Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος υπερδοσολογίας από τη λανθασμένη χορήγηση των φαρμάκων στα παιδιά

Κίνδυνος υπερδοσολογίας από τη λανθασμένη χορήγηση των φαρμάκων στα παιδιά

Δυνητικά επικίνδυνη είναι η πρακτική χορήγηση των φαρμάκων σε μικρά παιδιά χρησιμοποιώντας κουταλάκι, αντί της σύριγγας ή του δοσομετρητή που περιέχει η συσκευασία, προειδοποιεί η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία.

Δυνητικά επικίνδυνη είναι η πρακτική χορήγηση των φαρμάκων σε μικρά παιδιά χρησιμοποιώντας κουταλάκι, αντί της σύριγγας ή του δοσομετρητή που περιέχει η συσκευασία, προειδοποιεί η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων Mercy Milton της Πενσυλβάνια, συνέταξαν σχετική έκθεση καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι χιλιάδες παιδιά καταλήγουν κάθε χρόνο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων εξαιτίας της χορήγησης υπερβολικής δόσης κάποιου φαρμάκου.

Οι παιδίατροι επισημαίνουν ότι η μέτρηση της σωστής δόσης πρέπει κατά προτίμηση να γίνεται με τη σύριγγα που διαθέτει διαβαθμίσεις μέτρησης (μετρικές μονάδες) σε χιλιοστόλιτρα (mL) και όχι «στο περίπου». Το συχνότερο λάθος είναι να δίνεται στο παιδί το -σε υγρή μορφή- φάρμακό του με το κουτάλι της σούπας, αντί για κουταλάκι του γλυκού.

Οι ειδικοί επιρρίπτουν ευθύνες και στις φαρμακοβιομηχανίες που δεν βάζουν σαφείς οδηγίες έξω από το κουτί του φαρμάκου ή μέσα σε αυτό. Πολλές εταιρείες συνεχίζουν να γράφουν τις δόσεις σε κουταλάκια, παρόλο που γνωρίζουν ότι αυτή η οδηγία δεν είναι ούτε ασφαλής, ούτε ακριβής.

«Για να γίνει η όλη διαδικασία πιο αποτελεσματική, δεν πρέπει μόνο οι γονείς και οι οικογένειες να χορηγούν τα φάρμακα με μετρικές μονάδες, πρέπει επίσης οι εταιρείες και οι φαρμακοποιοί να κάνουν το ίδιο», σχολιάζει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Ίαν Πολ, ο οποίος τονίζει ότι είναι ανάγκη πλέον να μην υπάρχουν μη μετρικές μονάδες στις οδηγίες των φαρμάκων.

Το ιδανικό, κατά την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, θα ήταν τα φάρμακα να συνοδεύονται από κυπελλάκια ή σύριγγες, που φέρουν πάνω τους την κλίμακα των μετρικών μονάδων σε mL.

Στην περίπτωση της σύριγγας, οι γονείς θα πρέπει να τη βάζουν στο πλαϊνό μέρος του στόματος του παιδιού και αργά να χορηγούν το φάρμακο, πράγμα που είναι και πιο εύκολο για το παιδί για να το καταπιεί. Αν υπάρχει κυπελλάκι μέσα στη συσκευασία του φαρμάκου, το σωστό θα ήταν ο γονιός, αφού μετρήσει τη σωστή δοσολογία, να χύσει μετά το φάρμακο μέσα σε μια σύριγγα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024