Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με την εφηβική κατάθλιψη σχετίζεται η κατάχρηση ή μη χρήση του ίντερνετ

Με την εφηβική κατάθλιψη σχετίζεται η κατάχρηση ή μη χρήση του ίντερνετ

Νέα Υόρκη: Το «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο είναι πλέον μια φυσιολογική συμπεριφορά για τους εφήβους. Αλλά η χρήση του ιντερνετ πολλές ή ελάχιστες ώρες, ενδεχομένως να σχετίζεται με την εκδήλωσης κατάθλιψης, υποστηρίζουν Ελβετοί ερευνητές, σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Νέα Υόρκη: Το «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο είναι πλέον μια φυσιολογική συμπεριφορά για τους εφήβους. Αλλά η χρήση του ιντερνετ πολλές ή ελάχιστες ώρες, ενδεχομένως να σχετίζεται με την εκδήλωσης κατάθλιψης, υποστηρίζουν Ελβετοί ερευνητές, σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Η μελέτη φυσικά δεν επιρρίπτει την ευθύνη αποκλειστικά στο διαδίκτυο, καθώς και οι έφηβοι που δεν κάνουν χρήση αυτού επίσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τόσο η κατάχρηση όσο και η μη χρήση του διαδικτύου, αποτελούν ενδείξεις για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ο σημερινός έφηβος.

Ο Δρ Πιερ-Αντρε Μισοντ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Λοζάννης μελέτησαν 7.200 άτομα, 16-20 ετών και τους ρώτησαν σχετικά με τη χρήση του ίντερνετ.

Όσοι περνούσαν τουλάχιστον δύο ώρες στο διαδίκτυο, θεωρήθηκαν «βαρείς» χρήστες, ενώ όσοι έκαναν χρήση του από μερικές φορές την εβδομάδα έως και δύο ώρες την ημέρα χαρακτηρίστηκαν «κανονικοί» χρήστες.

Οι έφηβοι απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις για την υγεία, όπως «αν είχαν τάσεις κατάθλιψης», που σηματοδοτούν πόσο συχνά αισθάνεται κάποιος θλίψη ή απελπισία.

Συγκριτικά με τους κανονικούς χρήστες, τα παιδιά που έκαναν κατάχρηση του ίντερνετ ή καθόλου χρήση του, ήταν πιθανότερο να είναι καταθλιπτικά ή πολύ καταθλιπτικά.

Μεταξύ των αγοριών, οι «υπερβολικοί» και οι μη χρήστες είχαν περίπου κατά το ένα τρίτο πιθανότητα να έχουν υψηλό σκορ κατάθλιψης, συγκριτικά με τους «κανονικούς». Στα κορίτσια η κατάχρηση του διαδικτύου σχετίστηκε με 86% περισσότερες πιθανότητες κατάθλιψης, ενώ οι μη χρήση με 46% επιπλέον κίνδυνο, συγκριτικά με την «κανονική» χρήση.

Τα αποτελέσματα ίσχυαν ακόμη και όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες όπως το οικογενειακό εισόδημα και τα άλλα χρόνια προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, το μέσο σκορ κατάθλιψης μεταξύ και των τριών ομάδων χρήσης του διαδικτύου έτεινε να είναι προς το χαμηλότερο άκρο, μεταξύ 1% και 2% σε μια κλίμακα από 1 έως και 4, όπου το 1 σημαίνει απουσία κατάθλιψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συντάκτες της μελέτης δεν διευκρινίζουν πόσο παιδιά σε κάθε ομάδα είχαν κατάθλιψη.

Ξεχωριστή μελέτη που έγινε και πάλι στην Ελβετία πέρσι, είχε ζητήσει από τους παιδιάτρους να υπολογίσουν τα ποσοστά των ψυχικών διαταραχών των νεαρών ασθενών τους. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 1,4% σε μια μέση ομάδα παιδιών είχε κατάθλιψη.

Το πώς η κατάχρηση ή η μη χρήση του διαδικτύου σχετίζεται με τον υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης δεν είναι ξεκάθαρο. Αλλά εφόσον ο έφηβος τυπικά χρησιμοποιεί το ίντερνετ για να «συνδεθεί» με τους φίλους του, οι επιστήμονες εικάζουν ότι όσοι δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ίσως είναι κοινωνικά απομονωμένοι.

Η κατάχρηση έχει διαπιστωθεί από παλαιότερες μελέτες ότι σχετίζεται με συμπτώματα κατάθλιψης, αλλά ως πρόδρομος της κατάχρησης. Στην ελβετική μελέτη επίσης έγινε ανάλογη διαπίστωση.

Τα αγόρια που έκαναν κατάχρηση σε ποσοστό 18% ήταν υπέρβαρα, συγκριτικά με το 12% των κανονικών χρηστών. Μεταξύ των κοριτσιών, το 59% αυτών που έκανε κατάχρηση υπέφερε από έλλειψη ύπνου, έναντι του 35% των κανονικών χρηστών.

Ως προς την απώλεια ύπνου, είναι γνωστό ότι πολλά κορίτσια προτιμούν να στερηθούν τον ύπνο και να περάσουν περισσότερη ώρα στο διαδίκτυο.

Ως προς τα περιττά κιλά των αγοριών, οι επιστήμονες δεν έχουν αποσαφηνίσει αν η καθιστική στάση απέναντι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή προάγει την αύξηση του βάρους ή αν οι υπέρβαροι έφηβοι προτιμούν να περνούν χρόνο στο ίντερνετ.

Το συμπέρασμα είναι ότι η υπερβολική ή καθόλου χρήση του διαδικτύου, μπορεί να είναι ενδείξεις προβληματικής συμπεριφοράς του εφήβου, ενώ η χρήση έως και δύο ώρες καθημερινά αποτελεί μια τυπική εφηβική συμπεριφορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη έγινε το 2002, πριν την «μόδα» του Facebook και του Twitter. Σήμερα εξάλλου οι έφηβοι περνούν περισσότερο χρόνο «δικτυωμένοι» και ο ορισμός του «φυσιολογικού» έχει διαφοροποιηθεί.

health.in.gr

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024