Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μείνετε πνευματικά δραστήριοι και γλιτώστε από την άνοια

Μείνετε πνευματικά δραστήριοι και γλιτώστε από την άνοια

Τα άτομα που διαβάζουν, γράφουν ή γενικά αναζητούν νέα γνώση χάνουν με βραδύτερο ρυθμό την πνευματική τους οξυδέρκεια, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Τα άτομα που διαβάζουν, γράφουν ή γενικά αναζητούν νέα γνώση χάνουν με βραδύτερο ρυθμό την πνευματική τους οξυδέρκεια, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Ο Δρ Ρόμπερτ Γουίλσον και οι συνεργάτες του στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ρας του Σικάγο ρώτησαν περισσότερους από 1.600 ηλικιωμένους πόσο συχνά επισκέπτονταν βιβλιοθήκη, τηρούσαν αλληλογραφία και γενικά αναζητούσαν πληροφορίες στην παιδική, την πρώιμη ενήλικη ζωή και πρόσφατα. Στην συνέχεια υπέβαλαν το δείγμα σε ετήσια τεστ μνήμης και σκέψης για να καταγράψουν την πρόοδό τους.

Στο τελικό δείγμα της μελέτης συμμετείχαν 294 άτομα μεταξύ των οποίων και άτομα που πέθαναν κατά μέσο όρο σε ηλικία 89 ετών και είχε πραγματοποιηθεί μετά θάνατον βιοψία εγκεφάλου για γνωστικές αλλαγές.

Από τα συνολικά έξι ετήσια γνωστικά τεστ κατά τη διάρκεια της μελέτης, είχε διαπιστωθεί ότι 102 άτομα είχαν εκδηλώσει άνοια και 51 ήπια γνωστική εξασθένηση.

Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 5 για τη συχνότητα των δραστηριοτήτων που διέγειραν θετικά τη γνωστικότητα (με το 1 να σημαίνει σπάνια και το 5 πολύ συχνά), το μέσο σκορ ήταν 3,2 για τη γνωστική δραστηριότητα στην τρίτη ηλικία και 3,1 για την δραστηριοποίηση κατά τη νεότητα.

Συγκριτικά με τα άτομα που είχαν μια ενδιάμεση γνωστική δραστηριότητα στα γεράματα, η μνήμη και η σκέψη έφθιναν 48% πιο γρήγορα στα άτομα με σπάνια δραστηριοποίηση και 32% πιο αργά στα άτομα που είχαν την μεγαλύτερη γνωστική δράση.

Ομοίως, η γνωστική εξασθένηση ήταν 42% ταχύτερη στα άτομα που σπάνια διάβαζαν και έγραφαν όταν ήταν νέοι.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η γνωστική δραστηριοποίηση προλαμβάνει την εξασθένηση των πνευματικών ικανοτήτων αλλά σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο να προσπαθούμε να μένουμε εγκεφαλικά δραστήριοι ακόμη και στα βαθιά γεράματα.

health.in.gr

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024