ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των γιατρών που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των γιατρών. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου γιατρού ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Σύγχρονη θεραπεία για το ροχαλητό και το σύνδρομο υπνικής άπνοιας

Σύγχρονη θεραπεία για το ροχαλητό και το σύνδρομο υπνικής άπνοιας

Αργυρώ Κυπραίου»

Δημοσίευση: 24 Μαρ. 2016  | Τελευταία ενημέρωση: 24 Μαρ. 2016

Το ροχαλητό είναι ένα συχνό σύμπτωμα που ταλαιπωρεί τους ενήλικες και αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας. Υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι ηλικίας 60 ετών και άνω ροχαλίζουν σε ποσοστό περίπου 60%. Σε μεγαλύτερο ποσοστό ροχαλίζουν οι άνδρες, οι παχύσαρκοι, οι καπνιστές και όσοι έχουν στενή κατασκευή φάρυγγα, μικρό πηγούνι, κοντό ή παχύ λαιμό.

Ένα ποσοστό, όμως, όλων όσων ροχαλίζουν πάσχουν από το επικίνδυνο σύνδρομο υπνικής άπνοιας. Τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι έντονο ροχαλητό που διακόπτεται για 10-20 λεπτά και αυτό επαναλαμβάνεται εκατοντάδες φορές κατά την διάρκεια του ύπνου. Το ποσοστό οξυγόνου στο αίμα πέφτει, η καρδιά παρουσιάζει αρρυθμίες, όλα τα ζωτικά όργανα υποφέρουν, έως ότου ο εγκέφαλος λόγω την υποξίας, δώσει εντολή να πάρει βίαιη εισπνοή ο ασθενής. Έτσι δεν κοιμάται ποτέ βαθιά ή ξυπνάει απότομα ζητώντας αέρα.

Το αποτέλεσμα είναι το πρωί ο ασθενής να έχει έντονο πονοκέφαλο, στεγνό στόμα και να έχει μία διαρκή κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης και υπνηλία.

Η θεραπεία του συνδρόμου είναι κυρίως χειρουργική. Ανεξαρτήτως ηλικίας, αφού μεγάλο ποσοστό ασθενών είναι άνω των 60 ετών, μπορούν να χειρουργηθούν και να απαλλαγούν από το επικίνδυνο αυτό σύνδρομο και τις επιπλοκές του.

Φυσικά θα προηγηθεί λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος. Δηλαδή, γίνεται πρώτα ειδική ΩΡΛ εξέταση και ενδοσκόπηση της μύτης και του λάρυγγα. Έτσι θα εντοπίσουμε τα σημεία που αποφράσσουν την αναπνοή κατά την κατάκλιση.

Η πλέον σύγχρονη επέμβαση για το ροχαλητό και την άπνοια είναι η φαρυγγοϋπερώϊος πλαστική. Στην επέμβαση περιλαμβάνεται η σμίκρυνση της σταφυλής ή η ανόρθωση αυτής μαζί με όλα τα τοιχώματα του φάρυγγα. Η σταφυλή δεν πρέπει να αφαιρείται.

Όταν υπάρχουν έντονα υπερτροφικές αμυγδαλές, αυτές θα πρέπει να αφαιρεθούν ώστε να διευρύνουμε τις πλάγιες διαστάσεις του φάρυγγα.

Η επέμβαση γίνεται με laser.

Προτείνεται, ακόμη, εξάχνωση με ραδιοσυχνότητες για σύσφιξη των τοιχωμάτων της υπερώας.

Γενικά ο σχεδιασμός γίνεται ατομικά ανάλογα με το περιστατικό.

Μερικοί ασθενείς έχουν σοβαρή απόφραξη ρινικής αναπνοής και τότε πρέπει να επέμβουμε και στην μύτη. Συνήθως χρειάζεται να ισιώσουμε το ρινικό διάφραγμα και να συρρικνώσουμε τις ρινικές κόγχες.

Οι επεμβάσεις στη μύτη και τον φάρυγγα μπορούν να γίνουν συγχρόνως ή να γίνουν ξεχωριστά.

Η συζήτηση με τον εξειδικευμένο χειρουργό ΩΡΛ θα λύσει τους προβληματισμούς και αναλόγως της εργασίας του ασθενούς και της ιδιαιτερότητάς του κάθε περιστατικού θα προγραμματίσουν η μία ή δύο επεμβάσεις.

Η αποθεραπεία είναι εύκολη. Χρειάζονται βέβαια παυσίπονα, για τις επεμβάσεις στον φάρυγγα και τις αμυγδαλές, μαλακές και κρύες τροφές για 10 ημέρες. Η σωματική άσκηση δεν επιτρέπεται για 20 ημέρες.
Λέξεις κλειδιά

ροχαλητό, μύτη, διάφραγμα, άπνοια ύπνου, θεραπεία, υγεία, χειρουργείο

 

Περιγραφή

Η Αργυρώ Κυπραίου γεννήθηκε στον Πειραιά. Αποφοίτησε από το 6ο Λύκειο Πειραιά. Πήρε Πτυχίο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών με Λίαν Καλώς (8,0) το 1995. Έκανε υπηρεσία υπαίθρου στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, Τμήμα Γενικής Χειρουργικής. Ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής στο Νοσοκομείο Μεταξά το 1996. Ειδικότητα ΩΡΛ στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών από το 1997 εως το 2002 όπου και ειδικεύτηκε σε ευρύτερο πεδίο ρινοχειρουργικής και ρινοπλαστικής περι τα 3.000 περιστατικά. Έκανε clinical attachment στο Νοσοκομείο Wythensaw-Withington, S. Manchester, U.K, Τμήμα ΩΡΛ. Έκανε μετεκπαίδευση στην Πλαστική Χειρουργική Προσώπου στο Πανεπιστήμιο UIC, Chicago, USA και ιδιαίτερα στο τμήμα ολικής ανάπλασης της ρινός με μόσχευμα πλευρικού χόνδρου. Είναι μέλος της Ευρωπαικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου (EAFPS) καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Λειτουργικής Ρινοπλαστικής.