Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παιδικός πονόλαιμος: Ποιος είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισής του;

Παιδικός πονόλαιμος: Ποιος είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισής του;

H φράση «Μαμά, πονάει ο λαιμός μου» ακούγεται πολύ συχνά από τα στόματα των παιδιών κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα τον Πονόλαιμο, προκειμένου ναμπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε και καλύτερα.

H φράση «Μαμά, πονάει ο λαιμός μου» ακούγεται πολύ συχνά από τα στόματα των παιδιών κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα τον Πονόλαιμο, προκειμένου ναμπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε και καλύτερα.

Ο πονόλαιμος κατά κύριο λόγο οφείλεται σε ιογενείς λοιμώξεις, και περιλαμβάνει ελαφρύ πόνο στην κατάποση, κόκκινες και φουσκωμένες αμυγδαλές και συχνά ελαφρύ πυρετό. Συνήθως τα συμπτώματα δεν κρατάνε πολύ και υποχωρούν στις 3-4 μέρες. Σε περίπτωση, όμως που παραμένουν για περισσότερο καιρό, τότε ο πονόλαιμος πιθανόν να οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο οπότε και θα πρέπει να επισκεφτούμε τον παιδίατρό μας.

Για την σωστή αντιμετώπιση του πονόλαιμου δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δίνουμε στα παιδιά αντιβίωση από μόνοι μας. Η λήψη αντιβιοτικών γίνεται μόνο εφόσον ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο.

Αντίθετα, τα παιδιά καλό θα είναι:

  • Να πίνουν άφθονα υγρά (νερό, φρεσκοστυμμένους χυμούς, και ροφήματα) και να τρώνε σούπες:Τα υγρά βοηθούν στην ρευστοποίηση και στην αποβολή των εκκρίσεων από τον λαιμό και την μύτη ενυδατώνοντας τον οργανισμό. Ιδανικά θα πρέπει να είναι ζεστά, αλλά όχι καυτά, καθότι σε αυτή την περίπτωση ο πονόλαιμος θα γίνει πιο έντονος.
  • Να τρώνε μέλι: Έχει αποδειχτεί ότι το μέλι μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη ανθεκτικών, στα αντιβιοτικά, βακτηρίων. Για να καταπραΰνετε τον πονόλαιμο, προσθέστε μια-δυο κουταλιές της σούπας μέλι σε ένα φλιτζάνι ζεστό γάλα.
  • Να κάνουν εισπνοές ατμών ευκαλύπτου 2-3 φορές την ημέρα.
  • Να χρησιμοποιούν ειδικές παστίλιες που ανακουφίζουν τον πονόλαιμο, που θα αγοράσετε από το φαρμακείο. Οι παστίλιες αυτές είναι ειδικά σχεδιασμένες ώστε να αρέσουν στα παιδιά, δεν περιέχουν αντιβίωση, και έχουν αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από κάθε άλλον το παιδί σας. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και συμβουλευτείτε ή δείτε τον/την παιδίατρό σας για κάθε τυχόν αμφιβολία που έχετε. Μια εξέτασή του μπορεί να είναι καθησυχαστική, ακόμα κι αν δε σας δώσει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία.


* Ο Δρ Νίκος Βουδούρης, Παιδίατρος, είναι Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας.

health.in.gr

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024