Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης συνεπάγεται η πατρότητα

Μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης συνεπάγεται η πατρότητα

Οι άνδρες φαίνεται ότι είναι τελικά βιολογικά προγραμματισμένοι να αναθρέφουν παιδιά, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές που ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται στους άνδρες, όταν αυτοί αποκτούν απογόνους.

Οι άνδρες φαίνεται ότι είναι τελικά βιολογικά προγραμματισμένοι να αναθρέφουν παιδιά, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές που ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται στους άνδρες, όταν αυτοί αποκτούν απογόνους.

Η μείωση στα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης ενδεχομένως να αλλάζει τον προσανατολισμό του άνδρα, ώστε να είναι περισσότερο αφοσιωμένος στην οικογένεια και λιγότερο πιθανό να αποζητά την ελευθερία της εργένικης ζωής.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern εξηγούν σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Proceedings of the National Academy of Sciences ότι, η τεστοστερόνη αυξάνει τις ερωτικές διαθέσεις ενός άνδρας και τον βοηθά να είναι «μάχιμος» στην προσπάθεια ανεύρεσης συντρόφου.

Οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 624 νεαρούς άνδρες πριν και μετά την απόκτηση απογόνων. Παρατήρησαν ότι μόλις ένας άνδρας αποκτούσε παιδί, τα επίπεδα της τεστοστερόνης έπεφταν σημαντικά.

Οι άνδρες με νεογέννητα παιδιά (μικρότερα των 30 ημερών) είχαν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνταν σε όσους εμπλέκονταν ενεργά στην φροντίδα του παιδιού.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής των ερευνητών Κρίστοφερ Κουζαβα «η ανατροφή των παιδιών είναι μια προσπάθεια συνεργασίας που καθορίζεται από την αναγκαιότητα, και η μελέτη αποδεικνύει ότι οι άνδρες είναι τελικά ‘βιολογικά προγραμματισμένοι’ γι’ αυτή την δύσκολη ‘δουλειά’».

Και συνεχίζει: «η πατρότητα και οι απαιτήσεις που έχει ένα νεογνό, προϋποθέτουν πολλές συναισθηματικές, ψυχολογικές και σωματικές αλλαγές. Η έρευνα αποδεικνύει ότι η βιολογία του άνδρα μπορεί να αλλάξει σημαντικά ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει τις απαιτήσεις που έχει η πατρότητα».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα μειωμένα επίπεδα της τεστοστερόνης μπορεί να παρέχουν προστασία στον οργανισμό έναντι αρκετών χρόνιων ασθενειών, γεγονός που εξηγεί εν μέρει γιατί οι έγγαμοι άνδρες και οι πατεράδες γενικά απολαμβάνουν καλύτερη υγεία, από τους συνομήλικούς τους διαζευγμένους ή εργένηδες.

Η Δρ Άσλεϊ Γκρόσμαν, εκπρόσωπος τύπου της Εταιρείας Ενδοκρινολογίας της Μ.Βρετανίας σχολιάζει ότι «η ζωή και η βιολογία μπορεί τελικά να είναι πιο ευπροσάρμοστες απ’ ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα».

Ο Δρ Άλλαν Πάσεϊ, λέκτορας Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ συμπληρώνει ότι «τα επίπεδα της τεστοστερόνης στους άνδρες γενικά δεν αλλάζουν δραματικά. Μπορεί να φθίνουν με αργό ρυθμό καθώς ο άνδρας μεγαλώνει ή να αλλάζουν ως απόρροια κάποιων ιατρικών παθήσεων και θεραπειών. Αλλά το γεγονός ότι μειώνονται τόσο σημαντικά ως απόρροια της οικογενειακής ζωής, είναι πραγματικά ενδιαφέρον. Τα συμπεράσματα της έρευνας ενδεχομένως να μπορούν να δικαιολογηθούν και εξελικτικά, αν αποδεχθούμε την άποψη ότι οι άνδρες με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης είναι πιθανότερο να είναι μονογαμικοί και να εμπλέκονται πιο ενεργά στην φροντίδα των παιδιών τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ελέγξουμε σε βάθος τη σχέση των επιπέδων της τεστοστερόνης με την συμπεριφορά του άνδρα, πριν καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα.»

health.in.gr

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024