Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κακό στην ποιότητα του σπέρματος κάνει η τηλεόραση

Κακό στην ποιότητα του σπέρματος κάνει η τηλεόραση

Οι άνδρες έχουν πλέον έναν ακόμη λόγο για να κλείσουν την τηλεόραση: μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης συντελεί σε μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Sports Medicine.

Οι άνδρες έχουν πλέον έναν ακόμη λόγο για να κλείσουν την τηλεόραση: μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης συντελεί σε μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine.

Οι ερευνητές συγκρότησαν ομάδα 189 υγιών ανδρών, 18-22 ετών και διαπίστωσαν ότι όσοι παρακολουθούσαν 20 ή περισσότερες ώρες τηλεόραση την εβδομάδα, είχαν 44% χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων, από τους άνδρες που δεν έβλεπαν τηλεόραση.

Οι συμμετέχοντες ήταν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ το 2009 και 2010 και είχαν δώσει πληροφορίες για τα επίπεδα σωματικής άσκησης και την παρακολούθηση τηλεόρασης το τελευταίο τρίμηνο. Περισσότεροι από τους μισούς είχαν κανονικό βάρος και το 75% ήταν μη καπνιστές.

Μάλιστα, ο συσχετισμός ίσχυε ακόμη και μετά την συνεκτίμηση παραγόντων που επηρεάζουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, όπως το κάπνισμα, ο δείκτης μάζας σώματος και οι θερμίδες.

Οι άνδρες που έβλεπαν τηλεόραση πολλές ώρες έκαναν πιο καθιστική ζωή, που με τη σειρά της επηρεάζει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Μάλιστα, οι εθελοντές που αθλούνταν περισσότερο (15 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα) είχαν υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων από εκείνους που γυμνάζονταν λιγότερες από πέντε ώρες εβδομαδιαίως.

Η μελέτη καταλήγει λοιπόν στο συμπέρασμα ότι όσο πιο σωματικά δραστήριοι είναι οι άνδρες τόσο καλύτερη η ποιότητα του σπέρματος. Εξάλλου και παλαιότερες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η παχυσαρκία και μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά είναι παράγοντες κινδύνου για κακή ποιότητα σπέρματος.

Στην παρούσα έρευνα όμως προέκυψε ένας συσχετισμός, χωρίς να μπορεί να αποδειχθεί ότι η καθιστική ζωή συντελεί σε μειωμένη ποιότητα σπέρματος. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο αν ο μειωμένος αριθμός σπερματοζωαρίων επηρεάζει άμεσα και την γονιμότητα του άνδρα.

health.in.gr

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024