Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Σε κρίσιμη κατάσταση το βρέφος, που νοσηλεύεται με συμπτώματα αλλαντίασης

Πάτρα: Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας νοσηλεύεται το βρέφος τριών μηνών, που εισήχθη με συμπτώματα αλλαντίασης. Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σοβαρή, αλλά σταθερή, ενώ μετά τη χορήγηση ειδικού φαρμάκου, που ήλθε από την Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, οι γιατροί εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία.

Πάτρα: Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας νοσηλεύεται το βρέφος τριών μηνών, που εισήχθη με συμπτώματα αλλαντίασης. Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σοβαρή, αλλά σταθερή, ενώ μετά τη χορήγηση ειδικού φαρμάκου, που ήλθε από την Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, οι γιατροί εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία.

Όπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΚΕ.EΛ.Π.ΝΟ, Ιωάννης Πιερρουτσάκος, ο καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Στέφανος Μανταγός, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Ιωάννης Νικόπουλος, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, Γαβριήλ Λιατσής, και ο παιδονευρολόγος του «Καραμανδανείου» νοσοκομείου παίδων της Πάτρας, Ιωσήφ Καλέγιας, που διέγνωσε πρώτος την αλλαντίαση, το βρέφος εισήχθη στα τέλη της περασμένης εβδομάδος στο «Καραμανδάνειο», με συμπτώματα υποτονικότητας, βλεφαρόπτωσης και προβλήματα στο γαστρεντερικό του σύστημα.

Εκεί οι γιατροί διέγνωσαν ότι πάσχει από αλλαντίαση και αμέσως έγινε διακομιδή στην ΜΕΘ παίδων του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, όπου τοποθετήθηκε στον αναπνευστήρα, λόγω των προβλημάτων που παρουσίαζε και στο αναπνευστικό του σύστημα.

Παράλληλα, ειδοποιήθηκαν το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, ώστε να βρεθεί τρόπος να φθάσει στην Πάτρα, όσο το δυνατόν συντομότερα από την Καλιφόρνια, το κατάλληλο φάρμακο. Χθες το βράδυ, το φάρμακο, το οποίο κοστίζει περίπου 45.000 δολάρια, έφθασε στην Πάτρα και οι γιατροί άρχισαν να το χορηγούν στο βρέφος. Θα χρειαστεί η παρέλευση των επομένων 24ωρων, προκειμένου να εκδηλωθεί η αντίδραση του οργανισμού του.

Επιπλέον, στάλθηκε βιολογικό υλικό στην Αγγλία, ώστε να διερευνηθεί με απόλυτη ακρίβεια, σε εξειδικευμένο εργαστήριο, η προσβολή της νόσου. Τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά σε περίπου 15 ημέρες.

Ο κ. Πιερρουτσάκος εξήρε τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν οι μηχανισμοί του ΕΣΥ, ώστε να εγκριθεί η δαπάνη για την αγορά και τη γρήγορη έλευση του φάρμακου. Τόνισε ότι «θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στα περιφερειακά νοσοκομεία, όπου το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προσφέρει υψηλοτάτου επιπέδου υπηρεσίες».

Μεταξύ των αιτίων, που ενδέχεται να προκάλεσαν την αλλαντίαση, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ευθύνεται το μέλι, που δόθηκε στο βρέφος. Όπως τόνισε ο καθηγητής της Παιδιατρικής Στέφανος Μανταγός, «αντενδεικνύεται η χορήγηση μελιού σε βρέφη κάτω των 12 μηνών, διότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό».

Πάντως, επιστημονική ομάδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ μετέβη στην οικία της οικογένειας του βρέφους, όπου πήρε δείγματα, ακόμα και από χώμα, τα οποία εστάλησαν και αυτά στην Αγγλία, προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή της μόλυνσης.

Σημειώνεται ότι η αλλαντίαση είναι σπάνια λοίμωξη και το προηγούμενο κρούσμα στην Ελλάδα, είχε καταγραφεί πριν περίπου 30 χρόνια σε ενήλικα. Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης έχουν καταγραφεί τα τελευταία δέκα χρόνια, οκτώ περιπτώσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

health.in.gr

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024