Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γυμναστική και συμπληρώματα δεν κρατούν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση

Γυμναστική και συμπληρώματα δεν κρατούν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση

Ούτε η γυμναστική, ούτε τα διατροφικά συμπληρώματα, όπως αυτά που περιέχουν ιχθυέλαιο, δεν βοηθούν τους ηλικιωμένους να είναι σε πνευματική εγρήγορση, αποφαίνονται δύο μεγάλες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Ούτε η γυμναστική, ούτε τα διατροφικά συμπληρώματα, όπως αυτά που περιέχουν ιχθυέλαιο, δεν βοηθούν τους ηλικιωμένους να είναι σε πνευματική εγρήγορση, αποφαίνονται δύο μεγάλες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Οι έρευνες αμφισβητούν ευθέως δύο στρατηγικές που εφαρμόζονται ευρέως για την διατήρηση του εγκεφάλου σε καλή κατάσταση καθώς ο άνθρωπος γερνά.

Στην πρώτη μελέτη, επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής «Wake Forest», με επικεφαλής την Δρ Κέισι Σινκ διαπίστωσε ότι ένα διετές πρόγραμμα μέτριας έντασης γυμναστικής δεν βελτίωσε την εγκεφαλική λειτουργία των 1.600 ηλικιωμένων 70-89 ετών, και δεν μείωσε τις πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας. Ομοίως, η χρήση ιχθυελαίου ή άλλων θρεπτικών συστατικών δεν έκανε τον εγκέφαλό τους να λειτουργεί καλύτερα.

Οι ερευνητές επίσης δεν εντόπισαν σημαντικά διαφορές ως προς την ήπιας μορφής γνωστική εξασθένηση ή την άνοια μεταξύ των ατόμων που έκαναν σωματική άσκηση και εκείνων που απλώς συμμετείχαν σε προγράμματα επιμόρφωσης για την υγεία.

«Τα αποτελέσματά μας έρχονται σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο κόσμος για τον ρόλο της γυμναστικής στην διατήρηση μιας καλής μνήμης και σκέψης. Ανακύπτουν επίσης ερωτήματα για το πόσο νωρίς πρέπει να ξεκινούν οι παρεμβάσεις προκειμένου να προκύψουν οφέλη» εξηγεί η Δρ Σινκ.

Στη δεύτερη μελέτη, η Δρ Έμιλυ Τσου εκτελεστική διευθύντρια του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Εθνικό Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, έλεγξε τις επιπτώσεις του ιχθυελαίου και των συμπληρωμάτων λουτεΐνης και ζεαξανθίνης στην πνευματική λειτουργικότητα.

Με τυχαία επιλογή περισσότεροι από 7.200 ηλικιωμένοι, κατά μέσο όρο 73 ετών, πήραν, ιχθυέλαιο, ή λουτεΐνη, ή ζεαξανθίνη ή εικονικό διατροφικό συμπλήρωμα. Επίσης οι συμμετέχοντες λάμβαναν συνδυασμούς βιταμινών Ε, C, β-καροτένης και ψευδαργύρου. Υποβλήθηκαν τέλος σε ετήσιους οφθαλμολογικούς ελέγχους και τεστ πνευματικής λειτουργικότητας.

Από την πενταετή μελέτη δεν προέκυψαν στατιστικές διαφορές ως προς την πνευματική λειτουργικότητα των ηλικιωμένων που πήραν ιχθυέλαιο ή όχι. Όμοια ήταν τα αποτελέσματα και μεταξύ όσον πήραν λουτεΐνη, ζεαξναθίνη και εικονικό διατροφικό συμπλήρωμα.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικότερο να κάνουμε συνολικά υγιεινή διατροφή ή απλώς δεν έχει νόημα να παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής όταν έχουμε ξεπεράσει κάποιο ηλικιακό ορόσημο. Είμαστε αυτό που τρώμε και θα πρέπει να το κάνουμε από την παιδική μας ηλικία και όχι όταν γεράσουμε» καταλήγει η Δρ Τσου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024