Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επιπλέον εγκεφαλικές συνάψεις έχουν τα παιδιά με αυτισμό

Επιπλέον εγκεφαλικές συνάψεις έχουν τα παιδιά με αυτισμό

Τα παιδιά που πάσχουν από αυτισμό έχουν επιπλέον εγκεφαλικές συνάψεις, από τα φυσιολογικά παιδιά, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές. Οι ειδικοί εκτιμούν ενδεχομένως και να μπορούν να μειώσουν αυτές τις επιπλέον κυτταρικές συνδέσεις με τη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Τα παιδιά που πάσχουν από αυτισμό έχουν επιπλέον εγκεφαλικές συνάψεις, από τα φυσιολογικά παιδιά, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές. Οι ειδικοί εκτιμούν ενδεχομένως και να μπορούν να μειώσουν αυτές τις επιπλέον κυτταρικές συνδέσεις με τη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Οι συνάψεις είναι τα σημεία του εγκεφάλου όπου τα εγκεφαλικά κύτταρα, οι νευρώνες, συνδέονται και επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, υποθέτουν ότι οι επιπλέον εγκεφαλικές συνάψεις ενδεχομένως να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην λειτουργία του εγκεφάλου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ιατρικού κέντρου, οι επιπλέον συνάψεις στον εγκέφαλο των παιδιών με αυτισμό αποδίδονται στην επιβράδυνση της φυσιολογικής εγκεφαλικής διαδικασίας του «κλαδέματος» κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του ανθρώπινου εγκεφάλου.

«Είναι η πρώτη φορά που καταφέρνουμε να εντοπίσουμε αυτή την έλλειψη ‘κλαδέματος’ κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εγκεφάλου των παιδιών με αυτισμό. Βέβαια παλαιότερα είχε εντοπιστεί μικρότερος αριθμός συνάψεων σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου κάποιον μεγαλύτερων ασθενών και σε ποντίκια με αυτιστική συμπεριφορά», σχολιάζει ο Δρ Ντέιβιντ Σουλζερ, καθηγητής Νευροβιολογίας και συντάκτης της ανακοίνωσης.

Οι ερευνητές μελέτησαν τους εγκεφάλους 26 παιδιών με αυτισμό (τα 13 ήταν 2-9 ετών, και τα υπόλοιπα 13-20 ετών). Όλα είχαν αποβιώσει από αίτια που δεν σχετίζονταν με τον αυτισμό. Στην συνέχεια έγινε σύγκριση των ευρημάτων με τους εγκεφάλους 22 παιδιών που δεν είχαν αυτισμό.

Συγκεκριμένα, υπολογίστηκε η συναπτική πυκνότητα σε ένα μικρό τμήμα ιστού σε κάθε εγκέφαλο. Κατά την όψιμη παιδική ηλικία, η πυκνότητα των συνάψεων έπεφτε στο μισό στους εγκεφάλους των παιδιών χωρίς αυτισμό, ενώ μόνο κατά 16% στους εγκεφάλους των ασθενών. Επίσης, οι ειδικοί συγκέντρωσαν και στοιχεία για το τι προκαλεί το έλλειμμα «κλαδέματος» στους εγκεφάλους των παιδιών με αυτισμό.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν εξάλλου, ότι ο ανοσοκατασταλτικός παράγοντας ραπαμυκίνη (που βοηθά στην πρόληψη της απόρριψης της μεταμοσχευθέντων οργάνων, ενώ επικαλύπτει και ορισμένα στεφανιαία stent) μπορεί να αποκαταστήσει τη φυσιολογική διαδικασία «κλαδέματος» των συνάψεων και να βελτιώσει τις αυτιστικές συμπεριφορές στα ποντίκια. Μάλιστα, η επίδραση αυτή ήταν εμφανής ακόμη και όταν το φάρμακο χορηγήθηκε σε πειραματόζωα μετά την εκδήλωση των αυτιστικών συμπεριφορών. Πάντως, το σκεύασμα έχει και παρενέργειες που ενδεχομένως να μην επιτρέψουν τη χορήγησή του σε ανθρώπου με αυτισμό.

«Όμως, το γεγονός ότι διαπιστώσαμε αλλαγές στην συμπεριφορά, μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο αυτισμός είναι θεραπεύσιμος στα παιδιά, με τα κατάλληλα φαρμακευτικά μέσα», επισημαίνει ο Δρ Σουλζερ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neuron, στις 21 Αυγούστου 2014.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024