Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η στυτική δυσλειτουργία δεν αφορά μόνο τους ετεροφυλόφιλους άνδρες

Η στυτική δυσλειτουργία δεν αφορά μόνο τους ετεροφυλόφιλους άνδρες

Η στυτική δυσλειτουργία απασχολεί στις μέρες όλο και περισσότερους άνδρες, ετεροφυλόφιλους και μη. Ταυτόχρονα, η επιστήμη αναδεικνύει τον ρόλο της τεστοστερόνης στην ανδρική υγεία. Ο Πέτρος Δρέττας*, Ουρολόγος, με αφορμή τη συμμετοχή του στο 2ο Μεσογειακό Συνέδριο για την Ανθρώπινη Σεξουαλικότητα και Αναπαραγωγή, μας μιλά για τα δύο αυτά θέματα που αποτελούν και το επίκεντρο των διαλέξεων του.

Η στυτική δυσλειτουργία απασχολεί στις μέρες όλο και περισσότερους άνδρες, ετεροφυλόφιλους και μη. Ταυτόχρονα, η επιστήμη αναδεικνύει τον ρόλο της τεστοστερόνης στην ανδρική υγεία. Ο Πέτρος Δρέττας*, Ουρολόγος, με αφορμή τη συμμετοχή του στο 2ο Μεσογειακό Συνέδριο για την Ανθρώπινη Σεξουαλικότητα και Αναπαραγωγή, μας μιλά για τα δύο αυτά θέματα που αποτελούν και το επίκεντρο των διαλέξεων του.

Κύριε Δρέττα, τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί ο ρόλος της τεστοστερόνης στην υγεία του άνδρα. Εκτός από την σεξουαλική υγεία, ποιες άλλες παραμέτρους επηρεάζει η έλλειψή της;

Η τεστοστερόνη αποτελεί, πραγματικά, ακρογωνιαίο λίθο στην ανδρική υγεία. Γαιτί δεν αποτελεί μόνο ουσιαστική παράμετρο της σεξουαλικής υγείας- στύση, εκσπερμάτιση, οργασμό-, αλλά γιατί γνωρίζουμε πλέον ότι έχει άμεση σχέση με λειτουργίες, όπως η αιμοποίηση, η ανάπλαση των οστών, ο μεταβολισμός της χοληστερόλης και της γλυκόζης- ο διαβήτης τελικά- καθώς επίσης στην διαθεση, τη γνωσιακή λετουργία, την ποιότητα του δέρματος αλλά και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Οι ορμονικές θεραπείες που προτείνονται για την αντιμετώπιση της έλλειψης τεστοστερόνης, πόσο αποτελεσματικές είναι;

Οι θεραπείες υποκατάστασης είναι απόλυτα αποτελεσματικές, όσο και ασφαλείς. Είναι όμως
εξαιρετικά σημαντικό πριν την έναρξη της θεραπείας να αναγνωριστεί η αιτία. Εξίσου σημαντικό είναι η παρακολούθηση στην διάρκεια της θεραπείας, αφού απλά πρόκειται για φάρμακα.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια η στυτική δυσλειτουργία αφορά όλο και περισσότερους άνδρες. Πόσο συχνή είναι στον ανδρικό πληθυσμό, συγκριτικά με το παρελθόν και πως αντιμετωπίζετε; Για την Ελλάδα υπάρχουν στατιστικά στοιχεία;

Δεν γνωρίζουμε αν η στυτική δυσλειτουργία είναι πιο συχνή στις μέρες μας, ή απλά αναφέρεται πιο συχνά. Στην Ελλάδα το ποσοστό πλησιάζει περίπου το 40% σε αντιστοιχία και με τα διεθνή στοιχεία τα οποία την αναφέρουν κοντά στο 50%.

Διαβάζουμε διαρκώς για νέες θεραπευτικές λύσεις για την στυτική δυσλειτουργία. Οι χειρουργικές δε αγωγές, τράβουν το ενδιαφέρον εκατοντάδων ανδρών. Ποιες είναι εκείνες που τελικά εφαρμόζονται συχνότερα;

Στη χειρουργική αντιμετώπιση τα καινούργια δεδομένα είναι η επανεμφάνιση των αγγειοχειρουγικών τεχνικών στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Όμως, πρακτικά αυτή που εφαρμόζεται πιο συχνά είναι η τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης που αποτελεί και την καλύτερη λύση για την στυτική δυσλειτουργία τελικού σταδίου, εκείνη δηλαδή που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μη-επεμβατικές τεχνικές.

Στην Ελλάδα, ποιες ειναι οι κυρίαρχες θεραπευτικές λύσεις, χειρουργικές και μη, που εφαρμόζονται συχνότερα;

Υπάρχουν τέσσερεις γραμμές θεραπείας: η φαρμακευτική αγωγή από το στόμα, η χρήση ενδοπεϊκών ενέσεων, τα κρουστικά κύματα, η χειρουργική αντμετώπιση και παράπλευρα η ορμονική υποκατάσταση.

Επειδή συνήθως όταν αναφερόμαστε την στυτική δυσλειτουργία, έχουμε στο μυαλό μας κυρίως τα ετερόφυλα ζευγάρια, στους ομοφυλόφιλους ποια ειναι η συχνότητα και πως επηρεάζει τη σχέση;

Στους ομοφυλόφιλους άνδρες η συχνότητα της στυτικής δυσλειτουργίας είναι 45%. Το διαφορετικό είναι ότι δεν έχει την ίδια επίπτωση στην σχέση, αφού σε αντίθεση με ότι νομίζουμε μόνο το 26% των ομοφυλόφιλων ανδρών επιδίδονται σε πρωκτικό σεξ.

Ο τρόπος της επιστημονικής/ιατρικής διαχείρισης του προβλήματος ειναι διαφορετικός στους ομοφυλόφιλους άνδρες, συγκριτικά με τους ετεροφυλόφιλους;

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει διαχείριση του προβλήματος στην χώρα μας. Στο 2ο Μεσογειακό Συνέδριο για την Ανθρώπινη Σεξουαλικότητα και Αναπαραγωγή, που διεξάγεται την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Απριλίου στην Αθήνα, θα γίνει μια πρώτη προσπάθεια να αναγνωριστεί το πρόβλημα και να γίνει μια πρωτόλεια προσπάθεια αντιμετώπισης.

Εν τέλει πόσο δεκτικός ειναι ο άνδρας, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, στη διαχείριση του προβλήματος της στυτικής δυσλειτουργίας που αντιμετωπίζει και πόσο πιστός στη θεραπεία που πρέπει να υποβληθεί;

Ο Έλληνας είναι γενικά δεκτικός και στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και στην διαχείριση του προβλήματος της στυτικής δυσλειτουργίας. Σαφέστατα περισσότερο από τις Ελληνίδες, αφού τα ποσοστά των γυναικών που απευθύνονται στο Γυναικολόγο τους για διαταραχή οργασμού π.χ. είναι πάρα πολύ μικρά. Είναι, επίσης, εξαιρετικά πιστός στην τήρηση των θεραπευτικών οδηγιών.

Μαίρη Μπιμπή


* Ο Πέτρος Δρέττας, Ουρολόγος, είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τομείς
ενδιαφέροντος την Ανδρολογία – Στυτική Δυσλειτουργία, τις Διαταραχές Γονιμότητας, την Προσθετική Ουρολογία και τη Χειρουργική Ανδρολογία.ΣτηνΠροσθετική Ουρολογία εξειδικεύθηκεστο Crawford Memorial Hospital, Fort-Smith Arcansas (U.S.A)υπό τον καθηγητή S. Wilson. Είναι διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και ιδρυτής του Ανδρολογικού Πειραιά. Τέλος, είναι μέλος των Γιατρών του Κόσμου.

health.in.gr

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024