Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων

Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων

Το Silver Alert Hellas, το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων, εγκαινιάζει η μη κυβερνητική οργάνωση Γραμμή Ζωής.

Το Silver Alert Hellas, το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων, εγκαινιάζει η μη κυβερνητική οργάνωση Γραμμή Ζωής.

Με την ενεργοποίηση ενός Silver Alert υπάρχει η άμεση, έγκαιρη και λεπτομερής ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων που μέχρι σήμερα γίνεται μόνο από εθελοντές τοπικών συλλόγων και Ιστολόγια.

Ειδικά για έναν ηλικιωμένο, ο οποίος συνήθως ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή ή πάσχει από γεροντική άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ, ο χρόνος είναι πολύτιμος. Με τη λειτουργία του Silver Alert και τη βοήθεια των ΜΜΕ και άλλων Φορέων ο χρόνος έναρξης της αναζήτησης θα ελαχιστοποιηθεί και μπορεί να αποβεί σωτήριος.

Πότε ενεργοποιείται το Silver Alert Hellas

Οι περιπτώσεις εξαφάνισης ηλικιωμένων που μπορούν να χαρακτηριστούν ως περιστατικά για ενεργοποίηση Silver Alert, θα πρέπει να εκτιμώνται συλλογικά και να διαθέτουν κάποια από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Η ηλικία του εξαφανισθέντος ηλικιωμένου (65+).
  • Σαφείς ενδείξεις ότι ο ηλικιωμένος βρίσκεται σε κίνδυνο (πχ λόγω αδυναμίας λήψης φαρμάκων σημαντικών για την υγεία του ή τη ζωή του).
  • Υποψίες που να δηλώνουν πιθανή μεταφορά του ηλικιωμένου από τρίτους σε άλλη περιοχή από αυτή της διαμονής του.
  • Ο ηλικιωμένος να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στην υγεία του.
  • Ο ηλικιωμένος να έχει τάση να κάνει κακό στον εαυτό του.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής, Γεράσιμος Κουρούκλης, τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός τέτοιου προγράμματος. «Καθημερινά δεκάδες ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας, εξαφανίζονται. Κάθε λεπτό που περνάει, μπορεί να κοστίσει την ίδια τους τη ζωή», επεσήμανε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι «το Silver Alert Hellas, φιλοδοξεί να ενεργοποιεί άμεσα τα αντανακλαστικά των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων.
Είναι ένα οργανωμένο σύστημα άμεσης και έγκαιρης δημόσιας κοινοποίησης και μετάδοσης πληροφοριών, που αφορούν στην εξαφάνιση ηλικιωμένων, το πρώτο σύστημα που θα λειτουργήσει σε χώρα της Ευρώπης με σκοπό την ανεύρεση των ηλικιωμένων που εξαφανίζονται και αγνοούνται. Με τη λειτουργία του Silver Alert και τη βοήθεια των ΜΜΕ και άλλων Φορέων ο χρόνος έναρξης της αναζήτησης θα ελαχιστοποιηθεί και μπορεί να αποβεί σωτήριος».

Ήδη έχει δοθεί στη διάθεση της ΜΚΟ από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η τηλεφωνική γραμμή 1065 για αναγγελία εξαφάνισης ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Χαράλαμπος Ντρίνιας, Αστυνόμος Α’, εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., από το 2006 μέχρι και σήμερα, 1.067 άτομα από όλη την Ελλάδα εξαφανίστηκαν και ανευρέθησαν 865, εκ των οποίων οι 155 βρέθηκαν νεκροί. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ανεύρεσης των εξαφανισθέντων αγγίζει το 81%, ένα επίσης μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 18,93% ηλικιωμένων αναζητούνται ακόμη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ.Ντρίνιας «η ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία. Η ΕΛΑΣ έχει εντάξει το σύστημα πρόληψης εξαφανίσεων στην άμεση προτεραιότητά της. Και γι’ αυτό είναι αναγκαία η συστράτευση όλων των φορέων.
Για εμάς, έστω και ένας ηλικιωμένος να αγνοείται, είναι σαν τίποτε να μην λειτουργεί σωστά. Το ζητούμενο είναι το απόλυτο».

Ήδη, η Ελληνική Αστυνομία έχει προσφέρει τη συνεργασία της στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα Silver Alert, με τη σημαντική συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που είναι δωρητής του προγράμματος, οργανώθηκε, ξεκινάει και θα φιλοξενηθεί στους χώρους της οργάνωσης Γραμμή Ζωής.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν: το in.gr, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Δημοτική Αστυνομία Αθηνών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων και οι συνεργαζόμενοι Φορείς: ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΤΡΑΜ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΥΠΑ – Διεθνής Αερολιμένας Ελευθέριος Βενιζέλος, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Α.Ε. Από τους τηλεοπτικούς σταθμούς μέχρι τώρα ανταποκρίθηκαν ο ALPHA και ο ΑΝΤΕΝΝA. Τέλος, οι εθελοντικοί φορείς: Ελληνική Ομοσπονδία Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών και η ΜΚΟ 50+.

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024