Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υψηλότερος κίνδυνος άσθματος και αλλεργίας για τα πρωτότοκα παιδιά

Υψηλότερος κίνδυνος άσθματος και αλλεργίας για τα πρωτότοκα παιδιά

Λονδίνο: Τα πρωτότοκα παιδιά ενδεχομένως να είναι προγραμματισμένα από την ενδομήτρια φάση να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν άσθμα και αλλεργία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Θώρακος.

Λονδίνο: Τα πρωτότοκα παιδιά ενδεχομένως να είναι προγραμματισμένα από την ενδομήτρια φάση να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν άσθμα και αλλεργία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Θώρακος.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότια Καρολίνα έκαναν εξετάσεις σε περισσότερα από 1.200 νεογνά από το Νησί Γουάιτ. Διαπίστωσαν ότι τα πρωτότοκα ήταν πιθανότερο να είναι φορείς μια γονιδιακής μετάλλαξης που αύξανε τον κίνδυνο αλλεργίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης της αλλεργίας μέχρι την ηλικία των δέκα ετών.

Οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα του αντισώματος, ανοσοσφαιρίνη (IgE) στο αίμα του ομφάλιου λώρου των βρεφών. Τα πρωτότοκα ήταν πιθανότερο να έχουν υψηλότερα επίπεδα της IgE και επίσης είχαν υψηλότερες πιθανότητες να έχουν σημάδια αλλεργικής αντίδρασης όταν ελέγχθηκαν με τεστ δερματικής αντίδρασης σε ηλικία τεσσάρων και δέκα ετών.

Οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι έχουν εντοπίσει τα γενετικά χαρακτηριστικά πίσω από αυτή τη διαφορά των μεταλλάξεων στο γονίδιο IL13, το οποίο ελέγχει την παραγωγή της κυτοκίνης, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την IgE.

Τα πρωτότοκα παιδιά ήταν πιθανότερο να είναι φορείς μιας μετάλλαξης του IL13, η οποία αυξάνει τα επίπεδα της κυτοκίνης και στη συνέχεια της IgE.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σειρά γέννησης μπορεί να επηρεάζει την έκφραση του γονιδίου κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής διαφοροποίησης και ανάπτυξης.

«Δεν μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η σειρά γέννησης είχε επίδραση στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά ότι αυτή η αλληλεπίδραση παρέμενε ακόμα και μέχρι την ηλικία των δέκα ετών. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η αλλεργική αντίδραση είναι προγραμματισμένη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και στη συνέχεια επηρεάζει την νόσο μετέπειτα κατά τη ζωή του ατόμου.

Συνεπώς τα ευρήματα αναλογούν εν μέρει στην αύξηση της συχνότητας του άσθματος και των αλλεργιών σε παιδιά τα τελευταία 30 χρόνια, κυρίως στον δυτικό κόσμο, αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ τα ποσοστά των γεννήσεων φθίνουν συνεχώς», σημειώνει ο Δρ Γουίλφρεντ Καρμάους που πήρε μέρος στην μελέτη.

Ο ερευνητής σημειώνει ότι τα πρωτότοκα παιδιά βιώνουν διαφορετικές καταστάσεις στην μήτρα εν συγκρίσει με τα επόμενα παιδιά. Αν υπάρχει ένας τρόπος να τροποποιηθούν οι συνθήκες αυτές, ώστε να μοιάζουν με αυτές που βιώνουν τα δευτερότοκα παιδιά, τότε πιθανόν να ήταν εφικτή η πρόληψη του 20-30% των περιπτώσεων άσθματος και αλλεργιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερη έρευνα έχει δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα της IgE στο αίμα του ομφάλιου λώρου σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα της οργανοχλωρίνης στον πλακούντα, χημική ουσία που διακόπτει την ορμονική παραγωγή.

Πιστεύεται ότι η οργανοχλωρίνη μειώνεται στις επακόλουθες κυήσεις.

health.in.gr

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024