ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των γιατρών που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των γιατρών. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου γιατρού ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Ψυχαναγκαστική προσωπικότητα: Πως επιδρά στην ερωτική ζωή;
Ψυχαναγκαστική προσωπικότητα: Πως επιδρά στην ερωτική ζωή;

Ψυχαναγκαστική προσωπικότητα: Πως επιδρά στην ερωτική ζωή;

Κωνσταντίνος Ρόκκας»

Δημοσίευση: 07 Μαρ. 2016  | Τελευταία ενημέρωση: 07 Μαρ. 2016

Γράφουν οι: Ρόκκας Κωνσταντίνος*, ουρολόγος - ανδρολόγος και Θεοδωρόπουλος Αργύρης**, ψυχολόγος

Η προσωπικότητα ενός ατόμου επηρεάζει καθοριστικά τη λειτουργία του σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας, όπως είναι η εργασία, η οικογένεια, οι φιλίες, το φλερτ, ακόμη και η σεξουαλική ζωή. Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε στους ανθρώπους που έχουν ψυχαναγκαστική δομή στην προσωπικότητά τους και πως αυτή «σαμποτάρει» τη σεξουαλική τους ζωή.

Καταρχήν, ποια είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν, που κυριαρχούν σε ένα ψυχαναγκαστικό άτομο;

Η τελειομανία, η τάξη, η ακρίβεια, ο προγραμματισμός είναι πρωταρχικά «συστατικά».

Ο ψυχαναγκαστικός έχει την ανάγκη να έχει τον έλεγχο στα πάντα, από το ποιες θα είναι οι δραστηριότητές του στην καθημερινότητα, πότε θα ξεκινήσουν, πότε θα τελειώσουν, με ποιους ανθρώπους ακριβώς και πώς θα συνεργαστεί στη δουλειά του κ.ά. Η συνήθεια αυτή να ελέγχει τα πάντα τον κάνει να αισθάνεται ασφάλεια. Πρόκειται βέβαια για ένα συναίσθημα που στην ουσία δεν ισχύει καθώς δεν μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο παντού, γι' αυτό και συχνά ο ψυχαναγκαστικός άνθρωπος αισθάνεται ματαίωση και θυμό. Θυμός όμως τον οποίο δεν τον εκφράζει προς τα έξω, τον κρατάει μέσα του, γι' αυτό και γίνεται ευάλωτος στο άγχος και την κατάθλιψη. Ακόμη ο ψυχαναγκαστικός δεν θέλει να αποκλίνει από το πρόγραμμά του. Κάθε αλλαγή δεν μπορεί να την χειριστεί με ευελιξία μέσα στο πρόγραμμά του και νιώθει δυσφορία. Είναι επίσης αρκετά αυστηρός και απαιτητικός με τους άλλους, φίλοι, συνάδελφοι, συγγενείς, ερωτικοί σύντροφοι. Στην ουσία όμως αυτό δείχνει ότι πρώτα είναι αυστηρός και τελειομανής με τον ίδιο του τον εαυτό. Όσον αφορά την εργασία, υπάρχει υπερβολική αφοσίωση, κάτι που φαίνεται μέσα από τις ατέλειωτες ώρες εργασίας και την εμμονή στην παραγωγικότητα. Οι δραστηριότητες, ο ελεύθερος χρόνος και οι διαπροσωπικές σχέσεις συχνά μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και αποτελούν «ατροφικά» κομμάτια στη ζωή του ψυχαναγκαστικού. Επιπλέον, τα άτομα με ψυχαναγκαστική προσωπικότητα συχνά εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές. Οι πιο συχνές είναι οι κρίσεις πανικού, οι φοβίες, η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή και η ψυχαναγκαστική - καταναγκαστική διαταραχή. Τέλος, ο ψυχαναγκαστικός δεν είναι γενναιόδωρος αλλά έχει έναν τσιγγούνικο τρόπο στο να ζει. Και η τσιγγουνιά του δεν μένει μόνο στα χρήματα αλλά δυσκολεύεται να δώσει, να εκφράσει συναισθήματα σε φίλους και ερωτικούς συντρόφους.

Όλα αυτά τα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν μια προσωπικότητα που είναι φανερό ότι δε συμβάλλει θετικά στις διαπροσωπικές σχέσεις και στη σεξουαλικότητα. Ειδικότερα στη σεξουαλικότητα, ένας ψυχαναγκαστικός άνδρας μπορεί να εμφανίσει διαταραχή της σεξουαλικής επιθυμίας (υποτονική επιθυμία) καθώς μέσα του κυριαρχούν τα πρέπει αλλά και η τελειομανία για το πώς θα προσεγγίσει, θα φλερτάρει, θα «ρίξει» μια γυναίκα.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια συχνή διαταραχή καθώς το μυαλό του ψυχαναγκαστικού δε χαλαρώνει ποτέ, συνεχώς σκέφτεται, οπότε δεν αφήνει το σώμα του να λειτουργήσει χωρίς άγχος (ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία).

Τέλος οι διαταραχές της εκσπερμάτισης (πρόωρη εκσπερμάτιση και ανεσταλμένη εκσπερμάτιση) πλήττουν ιδιαίτερα τον ψυχαναγκαστικό άνδρα.

Αντίστοιχα στις γυναίκες, η ψυχαναγκαστικότητα είναι μεγάλος εχθρός της σεξουαλική τους λειτουργίας. Η μειωμένη ερωτική επιθυμία, η δυσκολία στην εφύγρανση του κόλπου, η έλλειψη σεξουαλικών φαντασιώσεων αποτελούν κατεξοχήν συμπτώματα του ψυχαναγκαστικού άγχους.

Τέλος, όσον αφορά τον οργασμό, οι περισσότερες ψυχαναγκαστικές γυναίκες δεν μπορούν να αφήσουν ελεύθερο τον εαυτό τους να αισθανθεί κολπικό οργασμό ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου αναφέρουν ότι δεν μπορούν να βιώσουν καθόλου οργασμό.

Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

** Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος είναι ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής, κάτοχος master ψυχολογίας. Ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, των σεξουαλικών δυσλειτουργιών και των προβλημάτων σχέσης.
Λέξεις κλειδιά

ψυχαναγκασμός, προσωπικότητα, ερωτική ζωή, επιθυμία, σεξ, οργασμός, Ψυχολογία, υγεία

 

Περιγραφή

Ο Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος Κωνσταντίνος Ρόκκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 και φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών από το 1974 έως το 1986 οπότε και αποφοίτησε με άριστα και λαμβάνοντας το βραβείο Best Sportsmanship Award. Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1994 ,και υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό ως Επίκουρος Αξιωματικός από το 1994 έως το 1996. Στην συνέχεια εργάστηκε στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χαλκίδας στα πλαίσια της υπηρεσίας υπαίθρου. Ειδικεύτηκε στην Ουρολογία στο Ιπποκράτειο Αθηνών από το 1998 έως το 2002. Την περίοδο 2002-2003 μετεκπαιδεύτηκε στην Ανδρολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μιλάνου, San Raffaele, δίπλα στον καθηγητή Francesco Montorsi. Από τον Ιούνιο του 2003 έως τον Φεβρουάριο του 2014 ήταν διευθυντής του Οργανικού Τμήματος στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή. Από τον Μάρτιο του 2014 είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου. Από τον Μάρτιο του 2014 διευθύνει το Ιατρείο Ουρολογίας Ανδρολογίας στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 96 στην Αθήνα.
Ο Ιατρός είναι υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών. Έχει παρακολουθήσει 200 διεθνή και ελληνικά συνέδρια και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 180 διεθνείς και ελληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις.
Το 2005 βραβεύτηκε για την καλύτερη Ευρωπαική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό EUROPEAN UROLOGY ενώ το 2008 για την καλύτερη κλινική παρουσίαση στο συνέδριο της EUROPEAN SOCIETY OF SEXUAL MEDICINE.