιπτικών δεν σημαίνει ότι ο άνδρας πάσχει από κατάθλιψη αλλά ότι επωφελείται από την επίδρασή τους που έχουν στο κέντρο ελέγχου της εκσπερμάτισης.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, είναι αλήθεια ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην παραγωγή όλο και πιο νέων και εξελιγμένων φαρμάκων. Πράγματι, έχουν δημιουργηθεί φαρμακευτικά σκευάσματα, χάπια τα οποία ο άνδρας μπορεί να πάρει λίγη ώρα πριν τη σεξουαλική επαφή και έτσι μπορεί να αποφύγει τη συστηματική χρήση των αντικαταθλιπτικών.

Στην εποχή μας είναι γεγονός ότι η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι πολλές, διαφορετικές και υπόσχονται αποτελέσματα. Όμως, το σημαντικότερο βήμα είναι ο άνδρας να αποδεχτεί το πρόβλημα, να ξεπεράσει αναστολές και φόβους και να αποφασίσει να μιλήσει σε έναν ειδικό σεξουαλικής υγείας.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

**Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, κάτοχος master ψυχολογίας. Ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, των σεξουαλικών δυσλειτουργιών και των προβλημάτων σχέσης.
Λέξεις κλειδιά

άνδρας, πέος, σεξ, έρωτας, πρόωρη εκσπερμάτιση, θεραπεία, υγεία, φάρμακα

 

Περιγραφή

Ο Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος Κωνσταντίνος Ρόκκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 και φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών από το 1974 έως το 1986 οπότε και αποφοίτησε με άριστα και λαμβάνοντας το βραβείο Best Sportsmanship Award. Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1994 ,και υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό ως Επίκουρος Αξιωματικός από το 1994 έως το 1996. Στην συνέχεια εργάστηκε στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χαλκίδας στα πλαίσια της υπηρεσίας υπαίθρου. Ειδικεύτηκε στην Ουρολογία στο Ιπποκράτειο Αθηνών από το 1998 έως το 2002. Την περίοδο 2002-2003 μετεκπαιδεύτηκε στην Ανδρολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μιλάνου, San Raffaele, δίπλα στον καθηγητή Francesco Montorsi. Από τον Ιούνιο του 2003 έως τον Φεβρουάριο του 2014 ήταν διευθυντής του Οργανικού Τμήματος στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή. Από τον Μάρτιο του 2014 είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου. Από τον Μάρτιο του 2014 διευθύνει το Ιατρείο Ουρολογίας Ανδρολογίας στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 96 στην Αθήνα.
Ο Ιατρός είναι υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών. Έχει παρακολουθήσει 200 διεθνή και ελληνικά συνέδρια και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 180 διεθνείς και ελληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις.
Το 2005 βραβεύτηκε για την καλύτερη Ευρωπαική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό EUROPEAN UROLOGY ενώ το 2008 για την καλύτερη κλινική παρουσίαση στο συνέδριο της EUROPEAN SOCIETY OF SEXUAL MEDICINE.