Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Από τα επτά τους χρόνια ξεκινούν οι Έλληνες την κατανάλωση αλκοόλ

Από τα επτά τους χρόνια ξεκινούν οι Έλληνες την κατανάλωση αλκοόλ

Αθήνα: Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από τους νέους, καθώς μειώνεται συνεχώς η ηλικία από την οποία ξεκινούν οι νέοι την κατανάλωση αλκοόλ.

Αθήνα: Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από τους νέους, καθώς μειώνεται συνεχώς η ηλικία από την οποία ξεκινούν οι νέοι την κατανάλωση αλκοόλ.

«Το αλκοόλ θα είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη νεολαία την επόμενη δεκαετία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα έχει λυθεί το άλλο μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών» προειδοποίησε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια «πέφτει» συνεχώς η ηλικία έναρξης της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών. «Έχουμε το αλκοόλ μέσα στο σπίτι μας και ως εκ τούτου δεν ενοχοποιείται στα μάτια των παιδιών…» δήλωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Επιχειρήσεων Oινοπνευματωδών Ποτών, η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα το 2003 ήταν 7,7 λίτρα, γεγονός το οποίο κατατάσσει τη χώρα μας στην 21η θέση της ευρωπαϊκής λίστας. Αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών δείχνουν ότι τα ελληνόπουλα αρχίζουν να «πειραματίζονται» με τα οινοπνευματώδη ποτά από τα επτά τους χρόνια. Ξεκινούν με μπίρα και κρασί για να πιουν ουίσκι έξι ως επτά χρόνια αργότερα.

Η Ευρωπαϊκή Έρευνα στον Σχολικό Πληθυσμό για τα Ναρκωτικά και το Αλκοόλ, η οποία διεξήχθη από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, σε ό,τι αφορά το ελληνικό μέρος δείχνει ότι το 1/3 των αγοριών και το 17% των κοριτσιών, ηλικίας 14 – 18 ετών, καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά συχνότερα από δύο φορές την εβδομάδα.

Στην έρευνα πήραν μέρος 8.658 μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι οι μισοί μαθητές, ηλικίας 17 ετών, μπορεί να πιουν και πέντε ποτά στην καθισιά τους. Η μπίρα και το κρασί έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις τους. Από τις νυχτερινές εξόδους τους όμως δεν λείπουν και τα πιο «σκληρά» ποτά, όπως η βότκα, το ουίσκι και η τεκίλα.

Σε ποσοστό 15,9% οι Έλληνες μαθητές ανέφεραν ότι σε έναν μήνα κατανάλωσαν οινοπνευματώδη ποτά περισσότερες από δέκα φορές. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατακόρυφα στα αγόρια ηλικίας 17-18 ετών τα οποία, σε ποσοστό 8,8%, δηλώνουν ότι έχουν μεθύσει πάνω από δέκα φορές τον τελευταίο χρόνο.

Το στοιχείο ότι οι Έλληνες αρχίζουν να πίνουν ουίσκι από την ηλικία των 13 ετών προκύπτει και από μελέτη που πραγματοποίησε η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και το Τμήμα Στατιστικής του Oικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, ουίσκι καταναλώνεται από το 11,86% των νέων ηλικίας 13- 19 ετών. Τα αγόρια πίνουν -κατά μέσον όρο- τρία ποτήρια την εβδομάδα και τα κορίτσια δύο. Η μεγαλύτερη κατανάλωση του συγκεκριμένου ποτού γίνεται στα μπαρ.

Μέτρα για τις διαφημίσεις

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, γίνονται προσπάθειες να μπει «φρένο» στην ανεξέλεγκτη διαφήμιση του αλκοόλ σε συνεργασία με την Ένωση Επιχειρήσεων Oινοπνευματωδών Ποτών, τους εκπροσώπους ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και τις διαφημιστικές εταιρείες.

Σύντομα, δε, αναμένεται να μπουν αυστηροί κανόνες και απαγορεύσεις στα σενάρια των διαφημίσεων και τον τρόπο προβολής των οινοπνευματωδών ποτών. Θα απαγορεύονται διαφημίσεις οινοπνευματωδών ποτών που απευθύνονται ευθέως στους ανηλίκους και χρησιμοποιούν κώδικες και αισθητικές επιλογές των νέων. Επίσης, θα απαγορεύεται η συμμετοχή παιδιών και εφήβων σε διαφημίσεις για αλκοόλ, οι οποίες θα πρέπει επιπλέον να μη συνδέουν την κατανάλωση ποτών με οποιαδήποτε ερωτική, κοινωνική ή επαγγελματική επιτυχία.

Στο σχέδιο δράσης, που παρουσίασε την Τρίτη ο κ. Κακλαμάνης, προβλέπεται ακόμη η απαγόρευση διαφημίσεων αλκοόλ κατά τη διάρκεια μετάδοσης αθλητικών γεγονότων που οργανώνονται για ανηλίκους, καθώς και πριν και μετά τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους.

health.in.gr

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024