Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τι ρόλο παίζουν τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα στην παιδική διατροφή;

Τι ρόλο παίζουν τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα στην παιδική διατροφή;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι οι διατροφικές συνήθειες των μικρών μας φίλων είναι πολύ φτωχές σε θρεπτικές ουσίες για τον οργανισμό τους. Και φυσικά οι διατροφικές επιλογές των παιδιών είναι άμεσα ελεγχόμενες και ρυθμιζόμενες από τους γονείς τους. Έτσι πολλά παιδιά δυστυχώς δεν καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά, τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και προτιμούν να διατρέφονται με πρόχειρο φαγητό και σνακ πλούσια σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι οι διατροφικές συνήθειες των μικρών μας φίλων είναι πολύ φτωχές σε θρεπτικές ουσίες για τον οργανισμό τους. Και φυσικά οι διατροφικές επιλογές των παιδιών είναι άμεσα ελεγχόμενες και ρυθμιζόμενες από τους γονείς τους. Έτσι πολλά παιδιά δυστυχώς δεν καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά, τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και προτιμούν να διατρέφονται με πρόχειρο φαγητό και σνακ πλούσια σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι.

Οι διατροφικές αυτές συνήθειες μπορούν να προκαλέσουν έλλειψη βιταμινών και μετάλλων και να οδηγήσουν τα παιδιά σε προβλήματα αδυναμίας, υπερκινητικότητας κ.τ.λ.

Οι βιταμίνες είναι ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός σε μικρές ποσότητες για τις διάφορες μεταβολικές του λειτουργίες. Η ιδανική ποσότητα βιταμινών δεν είναι η ίδια σε όλους τους οργανισμούς και επομένως κάθε άνθρωπος χρειάζεται διαφορετική πρόσληψη βιταμινών. Τις βιταμίνες ο οργανισμός δεν μπορεί να τις συνθέσει μόνος του και τις προσλαμβάνει μέσω της τροφής του.

Πρόσφατη έρευνα σε ότι αφορά στις συνήθειες διατροφής, επιβεβαιώνει την πιθανότητα ανεπαρκούς πρόσληψης των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών. Η μελέτη έγινε σε 6.728 έφηβους καταγράφοντας συνήθειες που μπορεί να επηρεάζουν την ποιότητα σίτισης. Έδειξε ότι το 12-15% εφήβων 15-18 ετών δεν πίνουν γάλα, το 45% των κοριτσιών και το 20% των αγοριών είχαν κάνει δίαιτα σε κάποια περίοδο της ζωής τους και ότι λιγότερο του 50% δεν είχαν φάει φρούτο την προηγουμένη, ενώ μόνο το 15% είχαν φάει 5 μερίδες φρούτων την προηγούμενη ημέρα.

Οι ανάγκες των παιδιών και των εφήβων σε θρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες λόγω της συνεχής ανάπτυξης του οργανισμού τους. Παιδιά τα οποία ακολουθούν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, προσλαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός τους και αναπτύσσονται σωστά με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να λαμβάνουν συμπληρώματα. Αντίθετα όμως παιδιά τα οποία η διατροφή τους παρουσιάζει διατροφικές ελλείψεις, πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες τους μέσω των συμπληρωμάτων βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Συνήθως ελλείψεις παρατηρούνται σε ασβέστιο και σε σίδηρο. Το ασβέστιο χρησιμοποιείται από τα παιδιά ως δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών, βοηθάει στην πήξη του αίματος και προλαμβάνει την οστεοπόρωση στην ενήλική τους ζωή. Ο σίδηρος είναι συστατικό της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης και είναι απαραίτητος για την μεταφορά του οξυγόνου. Η έλλειψή του προκαλεί αναιμία με αποτέλεσμα να εμφανίζει το παιδί σωματική αδυναμία και πνευματική κόπωση. Οι έφηβες κοπέλες χρειάζονται περισσότερο σίδηρο λόγω των αυξημένων αναγκών τους εξαιτίας της έμμηνου ρύσης.

Η μειωμένη πρόσληψη των ουσιών αυτών μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας και να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή ανάπτυξή του παιδιού.

Παιδιά τα οποία ενδεχομένως να χρειάζονται συμπληρώματα είναι αυτά που υποσιτίζονται, που παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και στα οποία δεν μπορεί να γίνει σωστά η απορρόφησή των θρεπτικών συστατικών, από τον γαστρεντερικό τους σωλήνα, που πάσχουν από κάποιο νόσημα που αυξάνει τον βασικό μεταβολισμό, παιδιά που υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες και έχουν αποκλείσει από το καθημερινό τους διαιτολόγιο ομάδες τροφίμων, παιδιά τα οποία ασχολούνται με τον αθλητισμό και οι ανάγκες στους για την αύξηση της μυϊκής μάζας είναι μεγαλύτερες, παιδιά και ιδιαίτερα έφηβοι που καταφεύγουν σε ανορθόδοξες δίαιτες και τέλος παιδιά που διατρέφονται κυρίως με κρέας, που δεν καταναλώνουν φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και παιδιά με πολύ περιορισμένη ποικιλία στη διατροφή τους.

Επιπλέον, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής σε παιδιά μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος βοηθός:

  • Σε συμπτώματα σωματικής κόπωσης ή εξάντλησης
  • Σε μειωμένη αντοχή ή ελαττωμένη ζωτικότητα
  • Σε περιόδους όπου οι απαιτήσεις αυξάνονται
  • Στην περίοδο έντονης ανάπτυξης
  • Στις περιόδους εξετάσεων
  • Σε περιόδους ασθένειας
  • Εάν δεν ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή καθημερινά

Σημαντικό είναι τονίσουμε ότι η παιδική παχυσαρκία ολοένα και αυξάνεται, δηλαδή υπάρχει αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, το οποίο όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει και επαρκής πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών.

Τα συμπληρώματα βιταμινών για παιδιά μπορούν να καταναλωθούν εφόσον είναι απαραίτητα. Τα συμπληρώματα δεν αντικαθιστούν μια πλήρη ισορροπημένη διατροφή αλλά σε συνδυασμό με αυτήν και σε σωστές δόσεις μπορούν να ωφελήσουν την υγεία τους.

Ως «ιδανικό» πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής για παιδιά μπορεί να θεωρηθεί αυτό που:

  1. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για τις παιδικές ιδιαιτερότητες.
  2. Έχει σύσταση με βάση τις επίσημες οδηγίες ημερήσιας πρόσληψης. Θα πρέπει να προτιμώνται συμπληρώματα με χαμηλές δόσεις λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, D, Ε, Κ) και τα οποία περιέχουν συστατικά που ενισχύουν την απορρόφηση ασβεστίου, όπως η Λυσίνη, που βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.

Η συστηματική λήψη συμπληρωμάτων, ειδικά σχεδιασμένων για παιδιά, θα πρέπει σήμερα να συνιστάται, κατόπιν αξιολόγησης του κάθε παιδιού μεμονωμένα, ώστε να μη χάνεται χρόνος μέχρι την αποτελεσματική εφαρμογή των κατάλληλων για αυτό διαιτητικών μέτρων.


*Η Εύα Καφετζή, BSc Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, είναι Επιστημονική Διευθύντρια της ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πτολεμαΐδας και αναπληρωτής Υπεύθυνη Βορείου Ελλάδας της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

health.in.gr

Sports in

Καλαϊτζάκης: «Θα πανηγυρίσουμε σήμερα κι αύριο, Πέμπτη έχουμε προπόνηση και Παρασκευή παίζουμε»

Στη δυσκολία της σειράς με τη Μακάμπι αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης στις δηλώσεις του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024