Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύγχρονη αντιμετώπιση της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη

Σύγχρονη αντιμετώπιση της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη

H καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι η συχνότερη καλοήθης πάθηση στους άνδρες και αφορά σχεδόν κάθε άντρα (50% των ανδρών ηλικίας 50 ετών την εμφανίζουν με αυξανόμενη συχνότητα όσο αυξάνεται και η ηλικία του).

Γράφει ο Παρασκευάς Β. Σιδηρόπουλος, Διευθυντής Β’ Ουρολογικού τμήματος στο «Ερρίκος Ντυνάν» Hospital Center

H καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι η συχνότερη καλοήθης πάθηση στους άνδρες και αφορά σχεδόν κάθε άντρα (50% των ανδρών ηλικίας 50 ετών την εμφανίζουν με αυξανόμενη συχνότητα όσο αυξάνεται και η ηλικία του).

Κάθε καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δεν εμφανίζει απαραίτητα και ενοχλητικά συμπτώματα. Σε όσους εμφανίζονται αφορούν κυρίως στα αρχικά στάδια μια συχνουρία, αυξημένη συχνότητα ούρησης την νύχτα (νυκτουρία), ελαττωμένη ροή ούρων έως και έντονη δυσκολία στην ούρηση.

Στην διαγνωστική προσέγγιση των ασθενών ανήκει το υπερηχογράφημα του προστάτη και της ουροδόχου κύστεως, η μέτρηση της ροής ούρων (ουρομετρία) καθώς και η μέτρηση του PSA σε συνδυασμό με την δακτυλική ψηλάφηση του προστάτη.

Στα αρχικά στάδια της νόσου η θεραπεία είναι φαρμακευτική με στόχο την επίτευξη καλύτερης ούρησης (μικρότερη επιτακτικότητα και επαρκή κένωση της ουροδόχου κύστεως), ενώ πλέον οι παρενέργειες αυτών των φαρμάκων είναι ελάχιστες και σπανίως ενοχλητικές.

Για τους ασθενείς στους οποίους η φαρμακευτική θεραπεία δεν αρκεί για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη και για να προλάβουμε μακροχρόνιες επιπλοκές της (όπως υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, επίσχεση ούρων, λιθίαση κύστης, νεφρική ανεπάρκεια από χρόνια κατακράτηση ούρων κ.λπ.) εφαρμόζονται χειρουργικές μέθοδοι που πλέον είναι ελάχιστα επεμβατικές (minimal invasive) με γρήγορη ανάρρωση και ελάχιστες επιπλοκές, όπως είναι η διουρηθρική εκτομή του προστάτη με τη μέθοδο TURiS και η Laser εξάχνωσή του με το Green Light – Laser.

Με τις μεθόδους αυτές επιτυγχάνεται η σχεδόν αναίμακτη και χωρίς διαταραχές στην στύση, γρήγορη αφαίρεση ή εξάχνωση διουρηθρικά του προστάτη (ακόμα και σε μεγάλα μεγέθη προστάτη >100gr) με παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο για 24 έως 48 ώρες και ταχεία μετεγχειρητική ανάρρωση και επιστροφή στην εργασία του.

Ξένη δημοσίευση

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024