Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Με μελλοντικά ψυχικά νοσήματα σχετίζεται η παιδική κακοποίηση

Οι εγκεφαλικές αλλαγές που σχετίζονται με την παιδική κακοποίηση μπορεί να αποτελέσουν την βάση για μελλοντικά ψυχικά νοσήματα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Neuropsychopharmacology.

Οι εγκεφαλικές αλλαγές που σχετίζονται με την παιδική κακοποίηση μπορεί να αποτελέσουν την βάση για μελλοντικά ψυχικά νοσήματα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Neuropsychopharmacology.

Η μελέτη, που συνέκρινε τους εγκεφάλους εφήβων που είχαν κακοποιηθεί ως παιδιά με συνομηλίκους τους που δεν είχαν υποστεί βίαιη μεταχείριση, είναι η πρώτη παρακολουθεί άτομα πριν διαγνωστούν με ψυχική νόσο. Ενισχύεται έτσι η περίπτωση της αιτιολογικής σχέσης μεταξύ βλάβης και νόσου.

«Η κακομεταχείρηση κάνει το άτομο ευάλωτο στη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και την κατάχρηση ουσιών» εξηγεί ο Δρ Χάο Χουανγκ από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο «Southwestern», του Τέξας.

Ο κακοποιημένος εγκέφαλος
Αναρίθμητες μελέτες έχουν σχετίσει την παιδική κακοποίηση με διαρκείς αλλαγές στον εγκέφαλο. Τον περασμένο Φεβρουάριο, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τα κακοποιημένα, παραμελημένα παιδιά έχουν μικρότερο ιππόκαμπο από τα παιδιά που δεν έχουν υποστεί κακομεταχείριση. Ο ιππόκαμπος εμπλέκεται στο σχηματισμό των αναμνήσεων και μπορεί να συρρικνωθεί μετά την έκθεση στις ορμόνες του στρες.

Πιο πρόσφατη έρευνα σε παιδιά που είχαν μεγαλώσει σε ορφανοτροφεία στη Ρουμανία, έδειξε ότι η απλή παραμέληση, ειδικά η έλλειψη συναισθηματικής σχέσης με τους φροντιστές, προκαλούσε μόνιμες αλλαγές στην φαιά και λευκή ουσία του εγκεφάλου.

Η φαιά ουσία απαρτίζεται από τα σωματίδια των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, ενώ η λευκή ουσία από τις λιπώδεις προεξοχές των κυττάρων αυτών. Η λευκή ουσία καθιστά εφικτή την επικοινωνία των εγκεφαλικών περιοχών μεταξύ τους.

Ο Δρ Χουανγκ και οι συνεργάτες του επικεντρώθηκαν στην λευκή ουσία των εφήβων. Μελέτησαν προσεκτικά τους εγκεφάλους τους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν έπασχαν από ιατρικά και ψυχιατρικά προβλήματα. Συμπεριλήφθηκαν 19 θύματα κακοποίησης, μαζί με 13 εφήβους που δεν είχαν υποστεί βία.

Η κακοποίηση περιλαμβάνει τόσο την σωματική όσο και την σεξουαλική κακομεταχείριση, όπως επίσης και την θέαση για τουλάχιστον έξι μήνες επεισοδίων οικογενειακής βίας.

Χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία διάχυσης (DTI) για να απεικονίσουν τους εγκεφάλους των παιδιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έφηβοι είχαν υποστεί βία είχαν μικροσκοπική βλάβη στην λευκή ουσία, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν υποστεί κακομεταχείριση.

Για τα επόμενα πέντε χρόνια, οι ερευνητές έθεσαν τα παιδιά υπό ιατρική παρακολούθηση με ιατρικούς ελέγχους ανά εξάμηνο. Σε κάθε έλεγχο υποβάλλονται και σε ψυχιατρική εκτίμηση. Στο διάστημα αυτό, έξι παιδιά εκδήλωσαν κατάθλιψη και πέντε προβλήματα κατάχρησης ουσιών. Πέντε εκ των καταθλιπτικών και ένα με πρόβλημα εξάρτησης ουσιών, είχαν υποστεί κακοποίηση.

Η μελέτη αν και μικρή σε μέγεθος συμφωνεί με παλαιότερα ευρήματα. Εξάλλου ζωικές έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε συνθήκες στρες κατά το στάδιο της εγκεφαλικής ανάπτυξης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην εγκεφαλική δομή.

health.in.gr

Sports in

Μάχες «επιβίωσης» στα playout της Super League

Mάχη για την επιβίωσή τους στην Super League δίνουν αρκετές ομάδες στην 5η αγωνιστική των playout.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024