Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Περισσότερα αγόρια, παρά κορίτσια, «βρέχουν» το κρεβάτι τους

Περισσότερα αγόρια, παρά κορίτσια, «βρέχουν» το κρεβάτι τους

Περίπου πέντε στα 100 παιδιά «βρέχουν» το κρεβάτι τους τη νύχτα, αλλά τα αγόρια έχουν διπλάσια πιθανότητα νυχτερινής ενούρησης από τα κορίτσια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Pediatrics.

Περίπου πέντε στα 100 παιδιά «βρέχουν» το κρεβάτι τους τη νύχτα, αλλά τα αγόρια έχουν διπλάσια πιθανότητα νυχτερινής ενούρησης από τα κορίτσια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Pediatrics.

Ερευνητές του Νοσοκομείου «Πρίγκιπας της Ουαλίας» στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, μελέτησαν στοιχεία για περισσότερα από 6.000 παιδιά, και διαπίστωσαν ότι επτά στα 100 αγόρια και τρία στα 100 κορίτσια, «βρέχουν» το κρεβάτι τους τη νύχτα, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.

Η νυχτερινή ενούρηση είναι κληρονομική στις τέσσερις από τις δέκα περιπτώσεις. Μερικές φορές η σχέση μεταξύ ουροδόχου κύστης και εγκεφάλου δεν έχει αναπτυχθεί σωστά και έτσι περισσότερα αγόρια παρά κορίτσια τείνουν να έχουν πρόβλημα με την νυχτερινή ενούρηση, διότι τα κορίτσια βιολογικά ωριμάζουν ταχύτερα.

Συγκεκριμένα, οι γονείς περίπου 3.000 κοριτσιών και 3.100 αγοριών στο Χονγκ Κονγκ συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη συχνότητα της νυχτερινής ενούρησης. Τα παιδιά ήταν μεταξύ έξι και έντεκα ετών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η νυχτερινή ενούρηση μειωνόταν καθώς τα παιδιά μεγάλωναν. Εννέα από τα 100 εξάχρονα παιδιά «έβρεχαν» το κρεβάτι τους τη νύχτα, έναντι δύο από τα 100 επτάχρονα.

Στα περισσότερα παιδιά, ο καλύτερος τρόπος θεραπείας της νυχτερινής ενούρησης ήταν με τη χρήση ενός ειδικού αισθητήρα στο εσώρουχο , που απενεργοποιείται όταν αυτό βραχεί. Ο αισθητήρας συνδέεται με «ξυπνητήρι» που φορά το παιδί στο χέρι του και μοιάζει με ρολόι.

Οι συσκευές αυτές κοστίζουν από 50 έως 60 ευρώ. Είναι μάλιστα θεραπεία πρώτης γραμμής και η αποτελεσματικότητά τους φτάνει το 80-90%. Ωστόσο, υπάρχουν και φαρμακευτικά σχήματα, όπως η οξική δεσμοπρεσσίνη ή η ημιπραμίνη. Φυσικά ως φαρμακευτικές ουσίες, έχουν και παρενέργειες, ενώ αποτελούν θεραπεία και όχι ίαση.

Οι Κινέζοι ερευνητές πάντως μελέτησαν και μια μικρότερη ομάδα, περίπου 400 παιδιών που είχαν υψηλό κίνδυνο άπνοιας ύπνου και 200 χωρίς τον εν λόγω κίνδυνο, για να δουν αν η άπνοια ύπνου σχετίζεται με τη νυχτερινή ενούρηση.

Διαπίστωσαν δεν υπήρχε σχέση, περίπου εννέα στα 100 παιδιά και των δύο ομάδων «έβρεχαν» το κρεβάτι τους. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από της ομάδας των 6.000 παιδιών, ίσως επειδή η παρατήρηση έγινε σε Εργαστήριο Ύπνου.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ άπνοιας ύπνου (επηρεάζει ένα στα 50 παιδιά) και της νυχτερινής ενούρησης, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Η άπνοια ύπνου αντιμετωπίζεται συνήθως με αμυγδαλεκτομή και αδενοειδεκτομή. Αν τα παιδιά αυτά «βρέχουν» επίσης το κρεβάτι τους, είναι πιθανόν να σταματήσουν.

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

inbox
today

Τα θέματα της επικαιρότητας που θα σε απασχολήσουν σήμερα

Sports in

Spotlight

Life Scene

Ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024