Ο ποιοτικός ύπνος και η κοινωνικότητα κάνουν καλό στην υγεία

Ο ποιοτικός ύπνος και η κοινωνικότητα κάνουν καλό στην υγεία

Νέα Υόρκη: Οι ηλικιωμένες γυναίκες που κοιμούνται καλά και/ή έχουν ισχυρές κοινωνικές σχέσεις έχουν μειωμένα επίπεδα της ιντερλευκίνης-6, μιας πρωτεΐνης του ανοσοποιητικού συστήματος που προάγει τη φλεγμονή και η οποία τείνει να αυξάνεται με την ηλικία, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η ιντερλευκίνη-6 (IL-6) έχει σχετιστεί με μια ποικιλία ασθενειών περιλαμβανομένης της οστεοπόρωσης, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της καρδιακής νόσου, της νόσου Αλτσχάιμερ και του καρκίνου. Τα άτομα με σχετικά αυξημένα επίπεδα IL-6 έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν με επικεφαλής τον Δρ Έλλιοτ Μ. Φριντμαν εξέτασε την διάδραση μεταξύ κοινωνικότητας, ποιότητας ύπνου και επίπεδων της IL-6 σε 74 γυναίκες ηλικίας 61 έως 90 ετών.

Στόχος ήταν να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ψυχολογικοί παράγοντες που προστατεύουν το άτομο από τα αυξημένα επίπεδα της IL-6 καθώς μεγαλώνουν.

Διαπιστώθηκε ότι η ποιότητα του ύπνου και οι κοινωνικοί δεσμοί έχουν προστατευτική επίδραση έναντι των αυξημένων επίπεδων της IL-6, ακόμα και αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες που μπορούσαν να επηρεάσουν την IL-6, όπως τα χρόνια νοσήματα, η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Οι γυναίκες που κοιμόντουσαν καλά είχαν χαμηλά επίπεδα IL-6, όπως και οι γυναίκες με ισχυρές κοινωνικές σχέσεις.

health.in.gr

Ειδήσεις:  Περισσότερα Θέματα