Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συμβουλές για την αγορά του κατάλληλου ηλεκτρονικού παιχνιδιού για τα παιδιά

Συμβουλές για την αγορά του κατάλληλου ηλεκτρονικού παιχνιδιού για τα παιδιά

Σειρά από συστάσεις και συμβουλές απευθύνει τo Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στους γονείς που σκοπεύουν, εν όψει των εορτών του Πάσχα, να αγοράσουν για δώρο σε παιδιά κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι.

Σειρά από συστάσεις και συμβουλές απευθύνει τo Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στους γονείς που σκοπεύουν, εν όψει των εορτών του Πάσχα, να αγοράσουν για δώρο σε παιδιά κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι.

Το Κέντρο εφιστά την προσοχή, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν το σωστό παιχνίδι για κάθε παιδί. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα περισσότερα παιχνίδια που κυκλοφορούν στο εμπόριο, έχουν χαρακτηρισθεί με το σύστημα PEGI, σύμφωνα δηλαδή με το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (Pan European Game Information). Είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό σύστημα αποτίμησης των ορίων ηλικίας για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα βιντεοπαιχνίδια και εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες 29 ευρωπαϊκές χώρες.

Στόχος του PEGI είναι να παράσχει στους γονείς και γενικά στους καταναλωτές αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενο ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού και την καταλληλότητά του για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Αναλυτικά, το σύστημα προβλέπει:

  • Την κατάταξη του παιχνιδιού σε πέντε ηλικιακές ομάδες: 3+, 7+, 12+, 16+, 18+. Το εικονίδιο της κατάταξης ενός παιχνιδιού αναγράφεται στην μπροστινή και την πίσω όψη της συσκευασίας του DVD, ενημερώνοντας ότι το παιχνίδι είναι κατάλληλο μόνο για συγκεκριμένη ηλικία και πάνω.
  • Τον χαρακτηρισμό του περιεχόμενου: ναρκωτικά, χυδαία γλώσσα, διακρίσεις, φόβος, τζόγος, σεξ, βία. Σε περίπτωση που το παιχνίδι έχει χαρακτηριστεί σχετικά με το περιεχόμενό του, τότε τα αντίστοιχα εικονίδια αναγράφονται στην πίσω όψη της συσκευασίας του DVD και ενημερώνουν τον αγοραστή, εάν το εν λόγω παιχνίδι περιέχει άμεση ή έμμεση αναφορά στο είδος περιεχομένου που περιγράφει ο κάθε χαρακτηρισμός.

Για το online παιχνίδια, εφαρμόζεται επιπλέον το PEGI Online. Πρόκειται για ένα εικονίδιο που, αν το συναντήσουμε στην ιστοσελίδα ενός online παιχνιδιού, γνωρίζουμε ότι το παιχνίδι αυτό πληροί κάποιες προϋποθέσεις σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών. Ειδικότερα, δεν περιλαμβάνει παράνομο και προσβλητικό περιεχόμενο ή ανεπιθύμητους συνδέσμους, ενώ παράλληλα οι δημιουργοί του δεσμεύονται να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των ανήλικων παικτών.

Στον ιστοχώρο www.pegi.info/gr/ του PEGI στην ελληνική γλώσσα μπορεί ο καθένας να ενημερωθεί για το σύστημα PEGI και να ελέγξει το χαρακτηρισμό των παιχνιδιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο και υπόκεινται στο σύστημα, μέσα από μια απλή αναζήτηση στην φόρμα που περιλαμβάνεται στην αρχική σελίδα. Μέχρι τα τέλη του έτους 2010, το PEGI είχε χαρακτηρίσει 16.143 παιχνίδια, εκ των οποίων η πλειονότητα (49%) αφορά την ηλικιακή κατηγορία 3+, ενώ ακολουθεί η κατηγορία 12+ (22%).

Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αγοράζουμε για τα παιδιά μας το κατάλληλο παιχνίδι για την ηλικία του και ποτέ παιχνίδι που είναι για μεγαλύτερες ηλικίες. Επίσης, πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τούς χαρακτηρισμούς περιεχομένου που έχει το εκάστοτε παιχνίδι. Τέλος, ας βρούμε λίγο χρόνο να παίξουμε το παιχνίδι αυτό οι ίδιοι, ώστε να αποκτήσουμε άποψη πριν το δώσουμε στο παιδί μας».

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024