Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τελικά ο καφές δεν προκαλεί καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με νέα στοιχεία

Τελικά ο καφές δεν προκαλεί καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με νέα στοιχεία

Νέα Υόρκη: Οι άνδρες που απολαμβάνουν τον πρωινό καφέ τους δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τον κίνδυνο καρκίνου, καθώς νέα κορεατική μελέτη δείχνει ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνο καρκίνου του προστάτη για τους λάτρεις της καφεΐνης.

Νέα Υόρκη: Οι άνδρες που απολαμβάνουν τον πρωινό καφέ τους δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τον κίνδυνο καρκίνου, καθώς νέα κορεατική μελέτη δείχνει ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνο καρκίνου του προστάτη για τους λάτρεις της καφεΐνης.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο BJU International, επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αντικαρκινικού Κέντρου στη Νότιο Κορέα ανέλυσε 12 μελέτες για την κατανάλωση καφέ και τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, και δεν εντόπισε ισχυρές αποδείξεις ότι το ρόφημα αυξάνει ή μειώνει τον κίνδυνο του συγκεκριμένου καρκίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήθος μελετών έχουν εντοπίσει συσχετισμό καφέ και συγκεκριμένων μορφών καρκίνου (μείωση ή αύξηση). Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο έδειξε ότι οι λάτρεις του καφέ έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου.

Οι έρευνες για τον καρκίνο του προστάτη έχουν δώσει αντικρουόμενα στοιχεία.

Οι Κορεάτες επιστήμονες μελέτησαν 12 προηγούμενες σχετικές έρευνες και δεν εντόπισαν σχέση μεταξύ αυτό-αναφερόμενης κατανάλωσης καφέ και κινδύνου καρκίνου του προστάτη.

Οι διαφοροποιήσεις με το παρελθόν μπορεί να αποδοθούν στον σχεδιασμό των ερευνών.

Εκ των ερευνών που επανεξέτασαν διαπίστωσαν ότι οκτώ ήταν μελέτες περιπτώσεων, όπου οι ασθενείς συγκρίνονται με υγιή άτομα (ιδίου προφίλ). Οι έρευνες αυτές έχουν αρκετούς περιορισμούς, περιλαμβανομένου του γεγονότος ότι οι συμμετέχοντες πρέπει να θυμηθούν συνήθειες που αφορούν τον τρόπο ζωής τους.

Aρα για παράδειγμα, επειδή η κατανάλωση καφέ θεωρείται όχι απολύτως υγιεινή επιλογή, οι πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη μπορεί αν ανακαλούν την κατανάλωση ως μεγαλύτερη απ’ την πραγματικότητα. Οι υγιείς άνθρωποι απ’ την άλλη μπορεί να έχουν διαφορετική αντίληψη για τις υγιεινές συνήθειες τους.

Όταν οι ερευνητές εστίασαν μόνο στις μελέτες περιπτώσεων, δεν προέκυψε σχέση μεταξύ αυξημένης κατανάλωσης καφέ και υψηλότερου κινδύνου καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, δεν ίσχυε το ίδιο για τις άλλες τέσσερις μελέτες, που εστίαζαν σε ομάδες ανθρώπων.

Στις τελευταίες οι άνδρες αρχικά δεν είχαν καρκίνο του προστάτη και είχαν ερωτηθεί για την συνήθεια τους αναφορικά με τον καφέ, και στη συνέχεια είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για να καταγραφούν εκείνοι που τελικά εκδήλωσαν καρκίνο. Ο τύπος αυτός της μελέτης παράγει ισχυρότερες αποδείξεις ή και έλλειψη αυτών, μεταξύ της «έκθεσης» στον καφέ στην προκειμένη περίπτωση και του κινδύνου νόσησης.

Επειδή οι μελέτες ομάδας που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση δεν έδειξαν σχέση μεταξύ καφέ και καρκίνου του προστάτη, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την επιβλαβή επίδραση του καφέ στον προστάτη.

Πάντως παραμένει πιθανό, σύμφωνα με εργαστηριακά ευρήματα, ο καφές να έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις σε σχέση με ορισμένες μορφές καρκίνου. Ζωικές έρευνες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί είτε να καταστείλει είτε να διεγείρει την ανάπτυξη όγκων, ανάλογα με το ζωικό είδος που μελετάται και το στάδιο της καρκινογένεσης που χορηγείται η καφεΐνη.

Επίσης εκτός από την καφεΐνη, ο καφές περιλαμβάνει και άλλες ουσίες, μερικές εκ των οποίων έχουν αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν τα κύτταρα από την βλάβη που οδηγεί στην εκδήλωση καρκίνου.

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024