Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συχνή η «κρίση ηλικίας» μετά τα 60

Συχνή η «κρίση ηλικίας» μετά τα 60

Το ένα τρίτο των ανθρώπων που διανύουν την έβδομη δεκαετία της ζωής τους περνά «κρίση ηλικίας» σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε στην Μ.Βρετανία και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.

Το ένα τρίτο των ανθρώπων που διανύουν την έβδομη δεκαετία της ζωής τους περνά «κρίση ηλικίας» σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε στην Μ.Βρετανία και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.
Τα αποτελέσματα πηγάζουν από την επεξεργασία των απαντήσεων που έδωσαν 300 άτομα άνω των 60 ετών, σε online δημοσκόπηση.

Για το 33% των ηλικιωμένων που ανέφερε κρίση ηλικίας, η απώλεια ήταν ο κύριος παράγοντας, και ακολουθούσε κάποια προσωπική ασθένεια ή τραυματισμός.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κρίση ηλικίας είναι μια ένδειξη ότι οι άνθρωποι έχουν επίγνωση της ευπάθειας της ανθρώπινης φύσης.

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Γκρίνουιτς και του Σάσεξ που οργάνωσαν την δημοσκόπηση εκτός από τους ηλικιωμένους, μίλησαν και με 20 άλλα άτομα που επίσης συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο.

Η επεξεργασία των δεδομένων έδειξε ότι όσοι ανέφεραν «κρίση ηλικίας» είχαν βιώσει δύο ή περισσότερα στρεσογόνα γεγονότα που είχαν επηρεάσει την υγεία τους ή κάποιου άλλου, υπενθυμίζοντάς τους ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ευπαθής και θνητός.

Αλλά η αντίδραση του ατόμου στις διάφορες εμπειρίες της ζωής φάνηκε να καθορίζεται από την αντίληψή του για τη ζωή γενικότερα.

Ένας στους πέντε συμμετέχοντες δήλωσαν ότι οι απόψεις τους για τη ζωή δεν είχαν αλλάξει, αλλά ένας στους τρεις φάνηκε να βαδίζει μια καθοδική πορεία, αποφεύγοντας να κάνει σχέδια ώστε να μην απογοητευθεί.

Επίσης, εκείνοι που αισθάνονταν απογοητευμένοι συχνά ανέφεραν ότι αποσύρονταν από τα κοινωνικά δρώμενα και απομονώνονταν.

«Η μελέτη αποκαλύπτει ότι η δεκαετία 60-69 είναι βασική για την εκδήλωση της κρίσης της τρίτης ηλικίας. Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, είναι μια καλή δεκαετία, αλλά για μια σεβαστή μειονότητα, δεν ισχύει αυτό. Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ζωής», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι λόγοι πίσω από την κρίσης της τρίτης ηλικίας είναι διαφορετικοί από την κρίση μέσης ηλικίας, όπου οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι έχουν πετύχει στη ζωή τους, κυρίως ως προς τα οικονομικά τους επιτεύγματα.

health.in.gr

Sports in

Με Ρεάλ ο Ολυμπιακός, με Φενερμπαχτσέ ο Παναθηναϊκός – Το πρόγραμμα του Final Four

Πότε θα γίνουν οι ημιτελικοί του Final Four, αλλά και πότε είναι προγραμματισμένοι ο μεγάλος και ο μικρός τελικός.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024