ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των γιατρών που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των γιατρών. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου γιατρού ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Mπορεί η διακοπή του καπνίσματος να βελτιώσει τη στυτική λειτουργία;
Mπορεί η διακοπή του καπνίσματος να βελτιώσει τη στυτική λειτουργία;

Mπορεί η διακοπή του καπνίσματος να βελτιώσει τη στυτική λειτουργία;

Κωνσταντίνος Ρόκκας»

Δημοσίευση: 26 Μαϊ. 2016  | Τελευταία ενημέρωση: 26 Μαϊ. 2016

To κάπνισμα αποτελεί σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας. Οι άνδρες που καπνίζουν διατρέχουν περίπου δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν μειωμένη ικανότητα για επιτυχή στύση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής σε σχέση με εκείνους που δεν καπνίζουν. Επίσης, ο κίνδυνος φαίνεται ότι αυξάνεται ανάλογα και με τον αριθμό των τσιγάρων και τα έτη καπνίσματος. Ακόμα και το παθητικό κάπνισμα πιθανολογείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει;

Η διακοπή του καπνίσματος είναι μία συνεχής διαδικασία η οποία τις περισσότερες φορές απαιτεί το συνδυασμό συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Τα λίγα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής δείχνουν ότι οι καπνιστές που διακόπτουν το κάπνισμα αναφέρουν σε σημαντικό βαθμό βελτίωση ή μη επιδείνωση της στυτικής δυσλειτουργίας. Τα αποτελέσματα από τη διακοπή του καπνίσματος είναι περισσότερο ικανοποιητικά στους νέους. Στις μεγαλύτερες ηλικίες η βελτίωση είναι μικρότερη καθώς συνυπάρχουν τις περισσότερες φορές και άλλοι παράγοντες κινδύνου και κυρίως η υπέρταση και ο διαβήτης. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα ότι στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα και διακόπτουν το κάπνισμα ο μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας καταγράφεται 6 έως 10 χρόνια μετά τη διακοπή πιθανώς λόγω μη αναστρέψιμων βλαβών στις πεικές αρτηρίες που δημιουργούνται σε αρχικά στάδια από το τσιγάρο.

Μέθοδοι διακοπής: Είναι αποτελεσματικοί;

Η χορήγηση υποκατάστατων νικοτίνης (διαδερμικά επιθέματα, τσίχλες, σπρέυ) έχει μελετηθεί περισσότερο από τα υπόλοιπα φαρμακευτικά σκευάσματα (βουπροπριόνη, βαρενικλίνη) στους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία που επιθυμούσαν να διακόψουν το κάπνισμα. Αν και η νικοτίνη είναι παράγοντας που οδηγεί σε αύξηση του συμπαθητικού τόνου στις αρτηρίες του πέους και σε σύσπαση των λείων μυικών κυττάρων στα σηραγγώδη σωμάτια, η διακοπή του καπνίσματος με τα υποκατάστατα νικοτίνης όταν αυτή χορηγείται σε χαμηλές δόσεις βελτιώνει τη στυτική δυσλειτουργία. Η επίδραση των φαρμάκων αυτών όσον αφορά υπερηχογραφικές παραμέτρους όπως η ροή στις πεικές αρτηρίες και η φλεβική διαφυγή είναι άμεση. Η βουπροπριόνη που αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως αντικαταθλιπτικό φάρμακο αλλά με αποτελεσματικότητα ως μέσο διακοπής του καπνίσματος, μπορεί να επιτύχει καλά αποτελέσματα σε καπνιστές με ψυχογενή αίτια (όπως πχ. η κατάθλιψη) στυτικής δυσλειτουργίας.

Για τους χρήστες των ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα για την περίπτωση της νικοτίνης που παρέχεται από το ηλεκτρονικό τσιγάρο η οποία περνά στην κυκλοφορία κατά την άτμιση πιο αργά σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο. Έτσι, αν υποθέσουμε πως δεν έχει ακόμα προκληθεί βλάβη στις αρτηρίες από τα τσιγάρα, η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου με ταυτόχρονη διακοπή της χρήσης κανονικών τσιγάρων ίσως να έχει μικρότερη βλαπτική επίδραση στη σεξουαλική ζωή.

Η στυτική δυσλειτουργία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν στενή συσχέτιση και η εμφάνιση προβλημάτων στη στύση αποτελεί πρώιμος δείκτης γενικευμένης αθηρωμάτωσης και στεφανιαίας νόσου. Η σημασία της διακοπής του καπνίσματος θα πρέπει να τονίζεται σε κάθε καπνιστή με στυτική δυσλειτουργία κατά τον αρχικό έλεγχο και την έναρξη θεραπείας για τη βελτίωση της σεξουαλικής του ζωής. Η συμβουλευτική και φαρμακευτική υποστήριξη με τα υποκατάστατα νικοτίνης, τη βουπροπριόνη ή τη βαρενικλίνη θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής αντιμετώπισης με απώτερο σκοπό τη μείωση και του κινδύνου για μελλοντικά καρδιαγγειακά συμβάματα. Τα φάρμακα για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν συνοδεύονται από διακοπή ή τη μείωση του καπνίσματος.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

**Ο Νικόλαος Ιωακειμίδης είναι Καρδιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής.
 

Περιγραφή

Ο Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος Κωνσταντίνος Ρόκκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 και φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών από το 1974 έως το 1986 οπότε και αποφοίτησε με άριστα και λαμβάνοντας το βραβείο Best Sportsmanship Award. Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1994 ,και υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό ως Επίκουρος Αξιωματικός από το 1994 έως το 1996. Στην συνέχεια εργάστηκε στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χαλκίδας στα πλαίσια της υπηρεσίας υπαίθρου. Ειδικεύτηκε στην Ουρολογία στο Ιπποκράτειο Αθηνών από το 1998 έως το 2002. Την περίοδο 2002-2003 μετεκπαιδεύτηκε στην Ανδρολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μιλάνου, San Raffaele, δίπλα στον καθηγητή Francesco Montorsi. Από τον Ιούνιο του 2003 έως τον Φεβρουάριο του 2014 ήταν διευθυντής του Οργανικού Τμήματος στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή. Από τον Μάρτιο του 2014 είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου. Από τον Μάρτιο του 2014 διευθύνει το Ιατρείο Ουρολογίας Ανδρολογίας στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 96 στην Αθήνα.
Ο Ιατρός είναι υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών. Έχει παρακολουθήσει 200 διεθνή και ελληνικά συνέδρια και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 180 διεθνείς και ελληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις.
Το 2005 βραβεύτηκε για την καλύτερη Ευρωπαική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό EUROPEAN UROLOGY ενώ το 2008 για την καλύτερη κλινική παρουσίαση στο συνέδριο της EUROPEAN SOCIETY OF SEXUAL MEDICINE.