Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μοναξιά και γενετική προδιάθεση αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Μοναξιά και γενετική προδιάθεση αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Λονδίνο: Τα άτομα που είναι φορείς μιας συγκεκριμένης γενετικής μετάλλαξης και ζουν μόνοι κατά την μέση ηλικία, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Λονδίνο: Τα άτομα που είναι φορείς μιας συγκεκριμένης γενετικής μετάλλαξης και ζουν μόνοι κατά την μέση ηλικία, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Ο κίνδυνος επηρεάζει όσους είναι διαζευγμένοι ή είναι σε χηρεία πριν την ηλικία των 50 ετών.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στην Σουηδία με επικεφαλής την Δρ Κριστερ Χακαννσον διαπίστωσαν ότι η μετάλλαξη 4 του γονιδίου APOE είναι ο σημαντικότερος γενετικός παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ.

Καθώς ο πληθυσμός της Γης γερνάει η άνοια δημιουργεί αυξανόμενη ανησυχία. Το 2005 περίπου 25 εκατομμύρια άτομα είχαν άνοια, αλλά ο αριθμός αναμένεται να ανέλθει στα 81 εκατομμύρια μέχρι το 2040.

Οι ερευνητές μελέτησαν 2.000 άνδρες και γυναίκες από την ανατολική Φινλανδία όταν ήταν περίπου 50 ετών και μετά από 21 χρόνια τους επανεξέτασαν.

Συγκεκριμένα μελέτησαν την οικογενειακή τους κατάσταση και έκαναν επίσης γενετικά τεστ για να δουν αν ήταν φορείς της μετάλλαξης APOE 4.

Τα άτομα που ζούσαν μόνα στην μέση ηλικία είχαν διπλάσιο κίνδυνο άνοιας, συγκριτικά με τα άτομα που ζούσαν με σύντροφο.

Αλλά τα άτομα που τελούσαν υπό χηρεία είχαν τριπλάσιο κίνδυνο άνοιας.

Και όσοι ήταν φορείς της μετάλλαξης APOE 4 και είχαν χάσει τον σύντροφο τους και ζούσαν μόνοι είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ.

Τα αποτελέσματα κρίνονται ως ιδιαιτέρως επιβοηθητικά στην πρόληψη της άνοιας και της γνωστικής εξασθένησης.

Η Δρ Χακαννσον σημειώνει ότι «η συμβίωση με τον σύντροφο μπορεί να ενέχει γνωστικές και κοινωνικές προκλήσεις που έχουν προστατευτική επίδραση έναντι της γνωστικής εξασθένησης που επιφέρει το γήρας.

Η σχέση του γονιδίου APOE θα πρέπει να επαληθευθεί κι από άλλες μελέτες.»

Ωστόσο η Δρ Κάτρθιν Χελμερ από το Πανεπιστήμιο Βίκτορ Σεγκλεν του Μπορντό στη Γαλλία σχολιάζει λέγοντας ότι «μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η ηλικία και οι καταστάσεις χηρείας είναι σημαντικοί παράγοντες. Ειδικά όταν κάποιος χάνει τον σύντροφό του σε μεγάλη ηλικία, όπως στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι λιγότερο επιβαρυντικό, καθώς το διάστημα που μένει μόνος του είναι μικρότερο και άρα δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου άνοιας.»

Πάντως θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να αποδειχθεί η επιβλαβής βιολογική επίδραση της χηρείας όπως και η πιθανότητα της γενετικής επιρρέπειας ως σχέση μεταξύ χηρείας και άνοιας.

Η σχέση με την μετάλλαξη APOE 4 θα πρέπει να μελετηθεί περισσότερο καθώς η παρούσα είναι επιδημιολογική μελέτη που εξέτασε τη συχνότητα της άνοιας σε έναν συγκεκριμένο πληθυσμό.

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024